Лікар-нарколог Наталія Головіна: «Терапія та інформація — способи здолати «закладки»

image
27 Вересня 2019, 13:44
Поділитися:

Уже мало кого дивують написи на парканах та будівлях, наліпки, що вказують на зашифровані канали збуту наркотиків. Проблема стара, але поліція досі не затримала жодного розповсюджувача, а ті виявляють креатив, вигадуючи нові способи повідомлення про «закладки» (місця схову наркотичних речовин). 

Про проблему та її вирішення «Вісті» говорили з лікарем-наркологом КНП «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Наталією Головіною.

— Наркоманія — це група хвороб, що виникає внаслідок систематичного, у наростаючій кількості вживання наркотичних речовин. Проявами наркоманії є психічна та фізична залежність із подальшим розвитком абстинентного синдрому внаслідок припинення їх прийому, — розповідає лікар.

— Які наркотичні речовини найбільш розповсюджені? Що таке легкі наркотики і який їхній вплив на організм залежного?

— Мені найчастіше доводиться мати справу з залежними від метадону (ряд опіатів), амфетаміну (психостимулятор) та канабісу. Щодо легкості чи важкості наркотиків, це відносно. От, наприклад, канабіс (марихуана). У деяких країнах його вживання не є забороненим, бо це  — природний імуностимулятор. Медична марихуана містить канабідіол, який нормалізує сон, зменшує тривогу та спазми при епілепсії. Від нього немає фізичної залежності, тому він і вважається легким, але він впливає на психіку.

Амфетамін подібний до норадреналіну і має сильну стимулюючу дію на центральну нервову систему. Людина відчуває збудження, з’являється агресія, підвищується тиск, розвивається тахікардія. У тих, хто приймає амфетамін, відбувається психологічне виснаження, напади паніки та підвищена тривожність; врешті-решт він «з’їдає» всі ресурси організму і людина втрачає здоровий глузд.

Дія ще одного розповсюдженого наркотику — метадону — позбавляє людину необхідних речовин та вітамінів, руйнує печінку, виводить кальцій з організму, руйнуючи кістки. Шкіра споживача метадону має жовтий колір, чоловіки страждають від імпотенції, у жінок зникає менструація. Наркотик пригнічує дихальний центр наркозалежної людини, руйнує психіку.

— Серед молоді нині популярні так звані «спайси». Наскільки вони шкідливі?

— Цікаво, що ця суміш розроблялась як засіб для боротьби з курінням. Виготовлялася в азійських країнах просто: марихуана змішувалася з калом верблюда, висушувалась і жувалась, даючи потужний психологічний ефект. У нас, до речі, теж користуються цим методом, але в хід ідуть екскременти курей. Через те, що вони містять аміак, суміш роз’їдає слизові оболонки, викликаючи виразки та навіть рак. Використовують і різні трави, навіть аптечну ромашку, вимочені в ацетоні. Приймаючи подібний засіб, хворий відчуває неймовірну ейфорію, йому здається, що він може все: літати, перестрибувати через перешкоди, проходити крізь стіни, а відміна настільки спустошує, що викликає спроби самогубства.

— Як лікується наркотична залежність? Є способи боротьби, здатні повернути наркомана до здорового способу життя?

— Слід пам’ятати, що колишніх наркоманів не буває. Наркоманія — невиліковна хронічна хвороба. Є наркозалежні, що перебувають в стадії ремісії, що може тривати 10 і більше років. Головне і найважче — перемогти синдром відміни. Одним із найдієвіших способів є замісна терапія — вид лікування опіоїдної залежності, при якій використовують речовини, що мають подібну до морфіну дію, це дозволяє запобігти розвитку синдрому відміни. Цінність замісної терапії в тому, що вона дає змогу залежним відмовитися від вживання опіатів, зменшує ризик розповсюдження інфекцій (ВІЛ, гепатит тощо), адже медичний наркотик приймається в таблетках, а не в ін’єкціях. Ще перевага — дії таблетки вистачає на добу-дві, тоді як ін’єкції наркотика низької якості, як, наприклад, метадону, робиться кожні 2-3 години. Терапія — це й один із способів здолати «закладки».

— У Борисполі є можливість наркозалежним отримати замісну терапію? Чи ведеться статистика щодо наркозалежних у місті, адже Бориспіль рясніє прихованою рекламою наркотиків?

— У нас на обліку 47 наркозалежних. Але насправді таких людей в рази більше. Не кожен звертається до лікаря, щоб стати на облік чи пройти курс реабілітації. Бувають випадки, коли люди приходить зняти абстинентний синдром, я пропоную їм обстеження чи лікування, ніби погоджуються, але не проходять, зникають.

Щодо замісної терапії в Борисполі, то такий центр відкрився в місті у вересні цього року. Це приватний кабінет, він має всі дозволи, ліцензії, але через певні причини не афішує своє відкриття. Наше суспільство не готове до цього, існують упередження щодо наркоманів: вони буцімто пропащі люди, злочинці, їх потрібно карати тощо. Рівень агресії у суспільстві високий. Є також упередження: лікарі нібито пропонують замісну терапію, щоб заробляти та «плодити» наркоманів. Тому про ЗПТ за запитом пацієнта може розповісти лікар-нарколог, про існування кабінету люди із залежністю дізнаються через «сарафанне радіо».

Також ми співпрацюємо з реабілітаційним центром «Вибір», що у Горі. Його особливістю є те, що там допомагають визнати, прийняти, побороти залежність та ресоціалізувати людину в новий для неї тверезий світ. Їхні підопічні займаються спортом, читають, заново вчаться жити.

— У соцмережах багато обговорень проблеми «закладок», але є і дикі заклики ловити та бити наркоманів…

— Це через відсутність достовірної інформацію про наркотичну залежність, низький рівень роз’яснювальної роботи, відсутність толерантності. Ви не уявляєте, скільки серед наркозалежних освічених людей, які не можуть зупинитися, вони потребують допомоги. Більшість наркоманів, що перебувають у нас на обліку, віком від 32 до 43 років, і це люди, які з певних причин стали на хибний шлях. Хочу наголосити: замісна терапія — не на все життя, з часом людина з її допомогою зможе подолати залежність і мати стабільно тривалий період ремісії.

— Замісна терапія — єдиний вихід для наркозалежних?

— Це головний метод, але не єдиний. Дієвою є психокорекція, з якою справляються реабілітаційні центри, до їх програми входить робота не лише із залежними, а й із їхніми родинами, які вважаються співзалежними від наркотиків. Більшість центрів використовують програму «12 кроків», за принципом якої хворі глибоко досліджують себе із психологічної точки зору, аналізують ситуацію, в яку вони потрапили. Також велике значення має ізоляція від згубного оточення, в якому перебувала залежна людина: маючи змогу дістати наркотик, маючи друзів-наркоманів, які знайдуть, принесуть і допоможуть вколотися — відмовитися від наркотику неможливо.

— Чи запрошують вас та колег до міських шкіл для лекцій чи виховних годин із метою інформування підлітків щодо наркоманії та профілактичної роботи? Як вважаєте, просвітницька робота серед школярів потрібна?

— Це один із найбільш дієвих методів попередження, такі уроки обов’язково мають проводитися серед учнів середньої та старшої школи. Але останнього разу ми були в бориспільських школах у 2015 році, та й то — не за запрошенням, а за власною ініціативою, писали листа та отримували дозвіл від управління освіти та науки. Міські школи повністю ігнорують питання фахової профілактики наркоманії, яка стала жорстоким викликом для суспільства. Діти мають знати від медпрацівника не тільки про шкоду наркотиків, але й як їх можуть «підсадити» на згубні речовини. У моїй практиці був випадок із хлопчикам-спортсменом. У школі йому запропонували цигарку «Мальборо», він затягнувся кілька разів, а опритомнів у реанімації. Так під виглядом цигарки йому дали «спайс». В університетах зараз під час підготовки до іспитів вживають амфетаміни — психостимулятори та енергетиком, що підсилюють бадьорість та допомагають при психологічному навантаженні. Розповсюджувачі наркотиків діють підступно: спочатку пригощають, поки не «підсадять» клієнта. Тому інформувати молодь про згубність наркотичних речовин — це перша необхідність. Проблему краще попередити, аніж подолати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама