Волога або дощова погода загострює біль у суглобах. ДОСЛІДЖЕННЯ

image
26 Жовтня 2019, 19:10
Поділитися:

Люди з хронічними хворобами, такими як артрит, частіше відчувають погіршення самопочуття за вологої і дощової погоди. Про це свідчать нові дослідження, зазначає BBC.

У народі вважають, що холод загострює біль. Але, насправді, жодного наукового підтвердження цієї теорії немає. Команда науковців з університету Манчестера провела дослідження за участі 2 500 людей і виявила, що тепла і волога погода таки викликає загострення захворювань.

Науковці сподіваються, що отримані результати стануть основою для подальшого аналізу причин цього явища.

Коліна ниють «на погоду». Такий симптом зазвичай пов’язують із холодною погодою. Деякі люди, навіть, навчилися передбачати зміни погоди, ґрунтуючись на больових відчуттях в суглобах. Але простежити, як зміни в атмосфері впливають на наш організм, доволі складна справа. Попередні дослідження були невеликими і короткостроковими.

Дивіться також: “Клятий раціоналіст” про метеозалежність

До участі в дослідженні науковці залучили 2 500 британців, які страждають на артрит, фіброміалгію, мігрень і невропатію. Протягом п’ятнадцяти місяців вони записували симптоми учасників дослідження, а їхні телефони запам’ятовували, якою була погода в цей день.

У вологу вітряну погоду та під час зниження атмосферного тиску ймовірність виникнення болю збільшувалась на 20%. Холодні вологі дні також посилювали біль. Однак, не доведено, що це пов’язано лише з температурою або з опадами.

«З часів Гіппократа вважалося, що погода впливає на симптоми у пацієнтів з артритом. Приблизно три чверті людей, які живуть з артритом, вважають, що їхній біль залежить від погоди», – зазначив професор Вілл Діксон з Центру епідеміології артриту в університеті Манчестера, який очолював дослідження.

Професор вважає, що, якщо інші науковці «подивляться на вологість як на причину загострення болю, це відкриє двері для нових методів лікування» та допоможе скласти своєрідний «прогноз болю» і планувати свої дії.

Читайте також:

1 .Про поточний стан повітря в Україні, основні загрози та як уберегти здоров’я

2. Коли за вікном смог та дим. Поради медиків

Джерело: Трибуна Бровари