Мариновані помідори чи часник: як киянам вибрати безпечні продукти

image
8 Жовтня 2019, 08:58
Поділитися:

У осінній період консервовані овочі та фрукти набувають популярності серед киян. На столичних ринках придбати величезний вибір: квашена капуста, солоні огірки та помідори, мариновані салати, слива та часник, фаршировані баклажани з додаванням волоського горіха, чорносливу, пелюстки капусти…

Різноманіття консервованих продуктів, способи консервації та набір інгредієнтів спонукають задуматися про корисність та безпечність продуктів для людського організму. Щоб обрати свій продукт, потрібно знати його склад та вплив на організм людини.

Способи консервації за допомогою солі назвали соління та квашення або лакто-ферментацією. При солінні овочі заливаються окремо приготованим розсолом, а при квашенні – пересипаються сіллю, і вона витягає з них соки, утворюючи «природний» розсіл.

Квашення або лакто-ферментація – це процес, який використовують для готування традиційних солоних огірків та справжньої квашеної капусти. Цей простий процес вимагає тільки солі, води та, власне, овочів, без жодної специфічної обробки. Вважається, що квашення – це найбезпечніший способом консервації продуктів. Він підходить для людей різного віку.

Соління – не таке безпечне як лакто-ферментація. Велика кількість солі в овочах може призвести до підвищення тиску, руйнування зубної емалі, затримки рідини в організмі, порушення роботи ШКТ.

Ще один спосіб – маринування. Головна відмінність солінь та квашень від маринадів полягає у присутності в останньому оцту. Мариновані овочі збуджують апетит та посилюють травлення. Вони містять велику кількість пектинів та клітковини, які знижує рівень шкідливого холестерину в крові, збагачують організм мінералами та вітамінами, а також можуть служити легким послаблюючим засобом.

Але наявні у маринаді кислота та сіль можуть впливати і негативно. При деяких захворюваннях, таких як хвороби серця, ожиріння, атеросклероз, гіпертонія, виразка шлунку, патологія кишечника, навіть незначна кількість маринованих овочів і фруктів може викликати загострення хронічних процесів в організмі людини.

Продавчиня консервованих овочів та фруктів на Володимирському ринку Людмила рекомендує для профілактики з маринованими овочами вживати селеру.

– Одна чайна ложка натертого кореню селери здатна вивести зайву сіль із організму. Селера поєднується з морквою, яблуками, м’ясом, рибою, грибами і навіть із морепродуктами, – пояснює жінка.

Декілька порад, щодо якості консервованих продуктів дала завідуюча лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи КП «Володимирський ринок» Галина Андріївна.

– Консервовані продукти мають гарно виглядати! Якщо продукти бляклі, мають неприємний кислуватий запах, то брати їх не можна, – розповідає пані Галина.

Охайність продавця, наявність у нього одноразових рукавичок, чистий та закритий посуд, спеціалізоване місце продажу – все це запорука безпечності товару.

Також багато залежить від того, як покупець зберігає квашену капусту чи мочені яблука. Поліетилен та пластиковий посуд – добрі лише для «транспортування», а от холодильнику такі продукти краще зберігати у скляному посуді під кришкою, розсільні та мариновані – у власній заквасці. Строк зберігання у холодильнику – від тижня до місяця.

Вікторія БАБИЧ-ВЕПРЄВА

Фото Бориса КОРПУСЕНКА

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ