27 жовтня Україна переходить на «зимовий час»

image
26 Жовтня 2019, 10:10
Поділитися:

У ніч із суботи 26 жовтня на неділю 27 жовтня Україна переходить на «зимовий час» – стрілки годинника треба перевести на одну годину назад. Відтак цієї ночі українці зможуть поспати на годинку довше.

Сезонні часові переходи запровадили у Британії 1908 року для економії та раціонального використання електроенергії протягом доби залежно від пори року. В нашій державі ця практика залишилася з часів СРСР, де вперше почали переводити стрілки годинника в 1981 році.

Перехід на «зимовий час» в Україні відбувається разом із країнами ЄС та іншими європейськими державами. Але навесні поточного року Європейський парламент підтримав позицію про те, щоб за два роки скасувати переведення стрілок. Рішення поки що не остаточне, але воно стало основою  громадського обговорення при підготовці відповідного закону.

Вчені стверджують, що людський організм легше переносить зміну зимового часу, ніж літнього. Але певній категорії громадян все ж важко звикнути до нового режиму, тому такі люди потребують поступової адаптації протягом декількох днів.

Щоб мінімізувати дискомфорт від переведення стрілок годинника на зимовий час, необхідно  дотримуватись кількох правил:

дайте організму відпочити, не перевантажуйте себе зайвими справами. Намагайтеся уникати фізичних та емоційних навантажень;
дотримуйтесь правильного раціону. Відмовтесь від алкоголю та шкідливої їжі, пийте більше води.
Восени імунітет ослаблений, тому варто включати в свій раціон більше овочів і фруктів та вітамінні комплекси;
за тиждень до переведення годинників на зимовий час, щодня лягайте спати на 15 хв раніше, ніж зазвичай;
навчіться правильно розслаблятися. Ввечері перед сном намагайтеся приймати теплу ванну, пийте трав’яні чаї та налаштовуйтеся тільки на позитивні думки;
прогулянки – найкраща панацея. Щоб ваш організм виробляв ендорфіни, більше гуляйте на свіжому повітрі у приємній компанії.

Читайте також:

1.Стреси: як уберегти психічне здоров’я

2.Відпустка без стресу. П’ять простих порад

Джерело: Трибуна Бровари