Нові правила нарахування субсидій

image
7 Жовтня 2019, 23:02
Поділитися:

Нові правила нарахування субсидій З 1 жовтня 2019 р. в Україні розпочався новий етап монетизації пільг. Що ще треба знати тому, хто хоче отримувати субсидії на послуги ЖКГ.

 

Що таке монетизація

Монетизація – це заміна субсидії грошовою компенсацією. Кошти будуть надходити на особисті рахунки пільговиків, їх можна буде зняти зі свого рахунку в будь-який час.

Подібну систему почали впроваджувати з 1 січня 2019 р., коли виплати «живими грошима» надавалися тим сім’ям, які звернулися за нарахуванням субсидії вперше. В травні 2019 року почали виплачувати субсидії всім, кому нарахували компенсації на неопалювальний період. З 1 жовтня 2019 року запланована монетизація пільг на оплату ЖКП в цілому.

За задумкою авторів реформи, нова схема компенсації змінить поведінку споживачів. Тепер вони зацікавлені скоротити споживання та зекономити гроші для себе.

В той же час, продовжить існування і безготівкова форма надання субсидії в автоматичному режимі, як і раніше. В Міністерстві соціальної політики кажуть, що це зроблено для тих громадян (здебільшого, похилого віку), які звикли до певної процедури надання субсидії та не хочуть її міняти.

 

Процедура оформлення

 

Субсидія може бути нарахована на підставі особистої заяви, яку необхідно подавати до органів соціального захисту населення за містом реєстрації. Призначення субсидії здійснюється на підставі заяви та декларації про доходи і витрати. Документи можна не тільки подати особисто, але також надіслати поштою чи оформити он-лайн. Рішення про призначення (не призначення) компенсації приймається протягом 10 днів після отримання всіх необхідних даних.

Міністерство соціальної політики,  обробивши отримані документи, переводить на рахунок кошти для виплати монетизованих пільг.

Отримати грошову допомогу на оплату ЖКП може одна особа із зареєстрованих в житловому приміщенні з урахуванням всіх, хто зареєстрований в будинку чи квартирі. В українському законодавстві передбачена можливість отримати грошову допомогу на оплату ЖКП особам, що проживають, але не зареєстровані в приміщенні, якщо житло орендоване:

–          при наявності договору найму;

–          внутрішньо переміщеним особам без договору оренди приміщення.

Рішення про призначення субсидії орендованого житла ухвалюють місцеві органи виконавчої влади, місцевого самоврядування або створені при них комісії.

 

На який термін надається субсидія

 

Комунальна субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону.

 

Як отримати субсидію тільки на фактично проживаючих мешканців

 

Розгляд комісією питання про нарахування субсидії на фактичну кількість людей, які проживають в квартирі (будинку), здійснюється на підставі письмової заяви субсидіанта з відповідним проханням. При цьому, в декларації вказується повний склад зареєстрованих мешканців, але з позначкою «не проживають» навпроти відсутніх членів сім’ї. Також потрібна довідка, що підтверджує факт не проживання конкретної особи за цією адресою, соціальний інспектор перевіряє матеріально-побутові умови і складає акт. За результатами перевірки співробітниками УСЗН готує подання на комісію.

 

Формула розрахунку субсидії

 

Субсидія розраховується за спеціальною комп’ютерною програмою, в яку внесені тарифи та норми споживання за кожною комунальною послугою. Програма об’єднує їх з даними про доходи заявника та за спеціальною формулою вираховує, скільки він сам може платити за “комуналку”, а скільки відшкодує держава.

Формула вже внесена до комп’ютерної програми та розрахунок відбувається автоматично. Але якщо знати формулу, можна і самому розрахувати розмір своєї субсидії. Для цього потрібно спочатку порахувати середній дохід на одну людину в сім’ї (скласти всі зарплати та пенсії та поділити на кількість членів сім’ї). Цю суму потрібно розділити на прожитковий мінімум (1777 грн), а потім розділити ще на два. Те, що вийшло, множимо на 15. Отримана сума – це обов’язковий відсоток платежу. Щоб перевести цей відсоток в гривні, його потрібно помножити на сукупний сімейний дохід за місяць. Внаслідок вийде сума обов’язкового платежу – стільки сім’я має сплачувати за комунальні послуги. Решту буде погашати субсидія.

Для того, щоби спростити ці розрахунки, на багатьох сайтах ЖКГ є спеціальний онлайн-калькулятор субсидій, за допомогою якого Ви легко можете перевірити розмір обов’язкового платежу та зрозуміти, чи отримаєте Ви субсидію.

Не виключено, що у зв’язку із змінами в органах державної влади, новий Кабінет Міністрів України змінить чи скоригує умови отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в наступному опалювальному сезоні. Слідкуйте за новинами.

Хто може втратити субсидію?

Пільг можуть бути позбавлені наступні категорії громадян:

1.       Власники великих квартир та будинків. Гранична норма встановлена на рівні 120 кв. метрів квартира та 200 кв. метрів будинок. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї.

2.       Власники автомобілів, випущених менше ніж 5 років тому. Виняток становлять машини, придбані за допомогою органів соціального захисту населення.

3.       Мешканці, які протягом останніх 12 місяців придбали або отримали в спадщину земельну ділянку, квартиру, будинок, транспортний засіб.

4.       Особи, які здійснили покупку або оплатили послугу вартістю понад 50 тисяч гривень.

5.       Боржники по оплаті за житлово-комунальні послуги (якщо борг перевищує 340 гривень).

6.       Орендодавці, які не декларують доходи від здачі майна в оренду.

Джерело: Офіційний веб-сайт Вишневої міської ради