Усе про ВІЛ: в Україні запрацював новий інформаційний вебресурс

image
4 Жовтня 2019, 09:24
Поділитися:

Понад 200 тисяч українців живуть із ВІЛ. Та про це знає тільки кожен другий. На ранніх стадіях ВІЛ протікає без симптомів, тож більше 50% нових випадків інфікування виявляють на останніх чи передостанніх клінічних стадіях. В Україні запрацював новий інформаційний вебресурс українською мовою про ВІЛ, де кожен охочий про хворобу може дізнатися все: як вона лікується та де пройти тестування.

Інформаційний ресурс створено за фінансової підтримки БО «100% ЖИТТЯ» в рамках реалізації проєкту HealthLink: «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Матеріали розроблено спільно з експертами Центру громадського здоров‘я України

Вебресурс містить декілька розділів:

«Матеріали» − бібліотека інформаційно-освітніх матеріалів, що стосуються теми ВІЛ та громадського здоров’я. Користувачі мають можливість безкоштовно завантажити.
«Хочу знати все про ВІЛ» − тут можна дізнатися, що таке ВІЛ-інфекція, які є способи передачі вірусу і як цього уникнути, як і де можна пройти тестування та як лікується ВІЛ-інфекція.
«Як жити з ВІЛ на 100%» − зібрана інформація допомагає з’ясувати, що робити в разі виявлення ВІЛ, яким буде лікування, як подбати в цій ситуації про своїх партнерів і рідних, що слід знати про свої права.
«Я медик, хочу знати більше» − орієнтований на лікарів: реалізація медичної реформи змінює їхню роль у боротьбі з епідемією ВІЛ в Україні, зокрема надаючи більше повноважень сімейним лікарям. Тут зібрана актуальна інформація про тестування на ВІЛ, антиретровірусну терапію та особливості призначення лікування, про ВІЛ-резистентність, індексне тестування та інші дотичні теми.
«Де пройти тест» − розміщено дві карти: одна з пунктами тестування на ВІЛ по всій Україні, друга ‒ з контактами організацій, де люди, які живуть із ВІЛ, можуть отримати необхідну підтримку. Ці карти є наймасштабнішими за охопленням населених пунктів України і будуть постійно оновлюватись.

Інформаційний вебсайт доступний за посиланням ТУТ.

Джерело: Трибуна Бровари