Квест-кімната про Тараса Шевченка відкрилась на Розвилці. ФОТО

image
20 Вересня 2019, 21:54
Поділитися:

Сьогодні в Броварах урочисто відкрили новий заклад – культурно-просвітницький центр «СвітЛиця». Приміщення, організоване під квест-кімнату, покликане ознайомити дітей із творчістю і життям Кобзаря. Кожен відвідувач може пройти квест-завдання за допомогою мобільного додатку «Світлиця». Як працює застосунок, продемонстрували його розробники, пообіцявши усунути всі наявні недопрацювання до понеділка.

На відкриття закладу по вул. Ярослава, Мудрого, 1 прийшло більше охочих, ніж могло вмістити приміщення – 30 – 40 людей. Екскурсія розрахована на 15-х людей, зазначили організатори. Її тривалість – 40 хв. Квест-кімната призначена головно для дітей, і проходити її варто по-сучасному – за допомогою спеціального додатку на смартфоні.

Журналісти, чиновники і звичайні відвідувачі в очікуванні на презентацію

Журналісти, чиновники, діти. СвітЛиця

Поки охочі збиралися, надворі ще тривали завершальні, на вигляд, будівельні роботи.

вул. Ярослава Мудрого, 1. СвітЛиця

Такий вигляд має фасад “СвітЛиці”

Плиткові роботи. Робітники. Вхід. СвітЛиця

Роботи на об’єкті під час відкриття ще тривали

Керівниця міського відділу культури Катерина Мелікова представила команду розробників проєкту. Дизайн стіни-фрески, логотипу нового закладу і мобільного застосунку розробляла і втілювала в життя Катерина Степченко.

Катерина Мелікова. СвітЛиця

Катерина Мелікова

Катерина Степченко. СвітЛиця

Катерина Степченко

Катерина Мелікова. Світлиця

А от саму ідею квесту розробляли харків’яни Галина і Олексій Серьогіни.

Галина і Олексій Серьогіни. СвітЛиця

Галина і Олексій Серьогіни

Після привітань і представлень організатори перейшли до демонстрації квесту для всіх охочих. Спочатку відвідувачів зустрічають невеличким відеороликом із Тарасом Шевченком, який дає вказівки, як проходити гру.

Технічну складову так само із Харкова приїхав робити Дмитро Гепа, зазначили представники відділу культури. Він же покроково і продемонстрував, як працює додаток, пройшовши разом із відвідувачами квест-завдання. Дрібні недопрацювання в застосунку він пообіцяв виправити вже до понеділка.

Дмитро Гепа. СвітЛиця

Дмитро Гепа

Як розповіла Катерина Мелікова, заклад працюватиме з 9:00 до 18:00, поки що – лише по буднях. Броварських дітей обіцяють водити до квест-кімнати безкоштовно. Очікують і на гостей з інших міст.

Під час презентації, посилаючись на дощову погоду, не показали інші активності, які обіцяють влаштовувати для дітей на вулиці під час екскурсій. Таким чином організатори планують розділяти класи на дві частини – поки одна половина проходить квест, інша:

бере участь у майстер-класі із виготовлення українських традиційних ляльок-мотанок;
задивляється у пленер під відкритим небом на тему ілюстрацій до Шевченківських творів;
долучається до освітніх інтерактивів – вікторин, ребусів, кросвордів, інтелектуальних ігор, українських народних мелодій у виконанні бандури.

Нагадаємо, під час сесії Броварської міської ради 11 квітня  депутати затвердили зміни до міської програми розвитку культури, виділивши з бюджету 199,0 тис. грн на облаштування інтерактивного музею «Тарасова світлиця».

Сама «Тарасова світлиця» як філія міського краєзнавчого музею існує з 2007 року, вона  розміщена в приміщенні РАГСу поруч.

Читайте також: Броварам значно більше, ніж 389 років – дані унікальної старовинної карти, переданої місту

Попри те, що Бровари є одним із небагатьох міст України, яке може похвалитися причетністю до Тараса Шевченка, за роки функціонування музею світлицю належно так і не оформили: окрім портрета Кобзаря, його погруддя, кількох рушників та трьох етажерках у кімнаті, більше нічого не було.

Крім того, саме розташування не в окремому приміщенні, а в РАГСі, ускладнювало проведення екскурсій, творчих зустрічей тощо. Докладніше про це – ТУТ.

Фото – Микола Кожемяко, Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари