Куди подіти листя та сміття в приватному секторі: майстер-клас. ФОТО

image
19 Вересня 2019, 20:54
Поділитися:

 Автор: Ангеліна Козлова

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

На тему, як правильно позбутися листя та сміття в приватному секторі, за останній час з’явилося стільки дописів у соціальних мережах, що, здається, ця  тема стала глобальною. Я вирішила сама розібратися з цією темою. І з’ясувала, що проблеми немає взагалі. Тому підготувала коротку інструкцію, як це робить наше домогосподарство. Хочу почути зауваження: що ми робимо не так та чому не відчуваємо складнощів у поводженні з відходами?

Спочатку озвучу вихідні дані: ділянка має площу 5 соток, будинок – близько 70 м кв. На ділянці ростуть 9 дерев (з них два – дуже великих: горіх та груша, які заввишки з триповерховий будинок), а також із десяток кущів, близько 50 квітів та безліч бур’яну. Є тварини, які додають відходів, у т.ч. специфічних. Отже, почнемо зі звичайного сміття, яке є цілий рік.

Відходи я сортую, і жодний шматочок органічних відходів не потрапить у сміттєве відро. Органічні відходи збираю у миску та виношу в компостну яму раз-двічі на день.

компостна яма

2.Звичайні відходи сортую. Макулатура поїде до свекрухи та буде використана для розпалювання пічки.

компостна яма

Інші сухі відходи я виношу або на приймальний пункт на ринку, або ретельно упаковую та залишаю біля смітника – їх там знайдуть ті, хто їх заготовляє.

компостна ямаТаким чином, у сміттєвий кошик потрапляє виключно упаковка з супер-маркетів.

Більшість продуктів купую на ринку, куди вирушаю зі своїми  пакетами з тканини. Аналогічно купую крупи.

компостна ямаУ підсумку, пакет для сміття, який вивозять із приватного сектору, в мене може наповнюватися декілька тижнів. Пакет зберігається у дворі. Мені він не заважає: запаху немає, позаяк у ньому немає органічних відходів, тварини також не розривають через ту ж причину.

компостна ямаЩодо листя, плодів та бур’янів, то цього добра у нас вистачає.

Ось так виглядає одна з клумб.

компостна ямаОсь такі великі дерева є у нас: одних лише груш щороку виношу тонну-другу.

компостна ямаОсь так виглядає стара компостна яма – нею користувалися близько 3-х років. Ні, запаху немає. Є невеличкі мошки, але не постійно, а у сезон, коли збираємо груші-яблука. Якщо плоди перекривати травою, то взагалі запаху немає.

компостна ямаА ось на цьому місці також раніше була компостна яма, яка перетворилася на  ґрунт. Зараз тут рози і лаванда.

компостна ямаА ось новозбудована компостна яма цього року. Збудована вона з матеріалів, зекономлених повністю». Тобто з того, що просто знайшлося у дворі. «Будівництво» ями зайняло десь години дві. Майстрував чоловік, асистував – сусід. Ями вистачить, щонайменше, років на три. Яма у кінці городу, під горіхом, де через густу тінь не росте нічого, навіть бур’яни.

компостна ямаКуди подіти ґрунт із ями? Кожну весну я пересаджую квіти та кущі, і мені його навіть не вистачає. Чи впливає він на рослини негативно? На мої – ні, добрива вношу як у звичайний ґрунт.

А якщо немає хисту, місця, часу або бажання змайструвати таку собі яму, що тоді? Тоді треба знайти невеличку площу 1,5х1,5м на ділянці та просто складувати там листя. Є безліч агрономічних засобів ціною від 30 грн за одиницю, які без зайвих маніпуляцій перетворять ваші листя на родючий ґрунт вже до весни. Вам залишиться лише розрівняти цю купку.

Багато є дискусій про те, чи зобов’язана влада міста забезпечити місце для вивозу залишків сухої рослинності з приватного сектору? Я підтримала б таку ініціативу, але за умови дійсно відповідної культури мешканців. Але не маю ані найменших сумнівів, що вже на наступний день в органічні відходи потраплятиме побутове сміття, і через тиждень «міська компостна яма» перетвориться на купу побутових відходів. Тому є яскравий приклад: місцевий депутат Андрій Саук влаштував таку яму в своєму ЖК – БЕЗКОШТОВНО для усіх охочих, тож має щоденний клопіт із прибирання  з неї звичайного сміття.

Загалом, кожен має тверезо оцінити свої можливості: чи потрібно вирощувати на ділянці купу всього, якщо не вистачає сил або знань щодо утилізації рослинних залишків? Чи не варто обмежитися просто спортивним газоном, який навіть косити не треба?

Джерело: Трибуна Бровари