Бровари взимку будуть із теплом, АТОвці отримають підтримку – підсумки бюджетної комісії

image
25 Вересня 2019, 20:52
Поділитися:

Під час засідання бюджетної комісії депутати обговорили фінансовий стан КП «Броваритепловодоенергія» та його готовність до опалювального сезону, внесли зміни в програму підтримки комунальних підприємств, додали коштів на програму допомоги учасникам АТО. Також підтримали затвердження декількох нових програм, пов’язаних із розвитком малого і середнього підприємництва та інвестиційного розвитку міста.

Начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова повідомила, що із заходів програми з будівництва, капремонту об’єктів житлового фонду та благоустрою, які  представили депутатам земельної та комунальної комісій на 15 млн грн, залишилося виконати всього два заходи на суму 1,1 млн грн. А саме, завершення благоустрою вул. Київської та дворів будинків на бульв. Незалежності, 6, 6-А.

Читайте також: Врятувати КП «Броваритепловодоенергія» та «зарізати» озеленення міста – підсумки комунальної комісії   

У членів комісії до чиновниці виникло запитання щодо завершення будівництва стадіону в парку «Перемога». Зокрема, на думку депутатів, місця розташування трибун на стадіоні вибрані неправильно.  Світлана Решетова зазначила, що усе – згідно із проектом, та секретар БМР Петро Бабич погодився із слушністю зауваження та запевнив, що їх місце змінять, але вже зусиллями комунального підприємства. Також депутатів цікавив хід робіт і в спорткомплексі «Світлотехнік». Світлана Решетова запевнила, що всі внутрішні роботи підрядники завершать протягом місяця і комплекс  працюватиме у звичному режимі. Щодо ремонту літнього тренувального майданчика за «Світлотехніком», то ці роботи завершать навесні наступного року за окремим кошторисом.

Також Світлана Решетова повідомила, що за рахунок економії на покосах вулиці Київської, 400 тис.грн знято з програми та «перекинуто» на терміновий ремонт спортивного майданчика на вул. М. Лагунової, 4-Б.

Що стосується змін у програмі підтримки комунальних підприємств, то КП «ЖЕК-5» виділено 400,0 тис.грн на ремонт спортивного майданчика на вул. М. Лагунової, 4-Б,  КП «Броваритепловодоенергія» заплановано виділити 4,5 млн грн виключно на погашення боргу за газ. Також депутати підтримали збільшення підприємству  статутного фонду на 270 тис.грн за рахунок прийняття на баланс зовнішніх мереж водо- і теплопостачання ДНЗ «Оленка».

Також депутати підтримали списання безнадійної дебіторської заборгованості КП «Бровариводоканал» перед КП «БТВЕ» на суму 4 315,7 тис.грн. Як зазначено у пояснювальній записці, «з січня 2011 року КП «Бровариводоканал»  не має на балансі майна, не має найманих працівників і не здійснює ніяких господарських операцій», але процедура банкрутства комунального підприємства наразі не закінчена. Списання безнадійної дебіторської заборгованості збільшує збиток КП БТВЕ на таку ж суму – 4 315,7 тис. грн.

Із списанням заборгованості депутати погодилися, але поставили директору «Броваритепловодоенергія» Василю Андрєєву низку питань щодо фінансового стану підприємства напередодні опалювального сезону. За словами очільника КП, наразі підприємство отримує доходи виключно від водопостачання та водовідведення, а борг населення залишається стабільним – близько 30 млн грн. «Є квартири, у яких борги і по 90, і по 100 тис.грн, – повідомив Андрєєв. – Тому були вимушені підключати колекторів, але навіть вони не змогли показати високу ефективність у стягненні боргів». Та нарікав на «низьку ефективність та незацікавленість роботи державних виконавців», адже рішення судів є, але «не факт, що по кожному з них відкриті виконавчі провадження».

Головною ж проблемою фінансового стану підприємства Василь Андрєєв назвав «відсутність компенсації за різницю у тарифах зі сторони держави», яка, станом на сьогодні, складає 128 млн грн. Саме через це, вказує  чиновник, і виник величезний борг за газопостачання перед НАК «Нафтогаз України», який, згідно з інформацією на сайті компанії, сягає 115,5 млн грн.. Різниця ж  у тарифах виникає через постійне зростання складових тарифу та затягнуту процедуру їх затвердження НКРЕКП. Чиновник також озвучив, що наразі лише тариф із водопостачання та водовідведення може вважатися економічно обґрунтованим, а  з теплопостачання – «жодне підприємство в країні не має адекватного тарифу». За словами керівника КП, проблема в тому, що держава не визнає необхідності компенсувати  різницю у тарифах (за виключенням двох місяців 2016 року, коли газ різко здорожчав, що спричинило збиток підприємства у 14 млн грн) та сподівається, що її компенсують місцеві бюджети. Василь Андрєєв наголосив, що особливо гостро це питання стоїть для великих КП-теплопостачальників, як броварське, які є ліцензіатами саме НКРЕКП. Світлана Решетова підкреслила, що ця проблема – загальноукраїнського масштабу і може вирішитися виключно на найвищому державному рівні.

Читайте також:

Борги Броварів за газ – 120,7 млн грн: місто може залишитися взимку без тепла? 
Чи чекати гарячих батарей? КП «Броваритепловодоенергія» заборгувало 105, 8 млн грн НАК «Нафтогаз України» 

За словами Василя Андрєєва, постачання гарячої води у літній період минулого року завдало підприємству збитків на 17 млн грн через те, що населення послугу не затребувало: споживалося не більше 10% підігрітої води, тож від надання цієї послуги підприємство відмовилося, але збитки перекрити нічим.

Результатом дискусії щодо ефективності роботи державних виконавців, стало доручення Петра Бабича керівнику «Броваритепловодоенергія» підготувати статистику кількості судових вироків та кількості справ, відкритих державними виконавцями.

Радник міського голови з питань АТО Сергій Малець доповів про зміни в програмі допомоги учасникам АТО. Зокрема, у програму додається фінансування:

200,0 тис грн – на реабілітацію учасників АТО;
200,0 тис грн – на матеріальну допомогу на честь святкування Дня захисника;
20,0 тис. грн – на компенсацію пільг за житлово-комунальні послуги.

Також депутати розглянули та підтримали програму із забезпечення інсуліном мешканців міста. Усього до кінця поточного року потрібно 900,0 тис.грн, а загальна потреба на рік складає 5,9 млн грн. Хворих на цукровий діабет наразі в місті – близько 600 осіб. Сума коштів на інсулін на 40% покривається за рахунок субвенції з державного бюджету, на 60% – місцевого. Із  2020 року це відбуватиметься виключно за рахунок коштів місцевого бюджету.

Позаяк місто забезпечує хворих броварчан безкоштовним інсуліном та хіміотерапією, багато хворих на цукровий діабет та онкологію намагаються отримати реєстрацію в нашому місті, і це  значно збільшує видатки місцевого бюджету. Тож депутати пропонували  прописати програми таким чином, щоб допомога відбувалася згідно з певними критеріями.

Відділ культури виніс на розгляд депутатів проєкт рішення про збільшення кошторису на 200,0 тис. грн, що дозволить провести Міжнародний фестиваль фонду «Інна», який відбудеться 19-20 жовтня, та своєчасно розпочати підготовку до новорічних свят.

Читайте також:  «Інна-Бровари»: 27-28 жовтня відбудеться благодійний фестиваль для допомоги онкохворим

Також депутати схвалили програму розвитку малого і середнього підприємництва та програму інвестиційного розвитку міста. Перша передбачає, в основному, навчання через проведення семінарів для роз’яснення підприємцям норм законодавства, які часто та суттєво змінюються. Інша, для залучення потенційних інвесторів, – створення буклету з усіма підприємствами нашого міста та виготовлення паспорту Броварів  із земельними ділянками, будівлями комунальної форми власності, наявними комунікаціями та мережами.

За інформацією чиновників, наразі в місті діє 126 міських програм, з яких фінансується 44. Але частково. Наразі найкраще – на 68% від затверджених сум – фінансується програма із утримання об’єктів благоустрою та житлового фонду.

Ангеліна Козлова

Головне фото  – з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари