В Україні російськомовні школи у 2020 році навчатимуться державною – Ганна Новосад

image
4 Жовтня 2019, 18:33
Поділитися:

З вересня 2020 року російськомовні школи в Україні перейдуть на державну мову навчання, а школи нацменшин − у 2023 році, повідомила Ганна Новосад, міністерка освіти і культури в ефірі телеканалу «Прямий».

Ганна Новосад  зазначила, що російськомовні школи в Україні ще є, але з вересня 2020 року вони мають перейти на навчання українською мовою. Школи, де навчання відбувається мовами меншин, які належать до ЄС, мають перейти на українську мову з вересня 2023 року.

«Власне, і тих, і тих ми маємо до цього переходу підготувати. Проте в цих школах, які переважно навчатимуться українською мовою, все одно зберігатиметься можливість вивчати свій предмет − рідну мову рідною мовою. Якщо ми говоримо про російську меншину, то це буде окремий предмет, плюс можна буде мати факультативи», – розповіла Ганна Новосад.

28 вересня 2017 року в Україні набув чинності закон «Про освіту», який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська. Але відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома або більше мовами. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд із українською в окремих класах комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Конституційний Суд визнав цей закон таким, що відповідає Конституції.

Читайте також:

25 квітня Рада ухвалила закон про мову. Що це значить для України?
У Броварах відбулась акція на підтримку закону про мову. ФОТО

Джерело: Трибуна Бровари