Борисполю пропонують кредит: 5 млн євро від шведів

image
18 Жовтня 2019, 09:11
Поділитися:

У Борисполі понад 60 км теплових мереж, більшість із яких зношені та потребують оновлення.

В Україні стартувала програма «Швеція-Україна: підтримка централізованого теплопостачання». Так, 3 жовтня в Києві відбулася зустріч посла Швеції з представниками 20 міст України, зокрема Борисполя. Які переваги у разі впровадження програми матимуть бориспільці, з’ясовували «Вісті».

Мільйони на модернізацію

Українська система централізованого теплопостачання є однією з найбільших у світі. Переважна частина цієї інфраструктури була побудована за радянських часів, коли енергоносії були дешевими, а вимоги до енергоефективності нижчими, ніж нині. Ситуація погіршується через критичну зношеність основних засобів, які тривалий час не обслуговувалися належним чином. Програма «Швеція-­Україна: підтримка централізованого теплопостачання», організована Північною екологічної фінансовою корпорацією (NEFCO), спрямована на фінансування екологічно сталих та енергоефективних інвестиційних проектів у сфері централізованого опалення в Україні.

«Містам, які беруть участь в програмі, дають кредит під 3% річних. Для участі в програмі є певні критерії: комунальна форма власності теплопостачального підприємства, підтримка з боку місцевих органів, готовність надати муніципальну гарантію на всю суму позики в іноземній валюті. Усім цим критеріям Бориспіль відповідає, — пояснив перший заступник Бориспільського міського голови Микола Корнійчук.— Наше місто вже користувалося кредитами компанії NEFCO. Кілька років тому брали кредит під 3% річних, який використали на утеплення шкільних закладів і дитячих садочків, а також на заміну труб до школи №1. Тоді кредит був у фіксованому курсі валюти. Звичайно, після зростання курсу компанія зазнала збитків. Тому зараз пропонують кредит під ті ж 3% річних,  але з курсом євро на момент віддачі. Якщо бориспільськими органами місцевого самоврядування буде ухвалено рішення отримати цей кредит, його використають  на модернізацію централізованого теплопостачання: заміну котлів, циркуляційних насосів із частотним регулюванням обертів, теплових мереж».

Відомо, що у Борисполі понад 60 км теплових мереж, більшість з яких зношені. Сума кредиту — до 5 млн євро, за нинішнім курсом це майже 150 млн грн. Для Борисполя це великі кошти, тому питання в процесі обговорення.

Зіскочити з газової голки

У Швеції 95% будинків мають центральне опалення. Сучасні системи забезпечують якісними послугами, а держава використовує альтернативні джерела енергії.

«Швеція в 1980-му році використовувала для роботи котельних 95% викопних теплоносіїв, тобто нафту, газ, вугілля, а в 2018 році — тільки 5% . 50% — це вторинні енергетичні ресурси, наприклад, використання скидного тепла індустрії або спалення відсортованих побутових відходів, решта — поновлювані джерела енергії. Це можливо лише при централізованій системі опалення.  Планують повністю відмовитися від газу», — розповідає Микола Корнійчук.

За його словами, на зустрічі шведи навели дані досліджень: індивідуальне опалення багатоповерхових будинків із фронтальним викидом шкідливих речовин небезпечне для довкілля, бо ризик важких захворювань зростає в рази. Нині викиди в атмосферу у Швеції на одиницю виробленої теплової енергії становлять 0,76 одиниць. У Великобританії, де індивідуальне опалення 98% , викиди в атмосферу — 2 одиниці. В Україні — 1,91.

Кредит вплине на тарифи

Кілька років тому КПТМ «Бориспільводоканал» отримав кредит під невеликий відсоток на модернізацію свердловин, насосних станцій, облік води та електроенергії. Втім, після зростання курсу долара, віддавати довелося більше, що було враховано при формуванні тарифів на водопостачання і водовідведення. 

Якщо буде ухвалене рішення щодо кредиту на тепло, це також позначиться на тарифах на теплопостачання.

«Коли відбувається формування тарифів, в них передбачена інвестиційна складова. Основна сума сплачується з бюджету, але інвестиційна складова в тарифах також буде присутня. Вкладати кошти в тепломережі — гостра необхідність для Борисполя», — вважає перший заступник міського голови.

Як опалюють житло бориспільці

Нині жителі Борисполя мають вибір системи теплопостачання. Новобудови зводяться як із централізованим опаленням, так і з індивідуальним. У старих будинках мешканці мають право відключитися від централізованого опалення. Але згідно із наказом №4 Міністерства регіонального розвитку «Про відключення будинків від системи централізованого опалення», це можливо лише за згодою 100% співвласників будинку.

«Мешканці будинку мають надати інформацію щодо того, які теплоносії вони використовуватимуть. Якщо це буде електроенергія — розробити проект і отримати відповідний дозвіл від Обленерго. Після цього міжвідомча комісія виконкому дає дозвіл на відключення будинку від централізованого теплопостачання», — пояснює Корнійчук.

Також він зазначив: якщо жителі будинку приймають рішення щодо опалювання газовими котлами, в них можуть виникати труднощі, доведеться перекладати газові мережі, що не завжди виправдано. 

Децентралізоване теплопостачання

Переваги:

Можливість включити опалення в будь-який час.
Самостійне регулювання температури у квартирі.
Можливість економії.

Недоліки:

Потрібен дозвіл, а це довгий і трудомісткий процес.
Для належної роботи котла потрібно підтримувати необхідні параметри: напругу мережі, тиск газу, безперебійне електропостачання.

Центральне опалення

Переваги:

Не потрібно витрачати гроші на купівлю і встановлення обладнання.
Не потрібно постійно регулювати і контролювати роботу котла та мереж.
Безперервне теплопостачання під час опалювального сезону.

Недоліки:

Зайві тепловтрати в мережах.
Вартість подачі тепла висока (комунальні послуги).
Відкриття та закриття опалювального сезону в визначені терміни, незалежно від бажань власників квартир.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама