Новини
Як правильно харчуватися восени: поради медиків
28 Жовтня 2019, 08:22
Поділитися:
Корисне сезонне харчування – це одна з важливих складових міцного імунітету та гарного настрою в осінній період. Для того щоб без стресу підлаштуватися і адаптувати свій організм до нових погодних умов недостатньо просто утеплитися та змінити гардероб, важливо також переглянути свій щоденний раціон.
Про це розповіли у Центрі громадського здоров’я України.
У відомстві підготували прості поради для кожного, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування.
- Не забувайте підтримувати питний режим! Здається, що восени не так хочеться пити, як влітку. Але, навіть якщо не відчуваєте спраги, питного режиму необхідно дотримуватися, виходячи з норми 30 мл рідини на кілограм ваги. Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, поліпшує роботу мозку і всього організму.
- Надавайте перевагу сезонним овочам та фруктам. Саме в них зберігається найбільша концентрація поживних речовин. Гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква – джерела вітамінів та мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.
- Контролюйте та обмежте вживання солодкого. Рекомендуємо зменшити споживання цукру до п’яти чайних ложок на день. Мінімізуйте споживання солодощів на користь здорових альтернатив. Їжте мед, фрукти і сухофрукти, робіть смузі на основі банану, запікайте яблука з домашнім сиром і гарбуз з корицею та горіхами.
- Обмежте вживання жирної та важкої їжі. Віддайте перевагу продуктам, де більше корисних жирів: авокадо, оливкова олія, горіхи та червону риба.
- Додавайте спеції та прянощі в гарячі напої. До зігріваючих відносять імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. Для приємного аромату додавайте часточки фруктів, а підсолодити напій можна солодкою настоянкою шипшини або медом
Джерело: Вечірній Київ