Броварам значно більше, ніж 389 років – дані унікальної старовинної карти, переданої місту

image
20 Вересня 2019, 20:20
Поділитися:

Підприємство з голландськими коренями  Zeelandya передало Броварському краєзнавчому музею старовинну карту 1648 року, видану в Голландії. Її дані свідчать, що Броварам не 389 років, які святкуватимуть завтра, 21 вересня, а значно більше. Відповідно до карти, у 1630 році Бровари вже були містом, а не тільки засновувалися. Окрім цього, територія, яка зараз є Росією, на карті зображена як Московія, а Україна вже тоді була Україною.

Презентація карти розпочалася з того, що директор Броварського краєзнавчого музею Віктор Корявий подякував усім небайдужим броварчанам, які на День міста мають бажання щось подарувати музею або запропонувати виставку робіт. Зокрема, в цьому році місцеве підприємство з голландськими коренями Zeelandya передає карту, яку виготовив французький інженер Боплан. Інженер служив у короля Польщі та вивчав населені пункти у середній течії Дніпра. Боплан створював цю карту протягом декількох років. Згодом її надрукували. На той час Голландія була визнаним картографічним центром. Ця галузь була успішним бізнесом, позаяк карти коштували дорого і користувалися попитом у купців та інших заможних людей.

Віктор Корявий  презентує  карту

Унікальна старовинна карта

Унікальна старовинна карта

Інформація про карту

«Наразі ця карта – найдавніша у світі, де є місто Бровари», наголосив директор музею. Дані про населені пункти фактично збиралися Бопланом у 1630-х роках. «У 1648 році, коли почалася війна Богдана Хмельницького проти Речі Посполитої, Боплан повернувся у Францію і вже там закінчив роботу над картою. Таким чином, у 1630-х роках Бровари вже були містом, а для того, щоб вони стали містом, потрібно не один десяток років. І це є доказом, що насправді місто існує набагато раніше, аніж 1630 року», – підкреслив краєзнавець.  Віктор Корявий ще раз подякував директору Zeelandya Андрію Василенку за такий чудовий музейний  експонат.

«Цю карту нам привезли з Голландії, була делегація, яка завітала у Бровари також. Звертаю увагу, що сама карта незвична для сучасного сприйняття: вона нібито «перевернута» по осі північ-південь, тому що на той час ще не було картографічних стандартів. Але найцікавішим є те, що на карті є Бровари, але немає Росії, розпочав промову директор Zeelandya Андрій Василенко. Згідно карти те, що зараз є Росією, на карті зображено як Московія, а Україна вже тоді була Україною. Також цікаво, що Київ на цій карті ледь помітний. Звісно, то були часи занепаду, але вже на той час були Вишгород, Біла Церква, Баришівка, Чернігів, Бориспіль. Щодо Броварів, то вже на той час було зазначено, що у місті є церква, тому що є позначка – хрест».

Андрій Василенко

Григорій Голубовський і Андрій Василенко

Також Андрій Василенко розповив особисту історію про те, що коли він вирішив переїхати в Бровари та збудувати тут будинок для сім’ї, він цікавився історією того району міста, де планував будівництво. Навіть шукав стару карту міста, але з’ясувалося, що такої карти в музеї немає. Тому виникла ідея, що музею вкрай потрібна старовинна карта, яка може надихнути молодь на вивчення історії рідного краю.

Також присутні згадали, що наше місто завжди було при дорозі між Києвом та Черніговом, тому є багато згадок від тих, хто проїжджав через Бровари. Найбільш відома – це від Тараса Шевченка, але є й інші. Цікаво, що за багато століть роль міста не змінилася: Бровари, як і раніше, «ворота у Київ».

Радник міського голови Григорій Голубовський також подякував Андрію Василенку за такий артефакт та розповів про свою нещодавню зустріч із науковцями, які мали оригінальну версію про билинного персонажа легенд Солов’я-розбійника. За їхніми даними, це був просто Сіверський князь, який побудував платний шлях та отримував данину з тих, хто користувався цим шляхом. Саме за це його вважали розбійником. Ця версія була поширена саме у тих народів, які населяли сучасну Росію. «Завдяки таким артефактам, сподіваюсь, ми розширимо пізнання щодо історії нашого міста»,   зазначив чиновник.

Також Андрій Василенко розповів про свою родину, яка часто буває в Голландії і не припиняє дивуватися, з якою повагою мешканці цієї країни ставляться саме до історії свого населеного пункту. Навіть, якщо мова йде про невеличке село. Історія світу для них важлива, але історія малої батьківщини – набагато важливіша. У будь-якому селі обов’язково є місцеві музеї, де часто історія населеного пункту показана протягом тисячоліття, зберігаються різні експонати та артефакти.

Унікальна старовинна карта

На карті Бровари – латинською мовою

Броварам дійсно є чим пишатися, і більшість присутніх погодилися, що вивчення історії рідного краю тільки починається. Деякі карти або факти знаходяться випадково в архівах судових справ, у військових картах, у тому числі, в архівах інших країн. Тому прозвучала пропозиція запровадити міський конкурс на пошук найдавнішої документальної згадки про наше місто. Андрій Василенко навіть підтвердив, що Zeelandya готова підготувати приз для переможця, який школярам обов’язково сподобається.

Презентація завершилась невимушеною бесідою присутніх про інші цікаві історичні знахідки Броварів, які  знайдені в різні часи за  різних обставин.

Також присутні згадали, що до 1968 року Бровари писалися як Броварі й виключно вплив російської мови призвів до викривлення назви міста.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари