Відбувся тиждень математики в ліцеї-інтернаті “Патріот” (Фоторепортаж)

image
28 Лютого 2019, 17:06
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Лютий 28th, 2019

В ліцеї з 18 по 22 лютого відбувся тиждень математики, метою якого було прищеплення інтересу до вивчення цього предмету, розвиток пізнавальної активності і логічне мислення, сприяння розвитку інтелектуальних і творчих здібностей учнів.
Тиждень математики проходив під гаслом: «Не махай на все рукою, не лінуйся, а учись, бо чого навчишся в школі, знадобиться ще колись!»
Розпочався тиждень галереєю математичних газет, які підготували учні ліцею-інтернату “Патріот” та конкурсом ребусів, кросвордів. Учнівське журі визначило, що найзмістовнішу, найактуальнішу газету підготувала учениця 11 класу Дорошенко Я. (газета «Піфагор») та група учнів 9 класу (газета «У світі цікавих цифр»).
Протягом тижня учні ліцею виконували цікаві завдання з математики: розгадували ребуси, кросворди, розв’язували задачі, виготовляли стіннівки та створювали презентації на математичну тему.
Математика – галузь невтомного пошуку і важкої до самозабуття праці. Іноді на доведення однієї теореми потрібні роки. Праця вченого математика подібна до праці поета : як і в поезії, у математиці діють досить складний механізм пошуку і філігранне оформлення знайденого результату. Проте, про математиків чомусь не прийнято говорити піднесено, захоплено, хоча вони також заслуговують високих слів подяки, які ми часто адресуємо людям подвигу і мужності. Праця математиків не виставляється на театральній сцені, про неї на говорять у репортажах з космосу, але вона присутня скрізь. Математики викреслюють орбіти космічних трас, гарантують міцність сталевих атомоходів у океанських глибинах, визначають ритми роботи атомних реакторів тощо.
У кожному періоді історії математики були свої видатні постаті вчених, в яких були різні долі. Одні зажили слави і безсмертя ще за життя, іншим судилося пройти складні шляхи і розділити трагічну долю свого народу. Багато визначних математиків стали зразками щирої відданості науці, патріотами свого народу.
Учнями 9 класу була підготовлена наукова конференція « Гордість нації – українські видатні математики». Найкращі виступи були у Ігнатенко В.,Хмельницької Д., Булах В.,Ткаченко О.
«Серед усіх наук, які відкривають шлях до пізнання законів природи, найвеличнішою є математика» – так вважала С. Ковалевська.
А чи існують закони математики без чисел? Як і де виникли перші цифри; які числа вважаються досконалими, а які дружніми; чому число 24 є панівним, 30 – першим числом Джум та числом душі; що означають числа 7; 13; 777, де і ким вперше застосовано нуль, чому число π називають «оточенням» – про це і не тільки мали змогу дізнатися учні 11 класу під час проведеної ними конференції «Цікаві числа».
Конкурс «Найкращий зошит з математики» виграла Ігнатенко В, вона стала і переможцем конкурсу віршованого твору на тему «Життя без математики». Малюнок із цифр був найкраще виконаний Булах В.
Цікаво пройшла гра « Найрозумніший» з учнями 6 класу. Діти отримали емоційно – позитивний заряд. Кожен з них, враховуючи свої індивідуальні особливості та інтереси, міг працювати із захопленням. Під час заходу учні дізналися багато цікавого, нового і корисного з математики. Найактивнішими були Шкіра А., Романенко П., Левченко Т., Левченко Ю., Ваврик Р., Зінченко М. Перемогу здобула Левченко Юлія.
Учні 6 класу із задоволенням взяли участь у математичній грі – вікторині. Чотири команди : «Юні математики» (капітан Левченко Ю.), «BTS» (капітан Шкіра А.), «Патріоти» (капітан Левченко Т.) та «Живчики» (капітан Романенко П.), змагалися в конкурсах «Логічний», «Міркувальний», «Літературний», «Економічний», «Подільність чисел», «Історія математики» та ін.. До фіналу з однаковим результатом підійшли команди «Юні математики» і «BTS». Вигравши додатковий конкурс, Ваврик Р. приніс перемогу команді «Юні математики».
Учні 7 класу взяли участь у грі «У світі цікавої математики». Даний захід був спрямований на розвиток логічного мислення, пам’яті, творчих здібностей, інтересу до математики, поглиблення знань з предмету. Діти були об’єднані в дві команди «Еміліано Сала» (капітан Назаренко Т.) та «Годинник навпаки» ( капітан Круглик Я.). Гра була розбита на конкурси: «Представлення», «Розминка», «Роздуми», « Брейн – ринг», «Хто швидше»,«Калькулятор», «Логіка». Впродовж всієї гри команда Назаренко Т. йшла попереду і тому отримала заслужену перемогу.
В математичному турнірі ( 7 клас) перемогу здобула команда «Піфагорики» (капітан Михальчишин Є.). Протягом всього заходу команди поперемінно виходили вперед. Все вирішилося в останньому конкурсі художників, учням довелось проявити свої творчі здібності у накресленні фігурок в прямокутній системі координат. Команда «Блискавка» (капітан Майборода М.) поступилася перемогою команді «Піфагорики».
Кілька цікавих, пізнавальних та творчих конкурсів довелося пройти учням 8 класу, щоб показати свої найкращі математичні здібності у грі «Веселі старти». Капітани обох команд «Гауссята» і «Тигри», а це Бугай А. та Тірон А. старалися проявити ініціативу та вміння зосередити своїх гравців на перемогу. Найкраще це вдалося команді «Тигри» (капітан Тірон А.).
Для учнів 9 класу була проведена гра «Математична кав’ярня». У змаганнях взяли участь три команди: «Х та У» (капітан Булах В.), « Евклід» (капітан Фефілов Д.) , «Математичний геній» (капітан Лещенко К.).Учні були активними, проявили кмітливість і наполегливість у досягненні найкращих результатів. Перемогу здобула команда «Математичний геній».
Учні 10 класу змагалися у грі «Показуха» та «Хто перший?».Чотири команди змагалися у грі «Показуха»: «Альфа» (капітан Кривко Д.), «Кенгурята» (капітан Товстика М.), «Мілос» (капітан Бобир В.), «Корінь квадратний» (капітан Сільченко Є.) Команди змагалися на одному рівні, але перемогу здобула команда «Альфа». Цікаво пройшов математичний конкурс «Хто перший?».Діти були поділені на дві команди хлопців «Омега» (капітан Кривко Д.) та команда дівчат «Листя трави» (капітан Круглик Д.). Гра складалася з 6 раундів та фіналу: « Хто більше?», «Вірю – не вірю», «Хто я?», «Відгадай пісню». «Бліц» та «Збери літери». Учасники команд показали свої знання предмету та вміння працювати в команді. Учні були активними учасниками пізнавальних і веселих конкурсів. Хлопці до кінця змагань були лідерами. А команди 11 класу «Аніме» (капітан Василенко І.) та «Не я» (капітан Алієв Р.) змагалися в «Математичних перегонах». Цікавою та насиченою виявилась гра, адже перемога час від часу переходила від однієї команди до іншої. У фіналі Черненька В. («Не я») набрала більшу кількість очок.
Активними учасниками тижня математики були Ткаченко О., Ігнатенко В., Чепурна А.
Тиждень пройшов на належному рівні. Діти показали гарні знання, вміння та зацікавленість предметом математики, навички та творчі здібності. Сподіваємося, що ліцейське життя дітей цього тижня було більш цікавим і запам’ятається надовго.

Джерело: Вісник Переяславщини