Московський патріархат продовжує служити в храмі Погребів, який перейшов до помісної церкви

image
1 Березня 2019, 19:09
Поділитися:

Священики московського патріархату і далі правлять служби в храмі Успіння Божої Матері в Погребах. Місяць тому місцева громада вирішила перейти до помісної Православної церкви України. Однак справа затягується: вірні чекають на статут, зазначають місцеві активісти, та не форсують перехід. Документ очікують уже за кілька днів, кажуть у Православній церкві України. Тим часом сам московський патріархат не визнає втрати храму і не збирається його передавати.

Про те, що храм Успіння Божої Матері досі не перейшов до Православної церкви України, повідомляють кілька активістів села Погреби. Це підтверджують і в новоствореній помісній Православній церкві України, і в Українській православній церкві московського патріархату. Останні навіть час від часу звітують про здійснення молитовних служб у храмі.

Служба Божа в церкві Погребів 10 лютого. Фото – Бориспільська єпархія УПЦ (московського патріархату)

Активіст Микола Дивак нещодавно опублікував допис, у якому розповів: служби Божі в храмі відбуваються за участі чималих груп священиків і в супроводі молодиків атлетичної статури та немісцевих вірян. Отець Михайло Лесюк, керівник Броварського благочиння нової української церкви, називає такий супровід «тітушками» і вказує, що московський патріархат звозить на свої служби паству з інших населених пунктів.

Настоятель 1-го броварського благочиння московського патріархату отець Олександр Левчук підтверджує, що на служби приїздять люди не з Погребів: це і парафіяни, і священнослужителі. Однак, запевняє протоієрей, аж ніяк не молодики чи тітушки.

Нашим журналістам Микола Дивак розповів, що достеменно не знає, чому так довго відбувається передача храму. Однак зазначив, що громада, яка проголосувала за перехід до української помісної церкви, не форсує події. Люди очікують на надання статуту.

Микола Дивак (селфі)

Тим часом отець Михайло Лесюк вказує, що статут буде підготовлений вже за кілька днів. Необхідно дотриматися процедури.

Водночас московський патріархат не збирається йти із храму Успіння Божої Матері. Про це священнослужителі повідомили майже одразу після рішення громади. Отець Олександр Левчук зазначає, що з того часу позиція не змінилась. Зі слів представників російської церкви, серед прибічників переходу нібито помітили велику кількість послідовників неправославних віросповідань і відкритих атеїстів.

Микола Дивак та інші активісти розповідають, що нещодавно до села приїздив новий настоятель храму від Православної церкви України – молодий священик, отець Олександр, 32 роки, має три вищі освіти. Однак чи стане саме він новим настоятелем, залежить від громади, каже Михайло Лесюк.

Мовляв, цілком можливо, що служити в нову помісну церкву все-таки перейде Ігор Баглей, який був настоятелем храму за московського патріархату. Михайло Лесюк, як і Микола Дивак, звертають увагу, що після переходу громади до помісної церкви вище керівництво в російській церкві фактично усунуло Ігоря Баглея від служби в храмі.

Микола Дивак вказує, що після одержання статуту, громада все ж планує взяти контроль над храмом. Якщо представники московського патріархату із храму не підуть, планують боротися за культову споруду. Однак лише правовими методами: це можуть бути долучення правоохоронців чи позови до суду.

Джерело: Трибуна Бровари