Відбувся VІІ-й Міжнародний фестиваль драматургії та витончених мистецтв «АМПЛУА»

image
16 Жовтня 2019, 11:54
Поділитися:

11-12 жовтня за участі представників Київщини Відбувся VІІ-й Міжнародний фестиваль драматургії та витончених мистецтв «АМПЛУА» в м. Коломия Івано-франківської області.

Завдяки високому рівню організації та соціальній значимості Фестиваль цього року отримав європейську відзнаку якості ― EFFE Label від Європейської фестивальної асоціації EFA і проходить також у містах Київ, Харків і Запоріжжя. Але саме до Коломиї приїжджають шановні гості зі столиці та з-за кордону. В тому числі, з Німеччини на Фестиваль завітала дитяча письменниця, авторка найвідоміших героїв: Капітошки та Петрика П’яточкина ― Наталія Гузєєва (м. Мюнхен). Саме про нього авторка написала п’єсу «Петрик П’яточкин і таємниця Баронії», сценічним втіленням якої і відкрився Фестиваль «АМПЛУА» у Коломиї у виконанні комунікативно-театральної майстерні «FoTeJur».

На Фестивалі були присутні почесні гості та представники управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації, які вбачають у подіях Фестивалю величезну можливість для творчої молоді Коломиї заявити світу про свої таланти, а також отримати цінний досвід і важливі контакти митців для майбутніх творчих проектів, виховують у молоді любов до мистецтва.

Головний спеціаліст відділу культури, мистецтв, охорони культурної спадщини управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації Наталія Остапенко, яка вже декілька років поспіль підтримує ініціативи Продюсерського центру «АМПЛУА», і на цей раз не залишилася осторонь події. Відвідавши заходи Фестивалю в день його відкриття, у своїй промові до декількох сотень глядачів наголосила на тому, яку важливу справу для культурного розвитку Івано-Франківської області роблять разом Тетяна Щастіна і Мар’яна Кодіна-Іванович. Також Наталія Остапенко побажала Міжнародному фестивалю «АМПЛУА» постійного розвитку й поширення його географії.

Неабиякий сюрприз від «КАРІ-studio», м. Київ, отримали діти й дорослі, які завітали на це мистецьке свято! Завдяки стенду вірутальної реальності, всі вони потрапили до країни Баронія і отримали власне відео про свою казкову мандрівку. А зустрічала гостей Фестивалю від самого ранку актриса театру «Соломія» Марія Попович у величезному костюмі героїні цієї казки. Діти із задоволенням фотографувалися із нею на згадку про чудовий Фестиваль.

Офіційний представник Фестивалю і головний організатор у м. Коломия ― театр «Соломія», керівник ― актриса Мар’яна Кодіна-Іванович. Саме цей театр разом із Продюсерським центром «АМПЛУА», м. Київ, влаштували свято мистецтва для коломиян 11-12 жовтня 2019 р. у міському Палаці культури «Народний дім». Театр «Соломія» виступив також найактивнішим учасником Фестивалю. Його актори представили Прем’єру соціальної драми «Ляльки», режисерка ― Любов Липовська, м. Калуш, авторська ідея Мар’яни Кодіної-Іванович, драматургічна версія Ігоря Юзюка. Вистава виховує в дітей лояльність до людей з особливими потребами та до вихованців інтернатів. Аби діти-глядачі правильно зрозуміли дію, організатори запросили виступити перед її початком психолога реабілітаційного центру Людмилу Михайлову.

Крім того, театр «Соломія» продовжив знайомити коломиян із цікавим театральним жанром ― ескізної вистави і нарівні з іншими учасниками представив у цьому жанрі п’єсу лауреата Фестивалю Ольги Анненко «Поцілунок Монро».

Сподобалося брати участь у Фестивалі «АМПЛУА» 2018 року і Народному аматорському драматичному театру ім. В. Симчича, м. Коломия, художні керівники та режисери: Яна Василовська, Ольга Курчій. Тому на VII-му Фестивалі цього року театр представив п’єсу лауреата Фестивалю Олени Коллегової «Пригоди Сірничка».

Спеціально на Фестиваль завітала з м. Калуш режисерка і драматург Любов Липовська, яка разом зі своїм театром «ЛюбАрт» також вдруге взяла участь у Фестивалі і на цей раз представила п’єсу Тетяни Щастіної «Землетрус».

Всі бажаючі відвідали цікаві майстер-класи від досвідчених і заслужених майстрів: акторські і режисерські тренінги, ворк-шоп зі сценічного мовлення від заслуженого працівника культури України Надії Кукурузи та сценічного руху від заслуженого діяча мистецтв України Мирослави Воротняк. Вразив акторів-початківців і професіоналів, а також талановитих дітей, що приїхали до Фестивалю з різних міст та сел, режисер, актор і драматург, член Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки кінематографістів України Ігор Шуб. Пан Ігор завітав зі столиці аби побачити сценічне втілення п’єси «Гоп-ля, або таємниця музичної скриньки», написаної у співаторстві з Олександром Матусовим з Лос-Анджелесу, США, а також  провести тренінги для акторів і режисерів.

І на завершення Фестивалю у м. Коломия від фундації «Баніна», м. Варшава, українські глядачі побачили моновиставу актриси театру «Соломія» Соломії Мардарович «Чужа», а  учасники, лауреати і партнери Фестивалю отримали пам’ятні дипломи, які щороку на знак підтримки Фестивалю підписує Голова Національної спілки театральних глядачів України Богдан Струтинський.

«Цього року ми створили акцент на дитячій драматургії. Тому відібрали найцікавіші твори дитячих драматургів і запросили їх із Києва та з-за кордону до Коломиї. Ми дуже активно готуємося і сподіваємось, що подаруємо всім дітям справжнє театральне свято», ― розповідає офіційний представник Фестивалю «АМПЛУА», художній керівник театру «Соломія» Мар’яна Кодіна-Іванович.

«У 2019 році нас особливо вразили дебютанти, які вперше в житті написали драматургічний твір для театральної сцени і надіслали його на суд професіоналів і глядачів. Тексти виявилися настільки гідними, що ми навіть заснували спеціальну номінацію «Крутий дебют». П’єсу переможця номінації буде надруковано у літературному журналі «Радуга», ― відзначає засновниця й Арт-директорка Фестивалю Тетяна Щастіна.

Розпочавшись у 2013 році у м. Запоріжжя, фестиваль щороку поширює свою географію. Так, за сім років фестивальні події вже об’єднали митців Запоріжжя, Києва, Рівного, Івано-Франківська, Баришівки, Березані, Одеси й Коломиї.

Унікальним є формат Фестивалю. П’єси, що потрапили до Long list Фестивалю, мають можливість бути відібраними професійними режисерами та втіленими в рамках Фестивалю у будь-якому театрі України протягом року, тобто до наступного Фестивалю. Таким чином, до Фестивалю можуть приєднатися всі театри у зручний для них час. До кожного міста, що обирає п’єси, завітають автори на обговорення своїх творів та знайомство з театрами і режисерами протягом творчих зустрічей. Після чого вистави за представленими п’єсами цілком ймовірно можуть потрапити до репертуарів театрів.

Кілька сотен драматургічних творів з різних країн світу було надіслано на Фестиваль за сім років. За п’єсами, обраними  професійними режисерами, було створено близько 100 сценічних втілень.

У Фестивалі беруть участь як академічні театри, так і незалежні театри і режисери. Серед найактивніших театрів: коломийський театр «Соломія», Запорізький  академічний обласний український музично-драматичний театр ім. В. Магара, Запорізький Муніципальний театр «Vie», Запорізький обласний театр юного глядача, київський театр «Театральна лабораторія». Також студенти Кафедри акторської майстерності Запорізького національного університету постійно беруть участь у ескізних виставах за п’єсами лауреатів Фестивалю.

Серед авторів-конкурсантів поряд з молодими є й сучасні драматурги, чиї твори визнані в Україні та за кордоном, члени Національної Спілки письменників України, лауреати «Коронації слова», «Корнійчуковської премії» та інших престижних літературних відзнак.

Головними цілями Фестивалю витончених мистецтв «АМПЛУА» є: налагодження культурного діалогу між драматургами і режисерами, популяризація рідкісних витворів мистецтва, сприяння відкриттю нових талантів у кожному пересічному українці, надання підтримки в просуванні талановитих творців, гармонізація особистості та виховання смаку, завдяки якому людина здатна сприймати й оцінювати красу й плоди будь-якої творчості.

Фестиваль проводиться за підтримки Національної спілки театральних діячів України, відділу культури Коломийської міської ради.

Організатор — Продюсерський центр «АМПЛУА», у м. Коломия ― театр «Соломія».

Засновниця й Арт-директорка Фестивалю — Тетяна Щастіна (актриса, сценарист, драматург, член НСТДУ).

Управління культури, національностей та релігій КОДА

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація