Три тижні без кору. Подіяла обов’язкова вакцинація? – медичні новини вересня

image
30 Вересня 2019, 10:52
Поділитися:

Протягом трьох останніх тижнів у Броварах не зафіксували жодного випадку захворювання на кір – ані в дорослих, ані в дітей. Окрім того, за цей час лише двоє осіб занедужали вітряною віспою. Також спостерігається тенденція на зменшення числа кишкових захворювань. Такі висновки можна робити з аналізу щотижневих звітів за 30 серпня – 26 вересня від броварського міжрайонного відділу лабораторних досліджень і з коментарів фахівців установи.

За минулі 3 тижні фахівці відділу лабораторних досліджень не встановили жодного випадку захворювання кором у Броварах. У звітах лікарів не відображені випадки ані серед дорослого населення, ані серед дітей. Останній випадок у Броварах стався 2 вересня, розповів «Трибуні Броварів» Василь Сич, завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень.

Зі слів лікаря, у вересні ми побачили позитивні тенденції, які свідчать про накопичення у суспільстві колективного імунітету проти кору.

Зазначимо, за даними звітів відділу лабораторних досліджень, із середини червня до кінця серпня дослідники реєстрували по 3 – 7 хворих щотижня. Загалом же за рік, станом на 5 вересня, у Броварах нарахували 506 повідомлень про кір або підозру на недугу: 225 у дітей і 281 – у дорослих.

Читайте також: У паралізованої дівчинки підтвердили діагноз кору

На початку вересня, коли вперше за тривалий час лікарі не зафіксували жодного захворювання кором, фахівці прогнозували, що ситуація може змінитися з виходом дітей на навчання. Однак цього не сталося. За інформацією медиків, інкубаційний період кору – тобто період, коли симптоми ще не проявляються після моменту зараження – становить 6 – 21 днів.

Читайте також: Невакциновані діти не зможуть відвідувати дитячі садки та школи – МОН

Щодо вітряної віспи, то згідно зі звітами відділу лабораторних досліджень, фахівці не реєстрували випадки захворювання з кінця серпня. Однак минулого тижня занедужали двоє – 1 дорослий і 1 дитина, яка навчається в БНВО.

Водночас за 4 звітні тижні в місті 7 дітей захворіли інфекційним мононуклеозом, іще 8 – скарлатиною. А небезпечну кліщову хворобу Лайма «підчепив» 1 дорослий посеред місяця. Його діагноз підтвердили лабораторно. Укус, який спричинив зараження, трапився в броварському лісі.

Читайте також: Сезон кліщів стартував: у Броварах не поспішають обробляти парки від кровопивць

У вересні 2 дорослих занедужали вірусним гепатитом. В одному з випадків лабораторно встановили тип недуги – «В». Обидвох хворих поклали на лікування до стаціонару.

Також за місяць виявили двох людей із заразною формою туберкульозу – 55- і 27-річні безробітні. Діагнози встановили при зверненні до лікарів. Тепер недужих лікують в обласному протитуберкульозному диспансері.

У вересні також спостерігається зменшення випадків гастроентероколітів. На початку місяця фахівці двічі реєстрували понад 30 хворих за 7-денний період. А останнього тижня – 16. Хворіють переважно діти. Тим часом випадків сальмонельозу за вересень трапилось 5, з яких 3 – у неповнолітніх.

За 4 тижні лікарі зафіксували 23 випадки укусів тваринами. Серед них 7 пацієнтам довелося призначати профілактичне лікування проти сказу, адже 6 тварин були невідомими, а в одному випадку постраждалого вкусив їжак.

Читайте також:

1.«Випадки смерті від вакцин» – це фейки та маніпуляції, – МОЗ. ВІДЕО

2. МОЗ розпочало кампанію з вакцинації від дифтерії та правця

Джерело: Трибуна Бровари