Кінне шоу та срібна монета: як пройшла прем’єра фільму «Захар Беркут» у Києві

image
10 Жовтня 2019, 15:51
Поділитися:

Вчора у кінотеатрі «Київська Русь», напередодні виходу стрічки у широкий прокат, відбулася гала-прем’єра історичної драми «Захар Беркут». 

Біля кінотеатру влаштували каскадерські бої, вогняне і кінне шоу. А всередині показували виставку костюмів фільму.



Під час гала-прем’єри відбулася урочиста церемонія спецпогашення поштової марки «Захар Беркут», яку Укрпошта вводить в обіг спеціально до виходу фільму.

А також презентація ексклюзивної срібної монети «Захар Беркут» від Ощадбанку.

Показ фільму за участі його творців відвідало чимало людей, серед яких – режисери, актори, політики.

ЩО В КАДРІ


Події фільму «Захар Беркут» розгортаються у 1241 році, коли монгольська орда на чолі з ханом Бурундою дійшла до українських Карпат, руйнуючи все на своєму шляху. Біля підніжжя Карпат військо зупинилося, але вночі брати Беркути пробрались у ворожий табір і звільнили полонених. Тоді хан вирішує помститися горянам, знаходячи зрадника серед жителів села, який вказує дорогу. Але у гірського населення є свої плани, щоб хитрістю і сміливістю знищити численнішого ворога.

АКТОРИ

 
У головних ролях: Алекс МакНіколл (Максим Беркут), Роберт Патрік (Захар Беркут), Томмі Фленаган (Тугар Вовк), Поппі Дрейтон (Мирослава), Цегмід Церенболд (Бурунда), Андрій Ісаєнко (Петро), Олег Волощенко (Гард), Єржан Нуримбет (Мерке), Аліна Коваленко (Росана), Рокі Майерс (Іван Беркут), Віктор Жданов (Хорун), Олівер Тревена (Богун), Марина Кошкіна (Устя), Аян Отепберген (Нергуй), Елісон Дуді (Рада Беркут), Дуалет Абдігапаров (Кунг), Станіслав Лозовський (Сокіл), Олег Стефан (Левко).

Українські актори у картині грають другорядні ролі і практично не мають слів. Олег Волощенко втілив Гарда, сильного слугу Тугар Вовка, Віктор Жданов – родича Беркута Хоруна, який полюбляє випити, а Андрій Ісаєнко – глухонімого коваля Петра.  

ФАКТИ ПРО ФІЛЬМ


«Захар Беркут» Ахтема Сеітаблаєва і Джоні Вінна – це друга екранізація повісті Івана Франка. Перша була створена у 1971 році українським режисером Леонідом Осикою.

Проєкт стрічки «Захар Беркут» став одним із переможців дев’ятого конкурсного відбору Держкіно та отримав державну фінансову підтримку розміром 29 млн 837 тис. 42 грн. Загальна вартість виробництва фільму становить 113 млн 200 тис. грн.

Зйомки «Захара Беркута» пройшли влітку минулого року неподалік Синевирської Поляни на Закарпатті та поблизу Києва. Для фільму збудували навіть спеціальне селище, створили гірську ущелину. У роботі над фільмом взяла участь велика міжнародна акторська команда з України, США, Казахстану, Великої Британії та Монголії. Були залучені каскадери і понад 250 людей для батальних сцен.

Режисери фільму – Ахтем Сеітаблаєв, Джон Вінн. Автори сценарію – Ярослав Войцешек, Річард Ронат.

Саундтреком до фільму «Захар Беркут» стала пісня «Перевал» у виконанні українського гурту «Океан Ельзи».

Слоган картини – «У свободі моя сутність».

На створення фільму пішло 600 знімальних годин і 1000 днів. 

Перш ніж створити костюми, творча група об’їздила Карпати та інші українські регіони, щоб дізнатись, із якого матеріалу на початку ХІІІ століття могли шити побутове вбрання, що могли носити на собі чоловіки, які йшли на полювання чи на якесь свято.

ПЛЮСИ: чудові карпатські краєвиди, якісна картинка.
МІНУСИ: не розкриті характери персонажів, картина здається типовим набором штампів для подібного жанру.

ЗАХАР БЕРКУТ У МЕТРО


10 жовтня FILM.UA Distribution спільно з Київським метрополітеном запускає унікальний метропоїзд на честь прем’єри історичного екшену «Захар Беркут». Відсьогодні на Оболонсько-Теремківській (синій) лінії метро можна зустріти поїзд, що розповідає цікаві факти з процесу роботи над фільмом.
Проєкт стане частиною глобальної акції «У кіно на метро», ініційованої FILM.UA Group. У поїзді розміщуватимуться освітньо-інформаційні матеріали, присвячені фільму «Захар Беркут», створеному за мотивами однойменної повісті Івана Франка. Вони розповідатимуть про стрічку, від повісті до екранізації, а також про фахівців, які над нею працювали.
Метропоїзд курсуватиме синьою гілкою протягом місяця.

СПЕЦПОКАЗИ


Спецпоказ та зустріч з творчою групою фільму «Захар Беркут». 11 жовтня у кінотеатрі «Лінія Кіно» (вул. Гришка, 3).

Зустріч із творчою групою стрічки «Захар Беркут». 13 жовтня у кінотеатрі Жовтень (вул. Костянтинівська, 26).

Фото Бориса КОРПУСЕНКА

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ