Будівництво шкіл, забезпечення інсулінами і «турбота про кожного» – підсумки сесії

image
26 Вересня 2019, 19:20
Поділитися:

35 основних проєктів рішення та 8 додаткових розглянули броварські депутати на черговій сесії 26 вересня 2019 року.

Одним із питань, підтриманих депутатами сьогодні під час сесії, були зміни до міської програми «З турботою про кожного» на 2018-2020роки. Відповідно до проекту, депутати збільшили кошторисні призначення по програмі на 920,00 тис.грн.

Так, на надання адресної матеріальної допомоги мешканцям міста на 2019 рік було передбачено у бюджеті міста коштів у сумі  2000,0 тис.грн. За 8 місяців поточного року вже використано 1734,5 тис.грн. Велика кількість звернень громадян міста щодо надання матеріальної допомоги на лікування стала причиною збільшення фінансування заходу програми на 500,00 тис. грн.

Для відшкодування витрат за безкоштовне перевезення пільгових категорій населення автомобільним транспортом на 2019 рік були передбачені  кошти у сумі 2000,0 тис.грн. Утім, ця сума виявилась замалою для покриття видатків на пільгові доїзди, адже за 8 місяців поточного року витрати склали 1963,3 тис. грн. До кінця 2019 року перевізникам міста відшкодують ще 370,00 тис.грн.

На забезпечення безоплатного харчування самітних малозабезпечених мешканців міста, які перебувають на обліку в територіальному центрі соціального обслуговування, збільшено видатки на 50,00 тис.грн. Попередньо на ці потреби вже виділяли  кошти у сумі 400,00 тис грн. «Добавка» знадобилась у зв’язку із здорожчанням вартості продуктів харчування.

Ще одним соціальним рішенням, проголосованим сьогодні депутатами БМР, стало питання затвердження Програми забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет жителів м. Бровари на 2019 рік.

За даними місцевих медиків, на території Броварів проживає 590 осіб, хворих на цукровий діабет, які потребують інсулінотерапії.

На відшкодування вартості препаратів інсуліну, хворим на діабет субвенція з державного бюджету на 2019 рік надана в сумі 2 437,85 тис. грн. Для забезпечення безперервного відпуску препаратів інсулінотерапіїї жителям міста на 2019 рік, потреба коштів складає 3 337,85 тис. грн,  тому є необхідність додаткового фінансування з місцевого бюджету.

Аби на 100% задовольнити потреби в інсуліні для хворих, депутати додатково виділили з міського бюджету 900тис. грн.

За словами начальниці фінансового управління БМР Наталії Постернак, це досить значна сума для міської скарбниці. Чиновниця запропонувала звернутись за допомогою  до обласних депутатів, адже перевиконання  бюджету  області склало майже 100 мільйонів гривень. Відтак, область має можливості на 100% покрити видатки на інсуліни. Посприяти у вирішенні цього питання пообіцяв присутній на сесії  депутат обласної ради Олексій Дорошенко.

Депутат облради Олексій Дорошенко (ліворуч) та секретар БМР Петро Бабич (праворуч)

«У жовтні обласний бюджет очікує надходження субвенції, то ж є можливість підняти питання щодо повного забезпечення інсулінами за рахунок обласного бюджету», –  зазначив під час засідання Дорошенко. Втім, на думку депутата, було б доречніше вимагати збільшення фінансування для здійснення будівництва шкіл у місті, а витрати на інсуліни покривати власним коштом.

До слова, на сесію сьогодні завітали активісти міста, які переймались низькими темпами будівництва нових навчальних закладів. За словами головуючого на сесії Петра Бабича,основною проблемою є нестача коштів: суми на будівництво нових шкіл та садочків необхідні чималі, і самотужки міський бюджет не впорається з таким фінансовим навантаженням.

У зв’язку з цим більш ніж позитивно депутати сприйняли звістку про надходження з бюджету області фінансової допомоги на добудову початкової школи  ЗОШ №10 у розмірі 4,4 млн. грн. Таким чином, всього на втілення проєкту будівництва молодшої ланки 10-ї школи місто вже отримало з області 12,2 млн грн.

Читайте також:

Нові школи в Броварах: «фундамент» – поки відкладається, початкову – обіцяють, але не гарантують 
Нові школи та садочки в Броварах: скільки та чи скоро? 
Нові школи у Броварах: міфи та реалії 
Друга зміна та переповнені школи: чи скоро для Броварів якісна освіта стане реальністю? 
Пайові внески на розвиток Броварів, Бучі та Ірпеня: кошти, школи, садочки 

Народні обранці одностайно голосували за зміни до бюджету міста у зв’язку з надходженням обласної субвенції. Втім, за словами Петра Бабича, до кінця року, згідно плану робіт із будівництва зазначеної школи,  необхідно «віднайти» у бюджеті міста ще 13 млн грн. Коментуючи ситуацію, секретар ради не виключає можливості отримання кредитів для реалізації будівельних планів: «…На виході з експертизи проєкт ще однієї школи на вул. Василя Симоненка. Вартість будівництва становить близько 800 млн грн. Це дуже великі кошти для бюджету міста, тому ми розглядаємо варіанти кредитування…».

Про інші рішення, за які голосували депутати, читайте згодом.

Джерело: Трибуна Бровари