Дитячі садочки Броварів отримали фінансову автономію

image
24 Жовтня 2019, 20:12
Поділитися:

Сьогодні під час чергової сесії Броварської міської ради депутати розглянули питання переведення закладів дошкільної освіти на самостійний бухгалтерський облік.

Рішення депутатів стосується закладів дошкільної освіти (далі ‒ ЗДО) комбінованого типу «Капітошка», ЗДО комбінованого типу «Барвінок», ЗДО комбінованого типу «Теремки», ЗДО комбінованого типу «Зірочка», ЗДО комбінованого типу «Червоні вітрила», ЗДО комбінованого типу «Теремок», ЗДО комбінованого типу «Ромашка», ЗДО комбінованого типу «Малятко», ЗДО комбінованого типу «Віночок», ЗДО комбінованого типу «Ластівка», ЗДО комбінованого типу «Сонечко», ЗДО комбінованого типу «Ялинка» імені В.О. Сухомлинського.

Читайте також: Фінансова та юридична автономії: броварські школи відпускають у «вільне плавання»

Процес «децентралізації» закладів освіти є незворотнім та відбувається в рамках Закону України «Про освіту». Фінансування дошкільної та позашкільної освіти згідно з законом здійснюється за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.

Іншими джерелами фінансування суб’єктів освітньої діяльності відповідно до законодавства можуть бути:

державний бюджет;
місцеві бюджети;
плата за надання освітніх та інших послуг відповідно до укладених договорів;
плата за науково-дослідні роботи (послуги) та інші роботи, виконані на замовлення підприємств, установ, організацій, інших юридичних та фізичних осіб;
доходи від реалізації продукції навчально-виробничих майстерень, підприємств, цехів і господарств, від надання в оренду приміщень, споруд, обладнання;
гранти вітчизняних і міжнародних організацій;
дивіденди від цінних паперів, відсотки від депозитів і розміщення коштів спеціального фонду на поточних рахунках банків державного сектору;
добровільні внески у вигляді коштів, матеріальних цінностей, нематеріальних активів, одержаних від підприємств, установ, організацій, фізичних осіб.

У зв’язку з прийнятим рішенням міськради, навчальні заклади набудуть повноважень самостійно приймати рішення та розв’язувати питання внутрішнього значення, шукати можливості для раціонально використання ресурсів, визначати пріоритетні напрямки розвитку та втілювати іноваційні ідеї. Саме тому є надія, що питання якості проведених ремонтних робіт, доцільності закупівель чи недоліки організації харчування підуть в небуття.

На підготовку до самостійного «плавання» садочкам дали часу до 01 січня 2020 року. Саме з цієї дати перелічені заклади освіти перейдуть на відокремлений бухгалтерський облік, до штатного розпису введуть одну ставку бухгалтера (головного бухгалтера), а керівники закладів освіти здійснять реєстрацію закладів відповідно до чинного законодавства.

Обговорюючи дане питання на засіданні депутатської комісії з гуманітарних питань, ініціатори проєкту рішення запевнили присутніх, що фінансова автономізація не буде «болісною», адже управління освіти і науки консультує керівників садочків, проводить тренінги та здійснює роз’яснення нормативно-правової бази. Невирішеною поки що залишається проблема кадрового забезпечення фахівцями відповідного рівня, які зможуть працювати з бюджетними коштами, а також їхнє матеріальне заохочення.

Виступаючи на сесії, депутат Леонід Черепєйнік наголошував на тому, що міська влада має зробити все від неї залежне, аби забезпечити безперебійну роботу закладів освіти, які перейдуть на новий рівень прийняття управлінських рішень. Відтак начальнику профільного управління було надано доручення розробити пропозиції щодо можливості розширення штатного розпису закладів освіти для залучення фахівців із тендерних процедур та шляхів збільшення їх грошового забезпечення.

Власне, сьогоднішнє рішення депутатів ставить крапку в питанні освітньої децентралізації, адже попередньо на самостійний бухгалтерський облік вже було переведено загальноосвітні навчальні заклади міста. Наскільки ефективним буде цей процес ‒ побачимо згодом. Оскільки формальне рішення депутатського корпусу ‒ це лише початок великої роботи керівників садочків, всього педагогічного колективу та батьківської спільноти зі створення справжньої автономії.

Про інші підсумки сесії, читайте на «Трибуні» згодом.

Читайте також:

Як можна в броварських школах та ДНЗ економити на опаленні: підсумки пілотного проєкту та перспективи  
«Вартість» броварської освіти: Дошкілля. Частина 1 .
Пайові внески на розвиток Броварів, Бучі та Ірпеня: кошти, школи, садочки .

Головне фото ‒ з інтернету.

Джерело: Трибуна Бровари