У Борисполі відкрився кабінет замісної терапії для наркозалежних

image
27 Вересня 2019, 12:42
Поділитися:

«Вісті» побували у кабінеті замісної підтримуючої терапії (ЗПТ) у Борисполі, який відкрився у вересні за сприяння столичного медичного центру «Віталонг».

Приміщення ще ремонтується, але відвідувачі уже можуть отримувати послуги. У кабінеті є черговий адміністратор та лікар, заклад під охороною.

Адміністратор розповідає, що за перший тиждень роботи у них побувало три відвідувачі, які отримають препарати.

Кабінет ЗПТ відкрито з дотриманням всіх вимог щодо подібних центрів: поряд немає дитячих закладів та майданчиків, багатоквартирних будинків, зручна транспортна розв’язка. Кабінет розташований на вул. Київський Шлях, зупинка «Олесницьке озеро».

За інформацією адміністратора, кабінет має всі дозволи та ліцензії, його робота контролюється МОЗ. На кожного пацієнта заводиться картка.

«Перед призначенням терапії проводяться медичні тести, щоб упевнитися, що хворий дійсно вживає наркотик, а не є дилером. Крім того, пацієнт отримує лист призначень, затверджений наказом МОЗ, де вказано назву препарату, дати та години його прийому тощо. Якщо станеться так, що пацієнт буде зупинений поліцією і постане питання походження знайдених у нього наркотичних препаратів, лист призначень стане підтвердженням легальності їх отримання», — коментує лікар кабінету Наталія Головіна.

Нагадаємо, відповідно до законодавста, фізична особа має право на анонімність лікування та таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за меддопомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні. Тому медичні працівники не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавством випадків: офіційний запит поліції, суду, слідчих органів тощо.

Про препарати. Лікар-нарколог кабінету розповідає, що для ЗПТ використовуються препарати метадону гідрохлорид (methadone hydrochloride) та бупренорфіну гідрохлорид (buprenorphine hydrochloride), які входять до базового переліку основних лікарських засобів ВООЗ. У 2009 р. Всесвітньою організацією з охорони здоров’я рекомендовано зробити ЗПТ основним напрямком лікування людей, що мають залежність від опіоїдів.

Була спроба.  За  інформацією з достовірних джерел, у 2014 році були наміри відкриття державного кабінету ЗПТ на базі тоді ще Бориспільської ЦРЛ, але ідея не знайшла підтримки у влади.

Приймальні дні кабінету ЗПТ у Борисполі:

понеділок-п’ятниця з 14.00 до 17.00.

Тел. 097 331-25-40, 095 348-45-60

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама