В Україні святкують День захисника

image
14 Жовтня 2019, 09:25
Поділитися:

Сьогодні в країні відзначають День захисника України. Свято мужніх чоловіків та жінок, які присвятили своє життя служінню Батьківщині.

Із  2014 року 14 жовтня є державним святом, а з 2015-го ще й  вихідним.

У церковному році празник Покрова не належить до 12 великих свят, але, безперечно, є одним із найулюбленіших.

Прийшло свято із Візантії, де за переказами Богородиця своїм омофором врятувала Царгород від навали ворогів. Для українців, яким доводилося протягом віків воювати за свою землю, воно завжди було особливим. Українські князі, військо, козаки та гетьмани обирали Богородицю  своєю Покровителькою та Опікункою. Образи із зображеннями Богоматері-Покрови були дуже розповсюдженими.

Вибираючись в похід на ворога, козаки проводили молебень до Матері Божої-Заступниці. Повернувшись щасливо з походу, складали їй подяку. Українська Повстанська Армія  проголосила празник Покрова офіційним.

У Рерховній Раді на знаковом полотні «Державотворення» Олексія Кулакова, відображено момент прийняття Акта проголошення незалежності України. Над політиками зображена Богородиця, покров якої тримають ангели.

 Ось уже кілька років, як свято Покрови набуло особливого змісту. Відзначають його на державном рівні, але водночас воно є народним.

Сьогодні у Києві відбудеться чимало цікавих заходів – концертів, фестивалів, презентацій. У центрі пройдуть урочисті марші різних партій та громадських рухів.

Цього дня і завжди із щирою вдячністю вітаємо наших захисників. І нагадуємо про гарну традицію: побачите військових – прикладіть долоню до серця.

Титульне фото Інститут національної пам’яті

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ