ОПОРА: Що трапилось на першому засіданні ОВК з виборів Президента України в місті Яготин (ВО №98)

image
26 Лютого 2019, 12:51
Поділитися:

Протягом двох днів після формування складу ОВК Центральною виборчою комісією, окружні комісії Київщини провели свої перші засідання. Загалом із 344 членів комісій були відсутні 95.  Всі присутні склали присягу, і 9 ОВК повноцінно розпочали свою роботу. Крім того, ЦВК вже здійснила 12  замін членів виборчих комісій у 8 виборчих округах області.

19 лютого на Київщині відбулися перші засідання чотирьох окружних виборчих комісій, з дев’яти, сформованих ОВК. Зокрема, у 90 ВО, 93 ВО та 95 ВО, 96 ВО. Крім того, у трьох округах комісії 19 лютого прийняли рішення про перенесення засідань на наступний день у зв’язку з недостатньою  кількістю присутніх членів комісії для кворуму і складання присяги, а відповідно й повноцінного функціонування та роботи комісії. Йдеться про ОВК  91, 97 та 98 виборчих округів.

ЦВК затвердила склад окружної виборчої комісії у 90 ВО в кількості 38 членів. На першому засіданні були присутні 28 осіб, в тому числі весь керівний склад комісії – голова, заступник та секретар ОВК. Всі присутні склали присягу, визначили членів комісії, які працюватимуть на платній основі, затвердили графік роботи, спосіб оприлюднення інформації щодо роботи ОВК. Всі питання були проголосовані членами комісії одноголосно. Варто зазначити, серед членів ОВК є чотири колишніх голови ОВК, які брали участь  у попередніх виборчих кампаніях. Також на засіданні були присутні місцеві ЗМІ та довірена особа кандидата у Президенти Анатолія Гриценка.

У 93 ВО перше засідання ОВК  розпочалось на чотири години пізніше запланованого у зв’язку із запізненням трьох осіб та відмову 12 членів комісії від роботи в ОВК, в тому числі від посади відмовився і заступник голови комісії.  Зрештою,  були присутні 26 осіб із визначених ЦВК 38, чого було достатньо для кворуму. Всі присутні склали присягу, тож окружна виборча комісія повноцінно розпочала свою роботу. На засіданні були присутні двоє журналістів та довірена особа від кандидата у Президенти Юрія Бойка. В порядку денному першого засідання були, зокрема, питання розподілу обов’язків між членами комісії та встановлення графіку чергування.

У 95 ВО ОВК провела своє перше засідання також 19 лютого. З 39 членів комісії, не прийшли на засідання 10.  29 членів комісії склали присягу і визначили дату наступного засідання. Також на засіданні були присутні 10 журналістів та 3 довірені особи кандидатів у Президенти. Як зауважила представниця ОПОРИ, приміщення ОВК не було достатньо адаптоване для засідань –  була відсутня табличка, яка б зазначала, що це приміщення виборчої комісії, не було оргтехніки.

У 96 ВО виборча комісія провела своє перше засідання у кількості 27 осіб із 40 загального визначеного ЦВК складу. Присутні склали присягу, затвердили  графік роботи – з 10 до 18 без перерви та визначили час і дату наступного засідання, на якому мали розподілити обов’язки членів комісії.

Решта ОВК провела свої перші засідання 20 лютого, де присутні члени комісії склали присягу.

Однак, на засідання ОВК 98 ВО не пускали представників ОПОРИ, зокрема – заступник голови Яготинської РДА Володимир Гончар.  Недопуск на засідання він аргументував, посилаючись на протокол, який знаходиться у керівника відділу державного реєстру виборців Яготинської РДА. Покинути  приміщення представника ОПОРИ попросив і голова новоствореної ОВК. Крім того, у комісії викликали поліцію, через присутність на засіданні місцевих журналістів. Однак, представнику ОПОРИ вдалось залишитись на засіданні. Загалом, на перше засідання не з’явилось 10 членів комісії, в тому числі – секретар. Присутні, в кількості 27 осіб, склали присягу і проголосували за призначення наступного засідання.

На першому засіданні ОВК по 97 ВО були присутні 29 членів комісії з 38, включно з керівним складом. Члени ОВК склали присягу, визначили організацію роботи комісії, підготували подання на зміну приміщення для роботи ОВК та визначили чергування членів комісії. На засіданні також були присутні представники ЗМІ.

Перше  засідання ОВК  94 ВО відвідали 28 осіб з 38 загального складу комісії, відтак, був кворум для складання  присяги.  Серед керівного  складу були всі присутні. Члени комісії склали присягу та призначили дату наступного засідання. На заході були двоє представників ЗМІ, а також  представника від ОБСЄ, однак вони покинули засідання до його початку.

Склад ОВК по 92 ВО ЦВК затвердила  в кількості  38 членів комісії. На першому засіданні були присутні 29 осіб, тобто достатня кількість для проведення засідання. Варто зазначити, що заступник голови і секретар одразу відмовились від роботи у комісії. Присутні на засіданні члени ОВК склали присягу та призначили чотирьох осіб, які працюватимуть на платній основі. На засіданні також були присутні довірені особи від кандидатів у Президенти Анатолія Гриценка та Юлії Тимошенко.

Засідання ОВК по 91 ВО відбулося за присутності 26 осіб з 38 загального складу затвердженого ЦВК. На першому засіданні з керівного складу були присутні голова комісії та секретар. Присутні члени комісії склали свої присяги, однак ніяких організаційних питань щодо роботи ОВК вирішено не було.

Нагадаємо, ОВК 90 виборчого округу має у своєму керівному складі представників кандидатів у Президенти – Руслана Ригованова, Олександра Вілкула та Олександра Шевченка. В ОВК 91 виборчого округу, керівний склад представлений кандидатами Русланом Кошулинським, Віктором Бондарем та Сергієм Капліним. У керівному складі ОВК у 92 виборчому окрузі – представники Володимира Зеленського, Юрія Тимошенка та Ігоря Шевченка. У ОВК 93 виборчого округу голова, заступник і секретар представляють кандидатів у Президенти Віктора Кривенка, Василя Журавльова та Андрія Садового. У ОВК 94 ВО – керівний склад від Юлії Литвиненко, Олександра Соловйова та Ольги Богомолець. У ОВК 95 виборчого округу керівному складі представники кандидатів у Президенти – Андрія Новака, Юрія Дерев’янка та Романа Насірова. Керівний склад ОВК 96 виборчого округу у своєму складі має представників кандидатів у Президенти – Олександра Мороза, Олександра Данилюка та Юрія Бойка. У керівному складі ОВК у 97 виборчому окрузі  представники Юрія Кармазіна, Олега Ляшка та Валентина Наливайченка. І у ОВК 98 виборчого округу, голова, заступник та секретар комісії – представники Сергія Носенка, Петра Порошенка та Віталія Скоцика.

Варто зазначити, ЦВК 20 лютого внесла зміни в склад окружних виборчих комісій Київщини. Про це йдеться у постанові №353.  Зокрема, замінили 12 членів ОВК у 8 виборчих округах. Найбільше замін – 8 , було серед членів комісій  від кандидата у Президенти Юрія Тимошенка.

Нагадаємо, відповідно до ч.1 ст. 28 ЗУ «Про вибори Президента України», основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, в разі його відсутності – заступником голови, а в разі відсутності голови та його заступника – секретарем комісії. Згідно з ч.3 ст. 28 Закону, перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення, а наступні – за необхідності.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

Олексій Рєпік, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області

тел.: 073 060 76 78

Джерело: Вісник Переяславщини