«Приймати листя від населення готові. Але не безкоштовно», – чиновники БМР

image
22 Жовтня 2019, 20:25
Поділитися:

Уже декілька тижнів тема спалювання листя розбурхує соціальні мережі. Зокрема, на цьому тижні відбулася «акція» депутата облради Романа Сімутіна: він привіз вантажівку листя, яке зібрав у приватному секторі, та висипав його перед будівлею міськради. На відео, викладене в соцмережі ФБ, Сімутін мотивував свій вчинок тим, що міська рада не створила умови для утилізації листя, і саме через це мешканці вимушені його спалювати, відповідно, труїти броварчан чадним димом. У свою чергу чиновники кажуть, що у місті є «листівник» і комунальники готові приймати від населення листя.  Та чому до цього часу ні чиновники, ні комунальники максимально не повідомили містян про «листівник», відтак, не запобігли спалюванню хоча б частини листя?

«Органи місцевого самоврядування мають повноваження реалізовувати політику в сфері екології та зобов’язані забезпечити утилізацію листя, –  роз’яснює юрист за освітою Роман Сімутін. – Охочим вивчити питання рекомендую ознайомитися із законами України «Про охорону навколишнього середовища» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

З метою вирішення питання щодо утилізації листя, депутат облради телефонував до директора КП «Бровари-Благоустрій» із проханням укласти договір. Але той відмовив, мотивуючи, що Сімутін колись публікував критичні матеріали про закупівлі цього комунального підприємства. «Така відмова спонукала мене відповідно діяти», – пояснює депутат.

Із початку декілька добровольців та помічників депутата рознесли повідомлення приватним сектором, сформували заявки та приступили до збору листя. У підсумку, «акція» вилилися в такі цифри:

листя зібрали з 18-20 домогосподарств;
кожне домогосподарство здавало від 3 до 7 мішків;
охопили окремі домогосподарства на Торгмаші, Масиві та в Старому центрі. Особливо затребуваною послуга була на вул. Гоголя;
мішки не перевіряли на наявність у них побутового сміття, але деякі не взяли, адже там були дрібні  камінці.

«Власне, я хотів особисто вивчити попит на таку послугу. Результати перебільшили мої очікування. Попит є, і він значний, особливо у тих районах, де розповсюдили листівки з пропозицією. Я переконався, що люди готові сплачувати за послугу. В розумних межах. Наприклад, близько 200 грн за разовий вивіз листя»,   продовжує розповідь Роман Сімутін.

Депутат також розповів про наслідки своєї «акції»: складений на нього поліцією адмінпротокол за їзду тротуаром, порушення правил керування автотранспортом,  виписану постанову та накладення штрафу в розмірі 510 грн.

На наше запитання, як депутат вирішує проблему з листям в особистому господарстві, він повідомив, що має дві компостні ями, але мешканці мають право на вибір, як саме утилізувати листя з приватних будинків.

«Кінцева мета акції – домогтися, щоб листя почали вивозити систематично – за заявками або графіком. Тим самим ми б скоротили його  паління щонайменше на 50%»,  підкреслив депутат.

Як повідомили чиновники під час спільної наради за участі головного еколога міста Юрія Жимайлова, очільника  управління інспекції та контролю Богдана Мельниченка, секретаря міськради Петра Бабича, уже не перший рік у місті діє спеціальний об’єкт – комунальний «листівник». Наразі експлуатується вже третій такий об’єкт. Об’єм кожного – від 950 до 1000 м куб. Об’єкт знаходиться на території, яка охороняється, адреса не повідомляється з метою запобігти несанкціонованому доступу сторонніх осіб (такий випадок уже був). Наразі в «листівнику» складується листя з парків, скверів, вулиць міста та територій ЖЕКів. Комунальні підприємства несуть відповідальність за те, щоб у листя не потрапляли побутові відходи.

 

Один із комунальних «листівників»

Щодо складування в «листівнику» листя з приватного сектору, то на даний час із таким проханням не звернулась жодна фізична особа в місті, включаючи депутатів усіх рівнів, повідомили чиновники. Юридичні особи (банки, магазини) зверталися та отримали доступ.

Чиновники також зазначили, що складувати листя з приватних домогосподарств можливо, але не безкоштовно. Вартість послуги для фізичних осіб розрахована на мішок обсягом 120 літрів та включає в себе витрати на роботу техніки при копанні «листівника», вартість агротехнічних засобів для обробки листя, зарплати працівників, тощо. Ціна в межах 17 грн за 120-літровий мішок. Та це лише за прийом на «листівнику» без урахування вивезення його з двору комунальниками.

Процедура така: треба звернутися в КП «Бровари-Благоустрій», отримати та оплатити рахунок і вже з квитанцією приїхати на «листівник». Готівкової оплати «на місці» не передбачено.

Увага! Приймається лише листя! Якщо в листя потрапить побутове сміття – недопалки, папірці, каміння – працівники інспекції складуть протокол  із накладанням штрафу.

За словами Юрія Жимайлова, в минулому році на одній із вулиць приватного сектора практикували «напряму» вивозити листя з домогосподарств. У підсумку – в кожен третій пакет із листям потрапили побутові відходи, а в деяких  пакетах побутове сміття лише трохи було присипано листям,  тож утилізувати таке «листя» не вдалося – довелося вивозити на полігон, як побутові відходи. «У соціальних мережах чуємо нарікання: а ось в Європі…. На жаль, культура більшості мешканців поки що далека від європейської – і це треба враховувати», – зауважує Юрій Жимайлов.

Чиновники кажуть, що готові приймати і гілля дерев із товщиною стовбура не більше 10 сантиметрів. Для його утилізації у КП «Бровари-Благоустрій» є дробарка, що перетворює гілля на тріски, які використовують для спалювання в твердопаливному котлі підприємства.

Чиновники не приховували здивування, що мешканці готові сплачувати за листя, яке можна без проблем і безкоштовно утилізувати в компостній ямі у себе в дворі: при сучасних агротехнічних засобах це не складно і дає багато користі від компостування. Але запевнили, що починають уважно вивчати попит на цю послугу: якщо її оплатить хоча б 50-100 осіб за сезон – вважатимуть, що попит є. Також готові вивозити листя безпосередньо від домогосподарств, але не безкоштовно, а за розрахованою калькуляцією на послугу. Мова про ці ж 17 грн за 120-літровий мішок + транспортін послуги.

«Листя – то лише частина глобальної проблеми із сміттям у нашому регіоні, –  каже  секретар міськради Петро Бабич. –  Перевізник відходів не приймає листя тому, що його не приймає полігон, який вже перевантажений сміттям. Проблема полігону не лише міська, вона регіональна: полігони не будуються для одного населеного пункту. Але наразі жоден із обласних депутатів, у тому числі той, хто «переймається» екологією на камеру, не зробив ані найменшого кроку щодо вирішення проблеми з полігоном. Хоча ми відкриті до конструктивного діалогу та співпраці» .

І, головне, чи вплине можливість утилізувати листя на комунальному «листівнику» на зменшення його паління? Під час спільної наради чиновники та комунальники наводили аналогію із побутовими відходами. Так, побутові відходи регулярно вивозяться з приватного сектору з 2005 року: до 2013 року – на підставі договорів та абонплати, з 2013 року – на умові передплати, в фірмових пакетах. Визначений перевізник, затверджений тариф і графіки вивозу, забезпечена регулярність, та і через 14 років  послугою користується лише частина мешканців приватного сектору, а переважна більшість мешканців викидає сміття в контейнери ЖЕКів, на зупинки, в ліс, на узбіччя, на вул. Київську та просто спалює відходи. У міськраді обіцяють створити умови для  складування листя, але рейди наразі називають найбільш ефективним способом «провести роботу» з паліями та достукатися до свідомості містян.

Читайте також:

Рейди: паліїв сміття та листя продовжують штрафувати 
Куди подіти листя та сміття в приватному секторі: майстер-клас. ФОТО
Чому не можна спалювати листя: як учні школи № 3 вчили дорослих 
Паліїв сміття та листя «ловитиме» робоча група, створена на постійній основі 

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари