У наступному році місто підтримає 13 ОСББ

image
25 Жовтня 2019, 21:20
Поділитися:

Рішенням виконкому від 22.10.2019р. затверджено перелік об’єктів, фінансування яких здійснюватиметься у 2020 році за рахунок коштів міської програми підтримки ОСББ та ЖБК. Позаяк програма користується популярністю, а фінансування обмежено можливостями міського бюджету, конкурсна комісія не лише обрала претендентів, але й визначилась із пріоритетами: кого і чому фінансуватимуть у першу чергу?

Нагадаємо, що програму прийнято у 2016 році, а фактично вона запрацювала в 2017-му. Відповідно до Положення, будинки на участь у програмі мають відбиратися на конкурсі один раз на рік, в жовтні, а заходи – реалізовуватися протягом наступного року. В 2018-му УЖКГ провело додатковий конкурс та через аварійну ситуацію включило один будинок поза конкурсом.  

«Програма набирає обертів та є дуже затребуваною серед співвласників ОСББ,  – пояснює начальниця відділу експлуатації житла УБЖКГІТ Ольга Нетеса.  – Тому комісія чітко визначилася з пріоритетами. В першу чергу в програму включено будинки за наступними критеріями:

новостворені ОСББ;
ті, хто звертається вперше для участі в програмі;
ті, чиї потреби пов’язані із проходженням опалювального сезону».

Усього на конкурс для участі в програмі підтримки ОСББ та ЖБК у наступному році подали заявки на понад 18,0 млн грн, відібрано для участі 13 ОСББ на суму 7455,0 тис. грн. Перелік ОСББ та заходи, на які вони отримають фінансування, викладено у рішенні виконкому.  

У програму увійшли, в першу чергу, 4 ОСББ, які вже проходили «позаплановий конкурс» улітку цього року, але умовою того конкурсу було «за наявністю фінансування». У підсумку, з 6 ОСББ, які пройшли цей конкурс, отримали фінансування два: ОСББ «Симоненка, 113-А» і ОСББ «Київська, 261» (ЖК «Діамант»). Обидва будинки отримали підтримку на капремонт електромереж, позаяк опалюються за допомогою дахових котелень, експлуатація яких неможлива без сталої роботи електромережі.

Заходи по цих 4-х ОСББ викладено  у таблиці

Капітальний ремонт внутрішньобудинкових електромереж ГРЩ 0,4кВ житлового будинку на вул. М. Лагунової, № 7А, ЖБК «Ювілейний» 500,0
Капітальний ремонт внутрішньобудинкових електромереж ГРЩ 0,4кВ житлового будинку на  вул. Олімпійська, 2-А, ЖБК «Домобудівник-3» 180,0
Встановлення модулів управління водяним насосом житлового будинку на вул. Короленка, 66-А, ОСББ «Житловий комплекс Короленка ,66-А» 78,0
Капітальний ремонт внутрішньобудинкових мереж водопостачання, опалення та водовідведення житлових будинків на бульв. Незалежності, 6, 6-А , ОСББ «Орбіта – Бровари» 493,0

 

Два будинки включено в Програму як такі, що створилися нещодавно і потребують термінових капітальних ремонтів конструктивних елементів:

Капітальний ремонт покрівлі житлових будинків на бульв. Незалежності, 6, 6-А , ОСББ «Орбіта – Бровари» 1502,0
Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку на вул. С.Петлюри, 18/1,  ОСББ «С.Петлюри 18/1» 298,0

 

Значна сума на ОСББ «Орбіта-Бровари» пояснюється тим, що воно об’єднує 2 будинки, які загалом налічують 9 під’їздів, а ремонт покрівлі включає в себе ремонт аварійно-небезпечних парапетів даху будинку на центральній вулиці міста (у цьому будинку – музична школа міста).

Читайте також: Комунальна революція: вперше в історії Броварів мешканці багатоквартирного будинку обрали іншу компанію керівника

Також є група будинків, які існують у формі ОСББ давно, але вперше звернулися за допомогою до міста в рамках програми.

Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку на вул. Гагаріна, 4, ОСББ «Хімік» 589,0
Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку на вул. Героїв Небесної Сотні, 15, ОСББ «Будівельник-3» 890,0
Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку на бульв. Незалежності, 11-А,  ОСББ «Жовтневий» 672,0
Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку на вул. М. Грушевського , 21, ОСББ «Грушевського, 21» 280,0
Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку на вул. Київська, 308, ОСББ «Київська 308» 480,0
Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку на вул. Я.Мудрого, 88, ОСББ «Ярослава Мудрого 88» 420,0
Капітальний ремонт дахової котельні житлового будинку на вул. Грушевського, 17-В,  ОСББ  «Меркурій-2003» 983,0

 

ОСББ «Будівельник-3» отримає допомогу від міста вперше

ОСББ

«Жовтневий» – один із найстарших будинків у місті

ОСББ

ОСББ «Грушевського, 21» нещодавно «пережило» обвал фасаду, але швидко відновило будинок

Більшість будинків мають значний термін експлуатації і планують за допомогою бюджету зробити капітальний ремонт покрівель будинків. За винятком ОСББ «Меркурій-2003»: через проблеми з даховою котельнею, будинок мав складнощі з укладенням договору на постачання газу. Включення в програму заходу з ремонту котельні на наступний рік допомогло цю проблему вирішити.  Останній захід  – встановлення  лічильника  електричної енергії в ЖБК «Домобудівник-3».

Враховуючи те, що в місті діє 126 міських програм, із яких фінансується лише 44, ця програма не лише користується попитом, але й стало фінансується. Окрім 4 будинків, які пройшли позаплановий конкурс улітку, фактично всі інші заходи програми повністю профінансовані. Будинки, які мали критичний стан, мали змогу підготуватися до експлуатації в осінньо-зимовий період. Як підкреслила заступниця начальниці УБЖКГІТ Оксана Семеник, у Броварах  програма підтримки ОСББ на 100% фінансується з міського бюджету (в інших містах – зазвичай, у співвідношенні 30/70 або 50/50).

Але є ще один вагомий результат, окрім ремонту будинків. За умовами Положення про конкурс, ОСББ мають право звернутися для участі в програмі за двох умов:

Проведення загальних зборів щодо затвердження кошторису на капремонт.
При наявності у внесках на утримання будинку ремонтно-резервного фонду. Причому, не лише «на папері», а на окремому рахунку в банку.

«Наявність ремонтно-резервного фонду в ОСББ – одне з ключових досягнень від участі в програмі. На певному етапі міська адміністрація надає допомогу ОСББ, а далі будинки вже мають змогу накопичувати кошти на поточні ремонти та не залежати від допомоги міста в критичних ситуаціях», – підкреслює Ольга Нетеса. – Крім того, ОСББ також мають змогу звернутися в уповноважені банки та отримати з державного бюджету «теплі кредити», що разом із ремонтно-резервним  фондом дасть змогу вирішити нагальні питання в утриманні будинку».

Нагадаємо, що нещодавно в Броварах відбулося підписання меморандуму між Фондом енергоефективності та Броварською міською радою, яке дає шанс ОСББ провести заходи із енергомодернізації будинків та отримати компенсацію і від ФЕЕ, і від міського бюджету. Але участь у таких програмах потребує ґрунтовної  підготовки, економічно обґрунтованої суми внесків на утримання будинку  і наявності накопичень ремонтно-резервного фонду.

Читайте також:

Комунальна революція: вперше в історії Броварів мешканці багатоквартирного будинку обрали іншу компанію-керівника 
Поза «поза конкурсом»: окрім 12 ОСББ та ЖБК місто фінансово підтримує ще один будинок 
Енергозбереження: як це зробити у вашому будинку та чого робити не варто 
Реновація будинків: місто підтримує ОСББ, які співпрацюватимуть з Фондом енергоефективності 

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари