Вісник Кагарличчини — Газ чи електрика? Мінікотельня чи індивідуалка?

image
25 Жовтня 2019, 14:17
Поділитися:

У минулому числі “Вісника Кагарличчини” ми писали про рішення міськвиконкому покласти на Кагарлицьке КЖЕП функції з постачання, виробництва та транспортування тепла до будинку по Парковій, 18 в Кагарлику. Згодом міська рада планує спорудити для цього будинку мінікотельню. Проте частина із жителів цього будинку виступають за індивідуальне електроопалення своїх квартир.
Чому міська рада все ж прийняла рішення стосовно мінікотельні? Чому не електроопалення? З цими питаннями ми звернулися до Кагарлицької міської ради.
Перший заступник міського голови Олег Пурій пояснив “ВК”, що варіант із електроопаленням теж розглядався.
Але… виявилося чимало отих самих “Але”.
Тож, по-порядку.
Виявляється, що представники енергокомпанії, до якої входить і Кагарлицький РЕМ, керуючись певними підзаконними актами та інструкціями, розглядають багатоповерхові будинки, що хочуть перейти на електро-
опалення, як одного споживача. Тому техумови на збільшення потужності для будинку можуть видати лише юридичній особі.
Отож, щоб робити розрахунки та здійснювати монтаж мережі, власникам будинку потрібно об`єднатися в ОСББ (чи подібну структуру) і лише з юридичною особою енергокомпанія вестиме справи. Це перший момент.
Другим моментом є видача енергетиками “Технічних умов”. Відповідно до інструкцій НКРЕ вартість збільшення потужності енергопостачання для фізичних осіб і для юридичних дуже відрізняється. У випадку із будинком по Парковій кожен додатковий кіловат коштуватиме приблизно 3200 гривень. І лише за попередніми “прикидками” “Технічні умови” обійдуться щонайменше 2 мільйони гривень.
Є ще й третій момент. Без прорахунків спеціалізованої сертифікованої установи проєктної потужності споживання електроенергії будинком, пікових навантажень тощо жодна із монтажних організацій за роботу з прокладання кабелю, встановлення щитових, розводки по будинку не візьметься.
І, як нам пояснив Олег Пурій, якщо проєкт для газової котельні фактично дає старт до її будівництва, то розрахунки спецінституту щодо енергопостачання носять, фактично, рекомендаційний характер.
Момент четвертий. Будинок по Парковій, 18 – 9-поверховий. Тобто в ньому працюють ліфти. Знову ж нормативними актами передбачено, що такі будинки мають, у разі встановлення індивідуального електроопалення, заживлюватися від двох джерел одночасно. Тобто від двох підстанцій. Як це буде зроблено: чи потужність поділять порівну, чи одна гілка живлення буде резервна – справа проєктантів. Головне – безпека людей.
Момент п`ятий. Він витікає із попереднього. Поблизу має бути дві підстанції належної потужності. Адже враховувати потрібно не лише електроопалення і ліфти. В наш час практично кожне домогосподарство є пожирачем електроенергії: морозильники, холодильники, бойлери, мікрохвильовки, праски, фени, електроплити, електрочайники і ще багато іншого дріб`язку, що споживають велику кількість електроенергії. Й існують такі “години пік”, коли в одній квартирі одночасно “крутиться” мікрохвильовка, гріється чайник, працює фен, бойлер і праска. При такому “колективі” споживання піднімається моментально до 5 кіловат. А тепер додайте сюди електрокотел. Помножте все це на 204 споживачів. Плюс резерв. Сума виходить досить вагома. Тож до потужності підстанцій потрібно все ж ставитися серйозно.
– Прорахувавши всі “за” і “проти”, взявши до уваги всі моменти, порадившись із спеціалістами, міська рада й віддала перевагу модульній мінікотельні, – констатує Олег Пурій. – Цей варіант є швидшим у втіленні і дешевшим.
Звичайно, здешевити прокладання електромереж могли б “теплі кредити”, які зараз видають державні фінустанови. Це досить вигідний варіант, адже держава покриває частину кредиту. Але тут знову все упирається в самоорганізацію жителів будинку. Кредит видадуть лише ОСББ. А зважаючи на те, що майже третина квартир в будинку по Парковій, 18 знаходяться в оренді, а їхні власники проживають в інших містах, то перспектива об`єднатися у мешканців дев’ятиповерхівки примарна.
До адміністратора фейсбук-сторінки Кагарлик.city тиждень тому звернулися деякі жителі будинку по Парковій, 18 з проханням провести опитування: чи бажають його мешканці опалюватися централізовано від модульної мінікотельні, а чи від індивідуального електроопалення. Ми пішли їм назустріч і таке опитування провели. Станом на 14.00 23 жовтня в опитуванні взяли участь 73 особи: 51 висловилася – за індивідуалку і 22 – за мінікотельню. Але, на жаль, ці дані не можна вважати репрезентативними. По-перше, частина із проголосуваших взагалі не проживають в цьому будинку. По-друге, ми не маємо даних, чи не голосували від однієї квартири кілька разів, а саме від кожного помешкання має бути 1 голос.
Тож, судячи з усього, питання вибору між способами опалення можна вирішити лише на зібранні всього будинку. І, бажано, щоб воно закінчилося створенням ОСББ.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна