На Київщині відбулася науково-практична конференція, присвячена 75-й річниці вигнання нацистів з України

image
28 Жовтня 2019, 11:41
Поділитися:

24 жовтня у Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» відбулася науково-практична конференція, присвячена 75-й річниці вигнання нацистів з України.

Варто згадати, що з 1418 днів війни на теренах Радянського Союзу 1225 діб нацистський чобіт топтав землю України, 778 днів перебувала у гітлерівському ярмі столиця України – Київ. Наш народ не скорився ворогу. За роки війни загинуло понад 8, 5 млн мешканців України, з яких 4,5 млн – мирне населення.

Учасників конференції привітали: заступник начальника управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації Сергій Васильонок, віце-адмірал, командувач військово-морськими силами України у 2014 – 2016 років, голова Асоціації ветеранів військово-морських сил України Сергій Гайдук та директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко.

З вступним словом та доповіддю «Про роль України та українців у Другій світовій війні» до учасників конференції звернувся директор Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році», заслужений працівник культури України Іван Вікован.

Перед початком роботи конференції  відбулося відкриття  тематичної виставки, присвяченої 75-ій річ­ниці вигнання нацистів з України із фондів Національного музею-заповідника, на якій  представлені зброя, особисті речі, письмові та документальні експонати відповідного періоду як солдатів Червоної Армії, так і Вермахту. Окрема вітрина присвячена діяльності визвольного руху загонів УПА, які боролися за визволення України. Родзинкою виставки є витвори живопису і графіки з фондів музею. За доброю традицію тематичних виставок у музеї створено дві зони селфі – це інсталяції «Боєць УПА» та «Капітан РСЧА пише листа дружині свого загиблого солдата», презентація фотовиставки, подарованої музею громадським діячем Олександром Ліщинським (м. Суми), який є членом прези­дії Спілки громадян і організацій щодо збереження історико-культур­ної спадщини «Міжнародний Союз «Спадкоємці Перемоги», керівником Всеукраїнської асоціації громадського здоров’я, поетом та блогером, а також відкриття виставки поштових марок та конвертів відо­мого Київського філателіста Олександра Канівця та  презентація ретророманів від професійного історика, кандидата політичних наук Галини Горицької про події в радянсько­му Києві і не лише.

В роботі конференції  взяли участь  видатні  історики, музейні працівники, краєзнавців, працівники закладів культури, які  займаються  національно-патріотичним вихованням.

З доповідями  виступили  науковці з Національної академії внутрішніх справ – доктор історичних наук, професор Анатолій Чайковський та кандидат економічних наук, доцент Володимир Кухаренко; музейні працівники – завідувач відділу Музею історії міста Києва Анатолій Збанацький, старший науковий співробітник музею КЗ КОР «Ржищівський археолого-краєзнавчий музей» Ольга Іванчук, заввідділом Історичного музею КЗ КОР «Яготинський історичний музей» Світлана Ковальчук, працівники освіти – керівник гуртка «Пам’ять» Вишгородського  районного Центру творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», завідувач музею «Пам’ять» Галина Петрук, керівник історико-краєзнавчого клубу «Легіон» Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт», педагог-організатор Литвинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та учні школи Андрій Сологуб. Також з доповідями виступили голова ради громадської організації «Київське військово-історичне товариство» Олександр Чудновець та відомий історик, краєзнавець Григорій Алексеєнко.

Голова Вишгородської районної ради ветеранів Таміла Орел представила присутніх на конференції ветеранів Другої світової війни, учасників звільнення України від нацистів: Демченко Ігоря Євгеновича та Бруневича Віктора Павловича, а також голову організації  ветеранів м. Вишгорода Віктора Бабича, голову Синяківської первинної організації ветеранів Миколу Єгорова, члена правління Вишгородської районної організації ветеранів Василя Поліщука.

Учасники  конференції оплесками  привітали ветеранів  в знак шани до їх подвигу та уважно вислухали спогади про участь у війні.

Учасники  науково-практичної конференції, присвяченої 75-й річниці вигнання нацистів з України прийняли  резолюцію – звернення, в якій висловили єдину думку, що всі українці, ми, наші діти і онуки повинні пам’ятати якою великою ціною було здійснено вигнання окупантів з наших земель і зробити все необхідне для збереження незалежності України, нашої волі і правди історії.

До учасників конференції приєдналися вчителі школи № 6 міста Слов’янськ, які відвідали музей та ознайомилися з його експозицією.

На згадку про участь у науково-практичній конференції було зроблено спільне фото на фоні  приміщення музею та в знак шани до Подвигу захисників поклали квіти до Пам’ятника невідомому солдату.

Управління культури, національностей та релігій Київської ОДА

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація