Супрун розповіла, де брати вітаміни восени

image
6 Жовтня 2019, 20:12
Поділитися:

Осінь — це  час коли організм найбільше потребує вітамінів щоб у всеозброєнні зустріти настання холодів та протистояти інфекційним хворобам. Проте, не завжди «аскорбінка» чи мультивітамінний комплекс може вирішити усі питання пов’язані зі здоров’ям. Оскільки, організму потрібні не лише калорії, білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали, а решта корисностей, що дає справжня їжа, а не добавки.  Які вітаміни потрібні організму та в яких продуктах вони містяться, розповіла Уляна Супрун у мережі Facebook.

Провітамін А

Вітамін А є у тваринній їжі, а рослини містять його попередник — провітамін А. Він може накопичуватися в нашому організмі і не бути токсичним, на відміну від високих доз вітаміну А. Вітамін А та його похідні справді залучені в імунну відповідь. Аби не знати браку вітаміну А, споживайте його попередника разом із гарбузами, морквою та обліпихою. Пам’ятайте, що для засвоєння цього провітаміну потрібні жири і термічна обробка, тож гарбузовий суп зі сметаною — найкраще осіннє рішення.

Вітамін Е

Панує побутова думка, що вітамін Е вирішить всі складнощі із вільнорадикальним процесами, старінням, безпліддям і наслідками куріння. Він справді є потужним антиоксидантом, але приймати його додатково не конче. Вітаміну Е багато в соняшниковій олії, волоських горіхах і насінні. Обирайте сиродавлену олію, і не смажте на ній. Краще додайте її до печеної картоплі. Щодо захисту шкіри від пошкодження димом і вихлопними газами, то варто обирати креми з вітаміном Е (токоферолом).

Вітамін D

Це — ще один важливий жиророзчинний вітамін, який потрібен для правильного обміну кальцію, здоров’я кишківника та адекватної роботи імунної системи. На городі його не знайти, хіба на ринку у відділі домашньої птиці. Ми споживаємо вітамін D в складі тваринної їжі, як-от яйця, печінка та жирна риба, а також утворюємо його самі із холестерину.

Вітамін С

Ударні дози аскорбінової кислоти не вирішать питання стійкості до інфекційних хвороб. Але якщо вам бракує цього вітаміну, то чекайте на часті застуди і легке утворення синців та непружну шкіру. Найкращими осінніми джерелами вітаміну С є обліпиха, червоний солодкий та гострий перці і броколі, приготована у пароварці. На обліпиху зверніть особливу увагу. В 100 грамах обліпихи в 15 разів більше вітаміну С, ніж в апельсинах, а також високий вміст цинку, магнію, заліза, та практично всі вітаміни. Зробіть зараз пюре із ягід обліпихи і порційно заморозьте, аби всю зиму пити гарячий запашний оранжевий вітамінний напій.

Фолієва кислота

Найкраще, що ви можете з’їсти восени, аби здобути потрібну дозу фолієвої кислоти, це шпинат та броколі. Пік їхнього врожаю припадає як раз на жовтень. Іншими нутріціологічними принадами броколі є високий вміст вітамінів К і С, заліза, магнію та калію. Варто готувати капусту в пароварці, мікрохвильовці чи робити із неї суп. Якщо ж її просто відварювати у воді, то все корисне, що в ній є, залишиться у воді.

Окрім вітамінів, не потрібно забувати про гігієну та вакцинацію.

Хворіти не хочеться. Але пити пігулки і краплі про всяк випадок не допоможе, хіба — витрачати швидше гроші.  Інфекційним хворобам найкраще запобігають дві речі: гігієна та вакцинація– коментує Супрун.

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ