Стреси: як уберегти психічне здоров’я

image
10 Жовтня 2019, 10:36
Поділитися:

Сучасне життя − суцільний стрес. Політична ситуація в країні, економічні негаразди, проблеми в родині та й просто поїздка в громадському транспорті двічі на день може призвести до нервових зривів. Стреси стали складовою частиною життя сучасної людини. 

День психічного здоров’я відзначають у світі 10 жовтня з 1992 року з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я (World Federation for Mental Health). У цей день відбуваються певні заходи, які спрямовані на поширення знань про ефективні методи зміцнення психічного здоров’я та попередження психічних захворювань.

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що в наші дні на планеті існують більше 450 мільйонів людей, які страждають психічними захворюваннями. А в західних країнах кожна сьома людина є або параноїком/шизофреніком, або схильна до депресій і алкоголізму.

Метою Всесвітнього дня психічного здоров’я є скорочення поширеності депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії, розумової відсталості, кількості вживання психотропних речовин і самогубств, питання і проблеми допомоги людям, які страждають на психічні розлади, поширення інформації про ефективні методи для профілактики, медичного лікування і запобігання щодо психічних відхилень, соціальної адаптації.

Зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні й економічні катаклізми в країні, а провісниками захворювань є стреси.

Щоб уникнути стресів, психотерапевти радять:

Розділити потік інформації, який мозок не встигає диференціювати: за важливістю, терміновістю та цінністю.
Поповнити запас енергії: послухати улюблену музику, прогулятися парком, піти на масаж або просто поспати.
Знайти джерело задоволення. У кожного воно індивідуальне. Якщо людина зайнята чимось по-справжньому цікавим або приємним, він забуває про тривогу. Вчені довели, що рукоділля, розгадування кросвордів і головоломок, пробіжки, заняття спортом і гри на свіжому повітрі відмінно допомагають зняти стрес  та позбутися депресії.
Не потрібно забувати про дихання в момент наростання тривоги. Для того щоб навчитися розслаблятися, корисно займатися медитацією і правильно дихати. Спокійне, подовжене і глибоке дихання посилає сигнали в мозок, що все нормально і можна розслабитися. Всього 10 таких вдихів, і рівень тривоги знизиться.
Повноцінний сон знизить рівень тривожності. При відчутті занепокоєння потрібно запланувати від 7 до 9 годин здорового сну.
Варто знайти час та навести порядок на робочому місці та вдома. Фізичний безлад викликає психічний безлад. Розкладання речей по місцях допомагає впорядкувати думки, зосередитися. Крім того, акуратний вигляд полиць, ящиків, шаф дає своєрідний психологічний ефект – зовнішній порядок і організованість людина несвідомо переносить на інші сфери життя. Це допоможе мислити раціонально і позбутися від тривоги і стресу.
Щоб знизити рівень тривоги і страху та підтримати організм, потрібно їсти більше продуктів із вітамінами групи В і омега-3 жирними кислотами, а також корисні складні вуглеводи з цільного зерна. Печінка, гречка, вівсянка, житній хліб, бобові, горіхи, жирна риба, шпинат, банани допомагають зменшити симптоми депресії і тривоги. І уникати стимуляторів, таких як кава, енергетики та інше. Надавши енергійності на кілька годин, потім вони викличуть ще більшу втому, накопичивши її.
Також радять масаж долонь та рук. Щоб екстрено заспокоїтися, потрібно швидко потерти одну долоню об іншу, поки не відчується сильне тепло. Потім прикладіть долоні до обличчя і потримайте 1-2 хвилини. Дихайте при цьому глибоко і повільно. Щоб прокинутися і почати сприймати світ більш тверезо, з зусиллям розітріть між пальцями бічну сторону вушної раковини.
Знизити стрес допоможуть аромати базиліка, герані, лаванди, анісу й ромашки. Ці рослини знижують напругу в тілі, допомагають прояснити розум і позбутися тривоги. Можна додати їх в аромалампу або в воду для ванни.

І найголовніше − якщо відчуваєте тривогу, спробуйте на мить відволіктися від цієї ситуації і відповісти на питання: чи варта вона наших переживань?

Читайте також:

1.Психологічна допомога: в Україні створюють цілодобову гарячу лінію Lifeline Ukraine

2.Від домашнього насильства в Україні рятуватиме «Поліна»

3.Як допомогти ветеранам АТО повернутися додому

Джерело: Трибуна Бровари