Астронавтка NASA українського походження зустрінеться з киянами

image
8 Жовтня 2019, 15:16
Поділитися:

З нагоди святкування Всесвітнього тижня космосу у Київ завітала американська астронавтка NASA – Гайдемарі Стефанишин-Пайпер. Це перша астронавтка українського походження, яка побувала у відкритому космосі, й восьма за рахунком жінка, яка долала міжпланетні простори. Сама Гайдемарі зазначає, що за національністю є як українкою, так і американкою та німкенею водночас. 
 
Цікаві моменти з біографії гості:
  
– Гайдемарі Стефанишин-Пайпер є випускницею одного з найвідоміших технічних університетів у світі – Массачусетського технологічного інституту (MTI).
– Перший політ пані Стефанишин-Пайпер відбувся 9 вересня 2006 року. STS-115 (корабель багаторазового використання «Атлантіс) – була першою космічною місією до Міжнародної космічної станції (МКС) після загибелі корабля «Колумбія».
– Гайдемарі Стефанишин-Пайпер стала восьмою жінкою астронавтом NASA, що здійснила вихід у відкритий космос. Загальна тривалість виходу склала 12 годин 8 хвилин.
– Другий політ, який тривав 14 діб, відбувся 15 листопада 2008 року. У рамках місії STS-126 запустили американський шатл Endeavour у рамках місії STS-126. Українка увійшла в склад екіпажу з семи астронавтів. У програму польоту входило проведення на зовнішній поверхні станції робіт з обслуговування і дооснащення.

– Гайдемарі отримала купу нагород і відзнак, серед яких: медаль «За визначну службу», дві медалі ВМС «За заслуги» та дві медалі ВМС «За досягнення». Вона двічі літала в космос на космічних шатлах, була учасницею місій STS-115 і STS-126. Під час польотів Гайдемарі 5 разів виходила у відкритий космос, де загалом провела більше доби – 33 години, 42 хвилини. За кількістю часу, проведеного у космосі, вона посідає 39 позицію у списку spacewalkers – усіх астронавтів, які працювали поза межами шатлів чи космічних станцій. Серед жінок Гайдемарі посідає 8 позицію та є другою найдосвідченішою жінкою-спейсвокеркою.

З Гайдемарі Стефанишин-Пайпер влаштовують кілька зустрічей у столиці.

Зустріч із астронавткою NASA Гайдемарі Стефанишин-Пайпер в НАУ

Якщо цікаво послухати вживу про захоплюючий досвід роботи у відкритому космосі нашої гості та отримати автограф – приходьте у навчальний ангар НАУ.
Коли: 10 жовтня о 15:00.
Де: навчальний ангар НАУ.

Реєстрація на захід за посиланням.
 
UNIT.Talk with NASA Astronaut Heidemarie Stefanyshyn-Piper

Гайдемарі розкаже: як це, літати на космічному шатлі та яка вона насправді – космічна місія? Що таке робота у відкритому космосі – бекстейдж. Як стати астронавтом? Зізнайся, усі колись про це мріяли. Будівництво космічної станції: ти ж у курсі, що МКС була на орбіті не завжди? Астронавтка поділиться цікавими технічними деталями, розповість про своє життя, кумедні моменти, що траплялися під час роботи в космосі і про багато чого іншого (незасекреченого)! Мова: англійська (без перекладу).

Коли: 10 жовтня о 19:00.
Де: конференц-зала UNIT.Verse, корпус B12, UNIT.City, Дорогожицька, 3, Київ.
Вхід вільний за попередньою реєстрацією. Чекай на лист-підтвердження.

Всесвітній Тиждень Космосу

Під час зустрічі Гайдемарі Стефанишин-Пайпер розповість про особливості роботи міжнародного екіпажу на МКС і поділиться своїм досвідом перебування на космічній станції.

Коли: 11 жовтня о 15:00.
Де: Київський планетарій, вул. Велика Васильківська, 57/3.
Вхід вільний. Для участі обов’язкова попередня реєстрація за електронною адресою: [email protected] (вкажіть будь ласка своє прізвище, ім’я, номер телефону).

Зустріч із американською астронавткою Гайдемарі Стефанишин-Пайпер

Під час зустрічі в Американському домі Гайдемарі розкаже про особливості роботи на Міжнародній Космічній Станції, як це перебувати у відкритому космосі, що потрібно для того, щоб стати астронавтом / астронавткою та дасть відповіді на ваші запитання.

Коли: 11 жовтня о 18:00.
Де: America House Kyiv, вул. Миколи Пимоненка, 6.
Вхід вільний. Кількість місць обмежена і необхідно попередньо зареєструватися. Не забудьте паспорт або посвідчення водія.

Заходи відбуваються за підтримки Посольства США в Україні. 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ