З таємницями Київської Софії школярів знайомитиме інтерактивна книжка

image
18 Вересня 2019, 16:18
Поділитися:

У столиці презентували інтерактивну дитячу книжку-путівник «Таємниці Київської Софії». Це спільний проєкт Національного заповідника «Софія Київська» та видавництва «Балтія-Друк», який знайомить дітей із видатною пам’яткою ХІ ст. – Софійським собором. Також видання стане додатковим матеріалом для методичних уроків у молодшій і середній школі.

Сьогодні для музеїв актуальні нові підходи у роботі з аудиторією, у тому числі і дитячою. На жаль, в Україні досі немає професії музейного педагога, який працює саме з дітьми. Цю справу опановують самі працівники музею – мистецтвознавці, наукові співробітники, пам’яткоохоронці, – поділилася генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська. У заповіднику ми проводимо дитячі екскурсії, квести українською й англійською мовами. Нам хотілося ще мати книжку, яка би познайомила дитину з Софією. Такої літератури ще дуже мало.

Книжка призначена для дітей від 7 до 12 років. У ній можна дізнатися про Софійський собор і пам’ятки, що знаходяться на його території, особливості побуту митрополита, як виглядала княжа родина, про що розказують графіті Софії. Інтерактивність книжки у тому, що вона розгортається, а також містить кишені з додатковими матеріалами – Томос, фрески тощо.

Проєкт науковці заповідника, спільно з видавництвом «Балтія-Друк», готували цілий рік.

– Це перша наша інтерактивна книжка для дітей. Щоб зацікавити їх, треба шукати нові форми. Тому на кожній сторінці у нас є сюрпризи: віконця розкриваються, щось дістається з кишень, – поділилася директорка видавництва «Балтія-Друк» Рута Малікєнайте.

Над проєктом працювали й методисти Інституту педагогічної освіти Київського університету ім. Бориса Грінченка. Вони розробили методику, за якою вчителі можуть працювати з дітьми у школах. 

Книжка-путівник була видана в рамках конкурсної програми «Створюємо інноваційний культурний продукт» Українського культурного фонду. Її наклад – 100 примірників. Видання будуть розповсюджені Департаментом освіти КМДА у школах міста. Їх можна використовувати на уроках «Мій Київ» для 1 – 5 класів. 

В електронному вигляді книга також доступна на сайті

Крім того, в Софії Київській розробили спеціальну інтерактивну екскурсію «Таємниці Софії Київській». На ній дітей знайомлять з основними пам’ятками заповідника. А у Софійському соборі розповідають про мозаїки, пропонуючи скласти власні зі смальти. Разом з екскурсоводами, діти досліджуватимуть графіті (написи) на стінах та дізнаються історію саркофагу. 

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ