У парках згрібати листя заборонено

image
25 Жовтня 2019, 14:19
Поділитися:

У пору листопаду комунальники мають трудомістку роботу — прибирати листя. Чи правильно це?

Якщо змітання листя з доріжок та в громадських місцях зрозуміле, то вигрібання його та вивезення із парків та скверів викликає подив, адже перегниле листя є добривом для ґрунту і рослин.

Чи потрібно прибирати листя у зелених зонах міста, «Вісті» запитали в експерта з озеленення та захисту рослин організації «Зелена Клініка» Дмитра Радюка.

«Однозначної відповіді немає. Якщо йдеться про зону з клумбами чи цінними або екзотичними рослинами, листя згрібають, щоб запобігти хворобам рослин, які переносять шкідники, що зимують в опалому листі, — коментує співрозмовник. — У парках, скверах, де бідний трав’яний покрив і немає газонів, згрібати листя шкідливо».

Радюк нагадав Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та ЖКГ України в 2006 році, де йдеться: «Згрібати листя з-під групи дерев і чагарників у лісопарках, парках, гідропарках, скверах, садах, за винятком ділянок загонів тощо, забороняється, тому що це призводить до винесення органічних добрив, зменшення ізоляційного шару для ґрунту, який запобігає випаровуванню ґрунтової вологи та промерзанню коріння. Листя має залишатися на зиму під деревами, а весною його можна неглибоко прикопати або з допомогою механізмів змішати з ґрунтом, що приведе до його мінералізації. Згрібати листя слід лише тоді, коли воно негативно впливає на зовнішній вигляд (партерний газон, пам’ятники і меморіальні комплекси, площі, дитячі майданчики, спортивні комплекси, головні алеї зелених насаджень, галявини, квітники тощо). (п. 9.1.19.Правил)».

За словами пана Дмитра, європейські міста переважно не прибирають листя, його лише змітають з доріжок, але не чіпають на газонах та під деревами.

«У Борисполі листя згрібають не тільки у скверах, а й в дворах багатоквартирних будинків, пакують його у целофанові мішки для сміття. Але листя – не сміття. Розкладаючись в ґрунті, воно живить його мінеральними і органічними речовинами, накопиченими за літо, структуруює ґрунт та покращує його якість. Таким чином створюються умови для розвитку ґрунтової мікрофлори і фауни», — наголошує Дмитро Радюк.

Експерт звертає увагу і на стан міських дерев: багато з них спотворені непрофесійною обрізкою, тому хворіють. Каже, їм потрібне живлення, а листя може виконувати цю функцію. «Тож місця з облаштованими газонами та квітниками слід прибирати від листя, а під деревами в парку його варто залишити. Але ні в якому разі не можна спалювати рослинні залишки», — дає пораду Дмитро.

Обіцяють новий завод

У Києві наступного року планується старт будівництва комплексу з переробки органічних решток (опале листя, скошена трава та зрізані гілки), в результаті чого вироблятиметься біогаз. Таку інформацію оприлюднив депутат та голова постійної комісії з питань екологічної політики Київської міської ради Костянтин Яловий на сторінці у Facebook.

За його словами, відкриття комплексу дасть дві переваги: запобігатиме спалюванню листя та надаватиме біогаз і добрива, що залишаються після переробки органіки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама