Більшість українців проти продажу землі й хочуть референдум − опитування

image
28 Вересня 2019, 20:22
Поділитися:

 Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, опубліковані в четвер, 26 вересня.

Так, 52% опитаних українців не підтримують скасування мораторію (заборони) на продаж землі сільськогосподарського призначення в термін до жовтня цього року і введення купівлі-продажу землі до грудня цього року.

Позитивно ставляться до цього доручення 35% опитаних, 13% − не змогли відповісти на запитання.

У той же час дві третини українців (64%) вважають, що питання продажу землі сільськогосподарського призначення має вирішуватися на всеукраїнському референдумі, а 26% − що це питання мають вирішувати Президент, Кабмін та Верховна Рада. 10% не змогли відповісти на запитання.

«Хоча більшість населення підтримує нову владу, скасування мораторію на продаж землі підтримує лише приблизно третина населення (35%), а 52%, фактично, проти скасування мораторію на продаж землі. За рік кількість противників продажу землі зменшилася, у листопаді 2018 проти продажу землі було 72%. Можливо, це пов’язано з  різницею у формулюванні запитань (у 2018 ми запитували «Якби сьогодні проводився референдум щодо питання купівлі/продажу земель сільськогосподарського призначення, як би Ви проголосували?»), можливо через збільшення підтримки дій Зеленського і нової влади його прихильниками, а можливо через зміну риторики щодо продажу землі на деяких популярних телеканалах і в Інтернеті», − прокоментував гендиректор КМІСу Володимир Паніотто.

Опитування провели методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України − АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 1500 інтерв’ю, похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,6%.

Головне фото − з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари