Повітря у столиці моніторять, і повідомляють киянам

image
21 Жовтня 2019, 18:23
Поділитися:

Вміст шкідливих речовин у повітрі столиці не перевищує гранично допустимі норми.

Така офіційна інформація Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві.

Проте кияни масово скаржаться на смог і важкий запах у повітрі. Водночас, якихось великих пожеж у передмістях і приватному секторі, які б могли впливати на ситуацію, немає. Тож, що робиться у столиці пояснювали сьогодні під час брифінгу повідомив начальник Управління з питань цивільного захисту КМДА Роман Ткачук та заступник начальника управління – начальник відділу природокористування та контролю управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Савченко.

– Погіршення якості повітря, коли спалюють листя чи горять торф’яники, у нас відбувається щороку, але зараз ми на це реагуємо досить гостро – контролюємо і маємо на контролі, – вважає Роман Ткачук.

Наразі, через пожежу в Обухівському районі, у Києві можливе погіршення якості повітря. Горить понад 1,4 га торфовищ і гасіння продовжується.

– Найближчі дні погода буде безвітряна, тож сприятиме накопиченню шкідливих домішок у приземному шарі повітря. Про це нас попередили в Українському Гідрометцентрі, тож треба бути готовими до цього, – пояснив Олександр Савченко.

Він нагадав, що у Києві створять систему моніторингу повітря. Вона матиме 27 постів по всьому місту, тож жителів Києва заздалегідь попереджатимуть про погіршення стану навколишнього середовища.

До слова, Роман Ткачук, нагадав, що наразі місто використовує наявні інструменти – так влітку, під час пожежі у на птахофабриці під Києвом, оперативно попередили мешканців Голосієва, Святошинського і Шевченківського районів про погіршення повітря.

– Ми інформуємо населення про надзвичайні ситуації через усі наявні канали ЗМІ, сайти КМДА та районних адміністрацій. Крім того, постійно нагадуємо, що треба робити під час задимлення чи пожеж, зазначив Роман Ткачук.

За даними постів спостереження Центральної геофізичної обсерваторії, станом на 7 годину 21.10.2019 р. граничнодопустимі максимально разові концентрації (ГДК м. р.) шкідливих речовин (діоксид азоту, формальдегід, діоксид сірки, оксид вуглецю, пил) – на всіх постах спостереження знаходяться на рівнях, нижче гранично допустимих, тобто менше 1,0 ГДК м. р.

Гамма-фон у м. Києві не перевищує контрольні рівні м. Києва (26 мкР / год) і знаходиться у межах 9 – 16 мкР / год.

Лабораторні дослідження атмосферного повітря продовжуються, у випадку погіршення ситуації буде негайно оповіщено населення та Київську міську державну адміністрацію.

Поради, що робити у випадках задимленості:

  • обмежити перебування на відкритому повітрі. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок;
  • тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці. При відкритті вікон завішувати кватирки зволоженою тканиною і періодично її змінювати;
  • ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;
  • проводити вологе прибирання, корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря;
  • збільшити споживання рідини до 2 – 3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі;
  • не гуляти під дощем, а якщо потрапили під дощ – за першої можливості прийняти душ.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ