Промзону під забудову висотками не віддали, кіоски в складі зупинок демонтують  –  підсумки земельної комісії. ВІДЕО

image
25 Вересня 2019, 19:02
Поділитися:

Під час засідання земельної комісії депутати розглянули одразу чотири звернення, в яких юридичні особи просили дозволу на внесення змін у детальний план територій. Зокрема, з метою розпочати багатоквартирну житлову забудову, у тому числі, в промзоні міста. Під час засідання з’ясувалося, що усі кіоски у складі павільйонів очікування наразі незаконні та підлягають знесенню. Які рішення прийняли депутати щодо бажання забудувати промзону багатоквартирною забудовою та яким чином врегулюється питання із приватними зупинками з кіосками?   

Комісія розпочалася з того, що її голова Василь Кочубей зачитав відповідь на протокольне доручення щодо внесення змін у Порядок надання дозволів на встановлення металевих гаражів для осіб із захворюваннями опоно-рухового апарату. Зокрема, у відповіді йшлося про те, що зміна (припинення дії) Порядку надання дозволів на встановлення гаражів передбачає проходження повної процедури, позаяк цей документ є регуляторним актом. Нагадаємо, мова про те, що надалі особам із захворюваннями опорно-рухового апарату не надаватимуть дозвіл на встановлення розбірного металевого гаражу, а забезпечать закріплене місце для паркування спеціалізованого авто у дворі багатоквартирного будинку. Саме на цьому неодноразово наголошували депутати при розгляді заяв осіб із інвалідністю, і саме так вимагає чинне законодавство.

Головна архітекторка міста Світлана Батинчук доповіла про внесення змін у Положення про управління архітектури. Зміни обумовлені тим, що рішенням виконкому управлінню надано функції присвоювати адреси об’єктам нерухомості власним наказом  (раніше адреси присвоював виконком). Таке рішення спростило та значно прискорило процедуру (з 30 до 5 робочих днів).

Далі члени комісії розглянули низку проєктів рішень, присвячених наданню дозволів на зміну детального плану території.

Першим розглядали рішення про внесення змін у ДТП VI житлового району на заяву МПП «СЕА». Так, підприємство придбало 1 га землі біля Об’їзної дороги та планує збудувати виробничу базу, тому просить перенести внутрішньоквартальний проїзд, який мав проходити територією підприємства.  Під час бурхливої дискусії звучали думки про те, що потрібно не вносити безкінечні зміни в ДТП окремих районів, а прийняти Генплан міста. Але головна архітекторка пояснила, що Генплан не дає можливості проводити зміну цільового призначення ділянок або територій – для цього все одно потрібно вносити зміни в ДПТ. Після тривалих дискусій, члени комісії рішення не підтримали.

Наступним питанням було надання дозволу на внесення змін у ДТП району, обмежений вулицями Київська, Короленка, Лагунової Марії та Гагаріна. Проєкт виноситься на звернення ТОВ «Зеон-Бізнес системи», власника нежитлової будівлі на вул. Київська, 298 (колишнього дитячого садка, який декілька разів змінював власників). Товариство не приховує намірів забудувати цю територію багатоквартирною забудовою. І це при тому, що товариство є лише власником будівлі колишнього ДНЗ, а оформленням земельної ділянки ще ніхто не займався. Згідно Генплану міста, цільове призначення цієї ділянки – розміщення саме дитячого садка.  Після дискусії депутати рішення не підтримали.

Ще одним аналогічним питанням був проєкт рішення щодо надання дозволу на внесення змін у ДПТ території району, обмеженого Київською, Лісовою, Січових Стрільців та місцевим проїздом. Зміни заплановано внести на звернення приватного підприємства «Оздоб-Сервіс», яке має ділянку площею 1 га у постійному користуванні, але бажає взяти її в оренду з метою розмістити об’єкт дорожнього сервісу (станцію автосервісу у фактичній промзоні). Начальниця відділу земельних ресурсів Леся Гудименко повідомила, що це підприємство подало до суду на міську раду щодо права оренди ділянки та справу виграло. Але надати ділянку в оренду неможливо через відсутність змін у ДПТ. Депутати дійшли висновку, що інформація щодо цієї земельної ділянки неповна і проєкт рішення не підтримали.

Наступним депутати розглядали проєкт рішення щодо надання дозволу на внесення змін у ДПТ території району, обмеженого вулицями Металургів, С.Бандери, С.Петлюри та бульваром Незалежності. Проєкт виноситься на звернення ТОВ «Броварська сільгосптехніка», яке не приховує наміру забудувати частину колишньої промзони площею понад 3 га багатоквартирною житловою забудовою. При цьому «пакет звернення» складався з однієї сторінки фотокопії. Головна архітекторка поточнила, що на дзвінки заявник не відповідає та на контакт не йде, та наголосила, що Генпланом міста житлову забудову в тому мікрорайоні не передбачено. Враховуючи викладене, депутати категорично не підтримали проєкт рішення.

Далі члени комісії  уважно розглянули проєкти рішень щодо припинення права користування земельними ділянками, затвердження документації із землеустрою, надання ділянок у користування, поновлення договорів оренди, тощо.

Потім комісія розглянула проєкт рішення щодо продовження договорів оренди власникам кіосків, які перебувають у складі зупинок. Попередні «напрацювання» комісії щодо шляхів вирішення цього питання нагадав присутнім депутат Вадим Андрієвський: або місто закуповує зупинки вартістю близько 200 тис.грн за одну, або відбувається конкурс на право розміщувати об’єкт торгівлі на конкретній зупинці за ринковою вартістю орендної плати. Леся Гудименко повідомила депутатам, що проєкт Положення про такий конкурс  розроблено, але на нараді від головної архітекторки міста прозвучала інформація про те, що паспорт прив’язки кожної зупинки треба погоджувати з обласною поліцією. А поліція такі паспорти не погоджує через те, що чинне законодавство забороняє об’єкт торгівлі у складі зупинок. Таким чином, і де-факто і де-юре всі  зупинки з кіосками наразі незаконні, тож договори оренди земельних ділянок під зупинками продовжили до 20.12.2019 р. із подальшим демонтажем кіосків за рахунок власників.

Наразі немає іншого виходу, окрім того, що у наступному році (або навіть раніше) треба виділяти бюджетні кошти на придбання та встановлення нових зупинок. Тому депутати надали протокольне доручення щодо розроблення єдиного дизайну міських зупинок, а також розроблення плану поетапного їх встановлення (центральними вулицями міста) .

Традиційно бурхливо відбувалося обговорення рішень про надання дозволу на проведення грошової оцінки ділянок для подальшого продажу у власність. На цей раз депутати відмовили у продажу ділянки площею 0,0059 га під павільйоном на вул. Москаленка, 19 фізичній особі-підприємцю Золотарьову О.А. Щодо рішень про продаж ділянки площею 0,0322 га на вул. Короленка 60/1 (на Алеї кохання) ФОП Дущенку О.П., то члени комісії рішення не підтримали (усі утрималися). Аналогічно з ділянкою під сумнозвісною мийкою на вул. Київська, 333-В ФОП Костомахи Є.Л. – рішення в черговий раз підтримки не знайшло.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари