У Києві виникло сміттєве непорозуміння й битва доказів

image
29 Жовтня 2019, 13:27
Поділитися:

У столиці, та й по всій країні, виникло непорозуміння через сміття: з ким, згідно заплутаного законодавства, можуть самостійно укладати договори на вивезення непотребу ОСББ та ЖБК? Кого можуть вибрати добровільно? Нині виходить, що ні з ким. Лише з компанією або комунальним підприємством, яке виграло «сміттєвий» конкурс у конкретному місті. З цього приводу у Facebook виник «батл»: керівники ОСББ писали й обурювалися, а комунальники їм відповідали й наводили аргументи. Але проблема стосується кожного громадянина, тому ознайомимо з нею.

– Можу з упевненістю заявити, що в питанні вивезення сміття однозначно виник скандал, який просто так не піде з арени. По всій Україні, і Київ не став винятком, ОСББ і ЖБК з подивом дізналися, що вони тепер не можуть вибрати собі компанію, яка їм буде надавати послуги з вивезення сміття, – інформує радник заступника глави КМДА Олексій Тихонов.

Тихонов інформує також, що більшість ОСББ і ЖБК отримали «листи щастя», у яких їх «настійно» попросили укласти договори з КП «Київкомунсервіс» на підставі того, що вони – єдина компанія, яка визначена за конкурсом.

– І вийшов вибір, без вибору. У листі є посилання на статтю 35 (з індексом 1) закону Про відходи і статтю 25 закону «Про житлово-комунальні послуги»», – пише Олексій Тихонов.

Він також зробив вибірку із діючих законодавчих норм, які насправді суперечать одна одній.

Закон «Про відходи»:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/187/98-%D0%B2%D1%80

“Стаття 35-1. Вимоги щодо поводження з побутовими відходами
Поводження з побутовими відходами здійснюється відповідно до державних норм, стандартів і правил.
Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують роздільне збирання побутових відходів.
{Частина друга статті 35-1 в редакції Законів № 5402-VI від 02.10.2012, № 2189-VIII від 09.11.2017}
Виконавця послуг з вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
{Частина третя статті 35-1 в редакції Законів № 5402-VI від 02.10.2012, № 2189-VIII від 09.11.2017}
Виконавець послуг з вивезення побутових відходів укладає договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами із споживачами. Виконавець послуг з вивезення побутових відходів зобов’язаний укласти договори про надання послуг з перероблення та захоронення побутових відходів із суб’єктами господарювання, що надають такі послуги відповідно до правил благоустрою території населеного пункту, розроблених з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту. Договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами мають містити інформацію про укладені договори між виконавцем послуг з вивезення побутових відходів та суб’єктами господарювання, що надають послуги з перероблення та/або захоронення побутових відходів.”

– У процитованих вище нормах однозначно вказано, що договори укладаються зі споживачами, тобто з власниками приміщень. Не з ОСББ та ЖБК, – підкреслює Тихонов. – А от у Законі «Про житлово-комунальні послуги»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19

“Стаття 25. Послуга з поводження з побутовими відходами
1. Споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку. Якщо інше не визначено законом, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель багатоквартирного будинку або інша уповноважена особа, яка укладає колективний договір про надання комунальних послуг, згідно з правилами благоустрою території населеного пункту, розробленими з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженими органом місцевого самоврядування, має право на вибір серед визначених у встановленому законодавством порядку виконавців послуг з поводження з побутовими відходами.”

– І знову  саме споживачі підписують договір. І далі ми читаємо, що ОСББ тощо мають права вибрати з … А вибрати, виходить, і не можна, розмірковує Олексій Тихонов. І ось тут у мене особисте питання, а хіба вибір без вибору закладався тими, хто писав обидва закони? І друге питання, якщо всюди договір підписує споживач, то звідки взявся ОСББ? Ну і риторичне: сміття у нас вивозить багато компаній, вони тоді в рамках закону хто такі є? І здається мені, що відповідати на ці питання повинен АМКУ і Мінрегіон. Якщо не підпишуть договори, то виходить, що в суд треба подавати на мешканців?

Столичне комунальне підприємство «Київкомунсервіс» зробило спробу пояснити свою роль у процесі, що відбувається, й зняти напругу. А також нагадало, що до 1 травня 2020 року всі договори на вивезення сміття будь яким чином, але мають бути підписані.

У зв’язку з чисельними зверненнями представників ЖБК та ОСББ щодо надання роз’яснень, КП «Київкомунсервіс» надало роз’яснення щодо найпоширеніших питань.

У КП пояснили, що відповідно до норм Закону (ст.35-1 ЗУ «Про відходи», ст. 25 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»), Споживачі – юридичні особи, фізичні особи та фізичні особи-підприємці, зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з юридичною особою, яка в установленому порядку на конкурсних засадах визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів та здійснюють оплату таких послуг.

Розпорядженням № 1589 від 08.12.17р., КП «Київкомунсервіс» визначений переможцем конкурсу та виконавцем послуг з вивезення твердих побутових відходів в м. Києві. Наразі лише КП «Київкомунсервіс» є виконавцем комунальної послуги з вивезення побутових відходів/поводження з побутовими відходами у м. Києві.
КП «Київкомунсервіс» надає послугу, відповідно до правил надання послуг з поводження з побутовими відходами, санітарних норм та правил, схеми санітарного очищення м. Києва. Якість та порядок надання послуги контролюється Київською міською державною адміністрацією.

Тариф на вивезення побутових відходів включає в себе витрати підприємства на оплату праці, з якої підприємством оплачуються податки до державного бюджету, прибуток до місцевого бюджету, інші обов’язкові збори та платежі, витрати на обслуговування транспортних засобів, контейнерів, а також витрати на захоронення побутових відходів у спеціально відведених місцях – полігонах, утилізацію/перероблення побутових відходів заводом «Енергія».

Стосовно ухвалення рішення співвласниками багатоквартирного будинку, слід зазначити наступне.
Ст.14 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон) визначено, за рішенням співвласників багатоквартирного будинку (уповноваженого органу управління ОСББ), прийнятим відповідно до закону, договір про надання комунальної послуги укладається з виконавцем відповідної комунальної послуги, визначеним статтею 6 цього Закону:
1) кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно (індивідуальний договір);
2) від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою (колективний договір);
3) об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об’єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір про надання комунальних послуг, як колективним споживачем.
Відповідно до п.7 ч.2 ст.6 Закону, Виконавцем комунальної послуги з поводження з побутовими відходами є суб’єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з вивезення побутових відходів у встановленому законодавством порядку.
Відповідно до п.5 Прикінцевих та перехідних положень Закону, у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги протягом строку, визначеного в пункті 4 цього розділу, між виконавцем та кожним співвласником укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги відповідно до частини сьомої статті 14 цього Закону.

 

Таким чином, співвласниками багатоквартирних будинків має бути визначено модель договірних відносин та до 1 травня 2020 року укладено договір на надання послуг з поводження з побутовими відходами. В іншому випадку, з 01.05.2020 року послуга надаватиметься за індивідуальним договором з кожним співвласником.

Тому «Київкомунсервіс» дійсно повідомляє про необхідність укладення договору з виконавцем комунальної послуги з поводження з побутовими відходами в м. Києві, на виконання вимог законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи» та запрошує представників для укладення договору, надає роз’яснення, зокрема щодо обрання моделі договірних відносин та порядку її обрання.

Читайте більше цікавих новин у рубриці “Неофіційно”

Джерело: Вечірній Київ