Дитяча стоматологія в Броварах залишається в повному складі й безкоштовною – Ірина Тесля  

image
16 Жовтня 2019, 21:00
Поділитися:

Комунальна стоматологія в місті майже рік перебуває у стадії змін: створено комунальне підприємство «Броварська стоматологічна поліклініка», триває розподіл майна та обов’язків із КНП «Броварська клінічна лікарня». Чи залишиться дитяча стоматологія в повному складі персоналу, чи буде вона розташована в тому ж приміщенні на вул. Я. Мудрого, 47 та, головне, чи будуть послуги і надалі безкоштовними для дітей міста та району – читайте в матеріалі.

Протягом останнього місяця соціальні мережі міста тривожили повідомлення про те, що у звичній усім дитячій стоматології «раптово» з’явилися оголошення із розцінками на стоматологічні послуги. Також не додало ясності повідомлення від лікарів дитячого відділення стоматології про те, що їх із роботи звільняють – вони отримали офіційне попередження.

Нагадаємо історію питання. Дитяча стоматологія на вул. Я. Мудрого, 47 та доросла стоматологія на бульв. Незалежності, 10 були структурним підрозділом КНП «Броварська клінічна лікарня» та перебували у спільній сумісній власності громад міста Бровари та Броварського району. Броварська міська рада в грудні 2018 року прийняла рішення про створення комунального некомерційного підприємства «Броварська стоматологічна поліклініка». У січні 2019 року місто затвердило програму профілактики та лікування стоматологічних захворювань у дітей та окремих категорій дорослого населення м. Бровари. Тобто, депутати підтримали рішення, яке гарантує безкоштовне надання стоматологічних послуг для дітей за рахунок як державного, так і місцевого бюджетів. Тоді ж під час дискусій депутати дізналися, що витрати на надання стоматологічних послуг дітям  від 0 до 17 років відшкодовуються субвенцією з державного бюджету. Також депутатам презентували програму розвитку стоматології на базі новоствореного комунального підприємства: згідно із матеріалами презентації, дитяча стоматологія є невід’ємною частиною плану розвитку стоматології в місті.

На практиці створення підприємства зіштовхнулося із численними бюрократичними перепонами: від укладення договору суборенди приміщення на бульв. Незалежності, 10 до отримання ліцензії на нове підприємство та розподілу майна. Головна проблема була  у поділі майна стоматполіклініки, яке обидві сторони вважали б справедливим, адже наразі майно є спільною сумісною власністю, а без стоматологічного обладнання неможливо отримати ліцензію. Також виникає багато організаційних питань щодо поточного утримання стоматології, забезпечення доступу до стоматологічних послуг населення району та ОТГ, у тому числі, дитячого тощо.

Саме через ці складнощі й виникло спірне питання про надання стоматологічних послуг дітям на платній основі. Наказом директора КПН «БКЛ» від 08.08.2019р. було доручено розробити прейскурант на стоматологічні послуги та ввести їх у дію з 12.08.2019р.

Наказ про затвердження прейскуранта на стоматологічні послуги

Але вже 02.10.2019р. введення «платних послуг» було скасовано. Введення прейскуранту в ББКЛ пояснили нестачею коштів на виплату заробітної плати у стоматполіклініці. Рішенням Броварської міської ради від 10.10.2019р. на зарплати персоналу стоматології було виділено 660,0 тис.грн, отже питання стабільної роботи стоматології вирішено до 01.12.2019р. без введення платних послуг.

Із приводу цих питань відбулося декілька складних нарад, перемовини, узгодження тривають.

Стоматполіклініка

Світлана Осадча

«У нашому відділенні працює 13 осіб: 8 лікарів, 3 медичні сестри та  2 санітарки, – розповідає  завідуюча дитячим відділенням стоматології на вул. Я. Мудрого, 47

Світлана Осадча. Всі ми отримали попередження про звільнення з КНП «Броварська клінічна лікарня» з 01.12.2019р.. Нам відомо про новостворене підприємство, але нам донесли інформацію, що в нове підприємство візьмуть лише двох дитячих лікарів-терапевтів та двох ортодонтів. Яка доля чекає інших – поки що незрозуміло.

За кошти міського бюджету зроблено дуже гарний ремонт дитячого відділення та закуплено сучасне обладнання, тож немає сенсу це втрачати. Але головне – ми маємо думати про 25 тисяч дітей, і це лише в Броварах, яким потрібні якісні послуг. Зрозуміло, що 2 лікарі не зможуть обслужити всіх бажаючих. Сподіваємось, що дитяча стоматологія залишиться в місті».

Стоматполіклініка

Сучасне обладнання в дитячій стоматології

«Підприємство створене в грудні минулого року, але повноцінно розпочати роботу плануємо з 01.12.2019р. – розповідає директорка КП «Броварська стоматологічна поліклініка» Ірина Тесля. Для цього проводимо великий обсяг бюрократичної роботи: працюємо одночасно над передачею майна, отриманням ліцензії, впорядковуємо безліч документів. На найближчу сесію готуємо для депутатів міськради презентацію щодо розвитку нашого підприємства. Щодо дитячої стоматології – однозначно маємо намір зберегти її в повному складі як структурний підрозділ нашого підприємства. Для цього потрібно внести зміни в статут – додати адресу відділення дитячої стоматології на вул. Я. Мудрого, 47. Тому колектив дитячої стоматології спокійно працюватиме  до 01.12.2019р. у складі КНП «БКЛ», а потім – у складі нашого КП. Міський голова вважає, що зберегти дитячу стоматологію на досягнутому рівні пріоритет для міськадміністрації». 

Стоматполіклініка

Ірина Тесля

Також директорка комунального підприємства запевнила, що послуги для дітей залишаються безоплатними: міський бюджет щорічно виділяє кошти на матеріали (в цьому році – 250,0 тис.грн). Виняток – дороговартісні матеріали, які потрібні в окремих випадках для лікування дитини, але це питання вирішується з лікарем.

Не забули і про дітлахів із Броварського району: послуги їм надаватимуться безкоштовно при умові перерахування субвенцій з бюджетів району або територіальних громад – виключно на підставі актів виконаних робіт.

Коментар у директора КНП «Броварська БКЛ» Валентина Багнюка отримати не вдалося, позаяк він перебуває на лікарняному, але журналістка «Трибуни-Броварів» була свідком того, що перемовини з приводу передачі майна тривають навіть за відсутності директора.

Читайте також: Керівника новоствореного КП «Броварська стоматологічна поліклініка» обиратимуть на конкурсній основі

Автор – Ангеліна Козлова

Головне фото – з інтернету

Джерело: Трибуна Бровари