Альбатроси та ірландський Чехов: яскраві прем’єри тижня в київських театрах

image
18 Жовтня 2019, 16:40
Поділитися:

Цього тижня на поціновувачів театру чекає аж дві нові постановки від улюблених закладів. На малій сцені Театру Франка презентують виставу «Лунаса» про життя ірландської родини, а в Театрі на лівому березі – смішні та красиві історії про кохання і космос «Альбатроси». 

ЛУНАСА

Зі щирою ніжністю і щемом від імені героя Майкла автор розповідає про життя своєї родини: матір, її сестер, дядька та вічного мандрівника, мрійника батька.
Дія відбувається у 1936 році, у переддень Свята Лунаси – свята родючості, продовження роду, урочистого початку збору врожаю. Першого серпня родини у повному складі виходили на поля, аби поласувати першими плодами, влаштувати бенкет просто неба, повеселитися та потанцювати. Подібним святом у нас є Медовий та Яблучний Спас (Свято Преображення Господнього).

Автор, як істинний ірландець, переймається тим, що згасає його рід, через те, що його тітки, красиві, сповнені внутрішньої духовної сили жінки, все життя прожили у пуританських обмеженнях, не дозволяючи собі навіть найменшої радості – взяти участь у Святі Лунаса. Адже ж це не є пристойним. Їхні мрії лишаються мріями. І хоча автор описує суто ірландські традиції та звичаї, у п’єсі відчувається неабиякий вплив А. Чехова (невипадково Брайан Фріл захоплювався творчістю цього автора та перекладав його п’єси). Тут Свято виступає як символ божественного провидіння, що веде кожного з нас по життю. Стукає повсякчас, але ми закриваємося вигаданими шорами і тим самим не в змозі, навіть подекуди боїмося прийняти щастя, яке дарує Господь.

Вистава «Лунаса», танці на свято врожаю на одну дію, створена режисером-постановником Андрієм Приходьком за п’єсою ірландського класика ХХ століття Брайана Фріла «Танці на Луназу» (1929 – 2015), яка через рік після написання, у 1991 році, отримала чимало літературних та мистецьких нагород, серед яких: Премія Лоренса Олів’є та Нью-Йоркська Премія Тоні.

Коли: 18 та 20 жовтня о 19:00.
Де: Театр Франка, мала сцена, пл. Івана Франка, З.
Вартість квитка: 50 – 250 грн.

АЛЬБАТРОСИ

Уявіть: ваша дружина влітає до домівки, бере гроші, щоб розрахуватися з таксистом (хоча має власне авто), а потім розповідає, як подарувала геть усе ваше майно одному дуже милому молодику. Чи можливо таке? Подивившись «Альбатросів», ви зрозумієте, що можливо. Або ж одного разу ви повертаєтесь із шикарних і найнезвичніших похорон свого найкращого друга додому із дружиною, а потім виявляється, що померлий (нехай земля йому буде пухом) і не друг зовсім, та й дружина вже і не кохана… Чи все ж кохана?

У цій виставі п’ять карколомних історій, що смішать, зводять з розуму і надихають жити. Жити щодня на повну. Причин тому багато. Одна з них біологічна: головним героям «Альбатросів» вже добряче за шістдесят, сімдесят чи вісімдесят. А вони кохають, ревнують, втрачають і знаходять, як першокурсники. Відсутній смак життя чи почуття гумору через вік? Це не про наших «Альбатросів» – виставу для усіх, хто цінує життя і вміє радіти. 

Автор – Фредерік Строппель, п’єса «З життя корисних копалин».
Режисер – Стас Жирков.
У головних ролях – золотий склад Театру на лівому березі – Віктор Жданов, Олег Стефан, Олександр Ганноченко, Юрій Литвин, Володимир Задніпровський, Сергій Солодов, Галина Корнєєва та інші.

Коли: 19 та 20 жовтня о 15:00.
Де: Театр на лівому березі, просп. Броварський, 25.
Вартість квитка: 300 грн.

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ