У Києві розпочинається масштабний театральний фестиваль: вхід вільний

image
26 Вересня 2019, 13:25
Поділитися:

Сьогодні у столиці відкривається Сьомий міжнародний театральний фестиваль JoyFest.

До участі у ньому запрошувалися театри з будь-яких куточків України та світу, незалежно від професійного статусу, з акторами у віці від 17 до 100 років. Жанр заявлених до участі вистав – не має значення, але перевага надається позитивним роботам, які несуть добро, надію та світло. Надіслані вистави проходили відбірковий тур. 

У програмі фестивалю – 18 конкурсних та 1 позаконкурсна вистави з 5-ти країн світу: окрім України, це Ізраїль, Угорщина, вперше Швеція та Іран. 

– Щороку ми намагаємося щось покращити в організації фестивалю, працюємо над помилками, прислухаємося до пропозицій та зауважень глядачів. Фестиваль – це динамічна субстанція. Але для нас важливо зберігати унікальний формат JoyFest. Ми завжди орієнтуємося на європейські фестивалі, як на зразок. Але адаптуємо формат під українські реалії. Цього року в нас нові країни-учасники, більше воркшопів (майже всі англійською), більш різноманітна програма, – розповіла організаторка Ксенія Гончарова.  

За семирічну історію фестивалю на майданчику JoyFest у Києві показали свою творчість театри з України (Київ та область, Донецьк, Дніпро, Харків, Вінниця, Берегово, Львів, Одеса, Хмельницький, Чернігів та ін.), Грузії, Вірменії, Словаччини, Литви, Єгипту, Румунії, Парагваю, Угорщини, Італії, Ізраїлю, Польщі.

Також відвідувачам підготували 7 майстер-класів (з акторської майстерності для підлітків та дорослих, воркшопи з сценічних боївок та реквізиту, танцювальний). 

Коли: 26 – 29 вересня.
Де: готель «Хрещатик»; вул. Хрещатик, 14 (ст. м. «Майдан Незалежності»).
Вхід на ВСІ заходи JoyFest вільний. Реєстрація не потрібна. Повна програма на сайті.


Знайомимо із закордонними учасниками.

27 вересня (п’ятниця) 15:30.
Конкурсна вистава «Відьма»
(за мотивами містичної повісті «Вій» Миколи Гоголя). Академія театру та кіно імені Діма Амора (Тель-Авів, Ізраїль). Тривалість – 1 година. УВАГА! Вікове обмеження на перегляд вистави 16+

Вистава «Відьма» – це сучасна постановка класичного твору українського класика, Миколи Гоголя, поставлена за мотивами містичною повістю «Вій». 
Проєкт спеціально розроблений і адаптований під українського глядача, проходитиме українською мовою. 
Дії відбуваються в середині 18 століття. Вперше в Україні глядачі відвідають містичну виставу і познайомляться з силою Вія. Вистава підкріплена цікавими спецефектами і в той же час мінімізує декорації, та, звичайно, сама історія не дасть глядачеві відірватися від сцени. Вони будуть свідками відспівування відьми і спокушання священика, режисер покаже глядачеві, що від добра і зла один крок, і світ може змінитися у будь-яку мить.

27 вересня (п’ятниця) 20:10.
Конкурсна вистава «Дiбук
– Dibuk’» (єврейська містика). Академія театру та кіно імені Діма Амора (Тель-Авів, Ізраїль). Тривалість – 1 година 10 хвилин. УВАГА! Вікове обмеження на перегляд вистави 18+

Диявол опановує молодого раввiна! Тільки уві сні у нечистої сили є повноваження над святою людиною. 
Молода дружина намагається зробити все можливе, щоб врятувати душу чоловіка. Молитва і змови не допомагають, дружина раввiна вирішує покінчити собою і битися з Дияволом у світі злих духів. Молодій жінці потрібно дізнатися точне ім’я Диявола, потім вимовити заклинання і спалити ім’я нечистого духа. Молода пара долає безліч випробувань для порятунку душі! 

28 вересня (субота) 11:30.
Вистава «Мати»
(Dayîk), Bojnourd Art Theater Group, Іран (Bojnourd). Тривалість – 1 година. Виконується перською мовою.

Драма про матір, яка втратила двох дітей на війні, а третя дитина – син – ніколи не повернеться з війни. Через двадцять років після війни, мати продовжувала чекати на свого сина, але хоча він залишився живим, він прожив у своїх ілюзіях ці двадцять років.

28 вересня (субота) 15:00.
Конкурсна комедія «Nikolaj Gogol: Frieriet»
(«Одруження» за п’єсою Миколи Гоголя). Театр «Hoga Kusten Teaterforening» (Крамфорс, Швеція) – виконується шведською мовою. Тривалість – 1 година 20 хвилин.

Дія п’єси відбувається в першій половині XIX століття в Петербурзі. Пан Подкольосін, дворянин середніх років, шукає собі наречену через сваху. Вже кілька місяців сваха Текля Іванівна ходить до нього, розповідаючи про різних наречених. Дурнуватий і нерішучий Подкольосін хоче одружитися, але в той же час нічого для цього не робить. Врешті решт за справу береться його друг, пан Кочкарьов. Нахабний, веселий і заповзятливий Кочкарьов вирішує одружити його з донькою купця, Агафією Тихоновною…

28 вересня (субота) 19:00.
Конкурсна драма «Антігона Креона»
 («Kreon’s Antigone») (за п’єсою Міро Гаврана). Театр «Box Youth Theater» (Дебрецен, Угорщина) – виконується угорською мовою. Тривалість – 50 хвилин.

Тиран Креон хоче позбавити себе від усіх своїх політичних опонентів і своєї дружини, сина, нареченої сина, Антігони та її братів, Етеокла та Полінейки. Тож він пише драму – сценарій – за якою їх смерть виявиться сімейною трагедією. Драма – та сама, яку ми знаємо як Антигона Софокла. Креон повинен перемогти Антігону за його жахливим планом, і він її заарештував того ж дня. І коли здається, що все вийде так, як він планував, Антигона повстала. 

Дивіться красиві відео та цікаві репортажі на нашому каналі в Youtube!

Джерело: Вечірній Київ