Служба у справах дітей тепер може штрафувати батьків

image
16 Жовтня 2019, 11:10
Поділитися:

Броварська служба у справах дітей отримала інструкції про те, як виконувати торішні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно з ними, за перешкоджання у вихованні дитини одним із батьків іншим, а також за невиконання законних вимог органів опіки та піклування до обстеження умов проживання дитини, можна отримати штраф. Тепер у відомстві знають, що самостійно складатимуть протоколи про адміністративні правопорушення, якими і накладатимуть штрафи. Раніше чиновники могли лише проводити профілактичні бесіди, вказують у службі.

Як зазначила керівниця служби у справах дітей Броварської міської ради Лариса Теплюк, ідеться про практичне забезпечення виконання змін у двох статтях Кодексу України про адміністративні правопорушення, які були проголосовані Верховною Радою ще минулого року.

Лариса Теплюк

Так, ч. 5 ст. 184 КУпАП передбачає, що за «невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини», накладається штраф у розмірі від 1700 до 2550 грн. А згідно з ч. 6, за повторне таке діяння протягом року, окрім іншого, – штраф від 2550 до 5100 грн.

Читайте також: Шокуючі умови проживання. Соцслужби просять позбавити двох броварчанок батьківських прав (ФОТО)

Як пояснила Лариса Теплюк, якщо розлучені батьки не можуть спільно домовитись, як тато чи мати братиме участь у вихованні, комісія з питань захисту дитини при броварському виконкомі розглядає це питання, складає графік і способи виховання – дні, коли один із батьків може побачитися з дитиною, взяти її додому тощо.

Окрім того, відповідно до ст. 188-50 КУпАП, якщо один із батьків чи інший родич, із яким живе дитина, не допускає посадових осіб органу опіки та піклування до обстеження умов проживання неповнолітнього, на таких порушників накладають штраф у розмірі від 850 до 1700 грн. А за повторне таке правопорушення – штраф від 850 до 5100 грн.

Читайте також: Врятувати дитину: про неблагополучні сім’ї, які живуть поряд

У випадку, якщо один із батьків, з яким живе дитина, такі рішення служби у справах дітей не виконує, на нього складається протокол про адміністративне правопорушення і накладається штраф.

Зі слів керівниці відомства, у службі вже отримали докладні інструкції, як діяти. Попри те, що вказані норми закону набрали сили ще рік тому, раніше у відомстві могли лише провести профілактичну бесіду. Як зазначено в роз’ясненнях, процедуру складання протоколів затвердило Мінсоцполітики лише в серпні цього року, а в кінці вересня відповідну інструкцію зареєстрував Мінюст.

Читайте також: Кого та за що штрафує адміністративна комісія в Броварах

Право складати протоколи мають посадові особи з числа працівників служби у справах дітей і інші посадові особи органу опіки та піклування, яким відповідне відомство надало ці повноваження. Адміністративні порушення можуть бути виявлені як під час відвідання родини, так і за результатами розгляду скарг.

Підписують протокол уповноважена особа, свідки, за їхньої наявності, а також особа, яку притягають до відповідальності. У випадку відмови останньої, це в протоколі фіксують інші підписанти. Далі уповноважена особа формує справу та не пізніше як через три дні відправляє її до суду.

Читайте також: Знайдіть свою: 34 броварських дітей чекають на родину

Джерело: Трибуна Бровари