Екопротест у День Броварів: рятуйте, ми хочемо жити! ФОТО

image
23 Вересня 2019, 11:06
Поділитися:

Цієї суботи, на День Броварів, під стінами адміністративного корпусу міської ради на майдані Свободи відбулася акція проти забруднення повітря. Протестувальники висловили незадоволення чиновниками і правоохоронцями, які не можуть зупинити шкідливі викиди, що утворюють небезпечні дим і смог. Можновладці, своєю чергою, висловились за вирішення проблеми, але ратували на відсутність повноважень. Активісти пообіцяли не зупинятися та прийти на сесію Броварської міської ради цього четверга, 26 вересня.

Акцію запланували на денний час, коли головні святкування до дня народження Броварів саме починалися. Організатори «крутили» в колонках пісню Кузьми Скрябіна «Чорнобиль форева», роздавали тим, хто прийшов, медичні маски та кульки з написом «Хочу дихати чистим повітрям» і закликали перехожих долучатися до протесту.

Приготування до акції. Активісти вішають банер на стіну міськради

Дитина бере кульку від активістки

Протестувальники роздають кульки учасникам акції та перехожим

Хлопчик на екоакції із тематичними плакатом і кулькою

Напис на кульках – “Хочемо дихати чистим повітрям”

Активісти на екологічній акції проти забруднення повітря

Гаслом акції стало слово “стопсмог”

Як розповів один із ініціаторів протесту Роман Нестерук, місцеві жителі зорганізувались і вийшли на акцію через проблему, яка існує – неможливість дихати чистим повітрям, особливо вечорами. Так триває вже роками, але саме зараз питання набуло особливих масштабів.

Роман Нестерук, організатор акції протесту

Активіст зазначив, що на початку літа був створений чат у Вайбері, який на цей час налічує понад 1000 учасників. Саме там велися обговорення боротьби зі смогом, там планувався і сьогоднішній протест.

Зі слів Романа Нестерука, на початку активісти були наївні, думали, що почнуть скаржитись на проблему і жителям міста допоможуть її вирішити. Однак, за два місяці цього не сталося. Від Броварської міської ради, Мінекології та інших установ надходять «відписки».

Подібний протест у Броварах відбувся вперше протягом тривалого часу

Організатор зазначив, що за останній час так і не встановили відеоспостереження на димовій трубі підприємства «Орієнтир-Буделемент». До того ж, нічого не чути про результати відкритого поліцією декілька місяців тому кримінального провадження.

Стопсмог. Пес на екопротесті

На акцію з господарями прийшли і чотирилапі

Окрім того, зі слів активіста, міська екологічна програма, яка розрахована на 2017 – 2019 роки, не виконується. І наслідки цього всього уже є. Це – хворі діти, у яких зафіксували загострення хвороб та, навіть, отруєння через викиди в повітря.

Участь у розмові під час акції протесту

Слухачі та учасники екопротесту

“Хочемо дихати чистим повітрям”

На акції  працював вільний мікрофон: будь-хто міг підійти та висловитися. Та сказали своє слово лише двоє – депутати міськради. Ірина Веремчук наголосила на проблемі забруднення саме з території Промвузла. Вона зазначила, що між житловою забудовою та промзоною, а також в інших місцях, влада активно вирубує дерева.

Ірина Веремчук виступає на екологічний акції протесту

Ірина Веремчук, депутатка Броварської міської ради від “Солідарності”

Своєю чергою Андрій Саук наголосив, що за кілька років не знайшли жодного винуватця забруднення повітря в Броварах. Він також зауважив, що в Україні показники захворюваності на онкологію б’ють рекорди, а потім громада змушена збирати кошти на лікування хворих.

Андрій Саук виступає на екологічний акції протесту

Андрій Саук, депутат Броварської міської ради від “ДемАльянсу”

Осторонь від активістів під час усієї акції перебував головний еколог міста Юрій Жимайлов.

Юрій Жимайлов, головний спеціаліст із екології Броварської міськради

Протестувальники покликали його до слова. Чиновник проблему визнав одразу. Юрій Жимайлов зазначив, що є проблема і в промзоні, де палять шини. Але винні також і власники обійсть, які спалюють у дворах листя і сміття. І тих, і інших еколог закликав до «культури».

Юрій Жимайлов виступає на екологічній акції протесту

Юрій Жимайлов теж висловив незадоволення екологічною ситуацією в Броварах

Для перевірки таких підприємств вночі, коли зазвичай і відбуваються викиди, Юрій Жимайлов запропонував долучати активістів на автівках – для пошуку епіцентрів займання і викидів. Зі свого боку він повідомив, що влада вже створила робочу групу, яка виїжджатиме вночі.

Водночас головний еколог Броварів указав, що міська влада не має повноважень заходити на підприємства і здійснювати там перевірки, особливо коли йдеться про орандарів. Вирішити це питання могли б зміни до Законодавства.

Підтримав свого колегу і присутній очільник управління інспекції Броварської міської ради Богдан Мельниченко, який також зауважив на обмежених повноваженнях. Він розповів, що наші міські перевіряльники можуть взяти проби лише на 6 речовин, тож за допомогою треба звертатися до Києва.

Завершальна частина екологічної акції протесту

Юрій Жимайлов та Богдан Мельниченко в оточенні протестувальників

Такі відповіді не сподобались багатьом учасникам акції, які обступили чиновників із усіх боків. Один із присутніх емоційно вказував, що викиди – це загроза життю і здоров’ю, тож на це має бути відповідна миттєва реакція.

Інші присутні також допитувались про причини невиконання екологічної програми та вимагали конкретики від можновладців.

Насамкінець організатори закликали усіх небайдужих прийти зранку, о 10:00 26 вересня на початок чергової сесії Броварської міської ради, щоби підняти це питання перед депутатами. Ініціатори протесту зазначили, що для досягнення результату люди не мають зупинитися на проведенні однієї акції.

Читайте також:

Екологія Броварів: броварчани не проти забруднення повітря?

Екологія Броварів: Хто або що заважає дихати на повні груди. Частина 1

Екологія Броварів: Хто або що заважає дихати на повні груди. Частина 2

Хто труїть броварчан: серія «Підозрювані та винуватці»

Паліїв сміття та листя «ловитиме» робоча група, створена на постійній основі

Кого та за що штрафує адміністративна комісія в Броварах

У броварському повітрі вдвічі перевищено рівень діоксиду азоту. ДОСЛІДЖЕННЯ

Чому не можна спалювати листя

«Смерділо лайном і блювотинням». Чи причетна птахофабрика до смороду в Броварах?

Горять поля по всьому Броварському району, а дим спричиняє спалювання сміття, – ДСНС

Фото – Микола Кожемяко, Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари