Реліктові дерева, які вважалися зниклими, висадили поблизу Києва

image
28 Жовтня 2019, 11:31
Поділитися:

В рамках наукового експерименту науковцями Чорнобильського заповідника спільно з ботаніками з саду ім. Фоміна (Київ) було створено ділянку рідкісних та реліктових рослин Світової флори.

Було висаджено: магнолія, сосна кримська, рододендрон, гінкго дволопатеве та інші цікаві види. Наприклад, метасеквоя гліптостробоїдна, яку також висадили на експериментальній дільниці, довгий час вважалась зниклою і була знайдена спочатку у вигляді скам’янілих останків на острові Хоккайдо. Тільки у 1941 році були знайдені живі дерева у гірських масивах Китаю. Сьогодні ця рослина відома здебільше, як садово-паркова культура.

Науковці відмічають тенденцію зникнення рідкісних рослин в природних ареалах. Саме тому українські вчені зважилися на унікальний експеримент на території найбільшого в Україні природного резервату. Крім того, це буде ексклюзивний науково-дослідний проєкт, що не має аналогів в Україні.

Головна мета цього експерименту – розширення інтродукційних територій і вивчення стійкості рослин до умов радіаційного забруднення. Планується провести ряд досліджень з вивчення анатомічних, біохімічних та інших властивостей рослин.

Фото: Чорнобильський радиаційний екологічний заповідник

Дивіться красиві відео та цікаві репортажі на нашому каналі в Youtube!

Джерело: Вечірній Київ