Анатолій Федорчук про самодостатній Бориспіль і «тривожні дзвіночки» ОТГ

image
28 Жовтня 2019, 20:33
Поділитися:

На плановій нараді 28 жовтня Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук поділився інформацією щодо майбутніх змін у сфері децентралізації.

«Минулого тижня я мав честь бути присутнім на спільному засіданні комітету Верховної Ради з питань організації державної влади та Міністерства розвитку громад, де була представлена нова концепція децентралізації. Зміни до Конституції, розроблені на базі європейської хартії місцевого самоврядування, планують внести на розгляд до парламенту до кінця 2019 року. Написано гарно, плани амбітні. Головна мета – забезпечити незворотність процесу децентралізації, побудувати місцеве самоврядування на основі принципів субсидіантності, зменшити вплив центральної влади на прийняття рішень, які є прерогативою місцевої влади», — розповів Федорчук.

Відомо, що станом на 21.10.2019 року 4542 громади утворили 992 ОТГ, що становить 41%. Після внесення змін до конституції ОТГ мають бути створені на всій території України. Матеріально-фінансовою основою ОТГ є земля, природні ресурси, частина місцевих податків. Втім, наразі невідомо, як реально, а не на папері, буде реалізована нова концепція.

Міський голова зазначив, що органи місцевого самоврядування виконують 82 функції делегованих державою повноважень. Наприклад, державний облік, державний реєстр виборців – це функція держави, яка не компенсує кошти за це. На думку доповідача, виникають питання і щодо нового адміністративно-територіального устрою. Поняття «район» зникає, буде громада як базова основа.

«Рада громади формує виконавчий комітет, яким керує голова ради. Хто це буде, з якими повноваженнями, яким чином обирається – в концепції не прописано. Є думка, що це, можливо, буде особа, обрана на конкурсних засадах і призначена зверху. У Київській області буде 4-5 округи. Території округів складатимуться із громад. Всі місцеві адміністрації ліквідують, замість них будуть префекти, які призначаються Президентом України строком на три роки. Функціональні обов’язки і повноваження префектів в концепції прописані загальними фразами. Кажуть, буде окремий закон. Як його випишуть, невідомо. Проте є небезпечні «дзвіночки». Наприклад, положення про те, що префект може зупинити рішення ради зі зверненням до суду», — вважає Федорчук.

Міський голова зазначив, що Бориспіль – самодостатнє місто, якому не потрібно ні з ким об’єднуватися, тим паче, що йому пропонують об’єднатися з громадами, які не є бюджетоутворюючими.

«Але нас ніхто не питає про наше бажання. Ми включилися в цей процес, а як буде далі – невідомо», — підсумував Федорчук.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама