Писати від руки корисніше, ніж друкувати на клавіатурі – дослідження

image
18 Вересня 2019, 10:43
Поділитися:

Не так давно письмо від руки було фундаментальною рисою повсякденного життя. Ведення журналів та щоденників були звичайною справою, і люди обмінювалися рукописними листами з друзями, коханими та діловими партнерами. Згодом все це замінилося на швидкі та зручні технології. Та девчому люди можуть програвати, якщо відмовляться від рукописного тексту, повідомляє Medium.

Психологи вважають, що зосереджене на емоціях письмо може допомогти людям примиритися зі своїми почуттями.

Дослідження 1980-х років показали, що «письмотерапія», яке передбачає щоденне записування своїх почуттів упродовж 15-30 хвилин, може покращити фізичне і психічне здоров’я людини: зменшити стрес та  симптоми депресії, й навіть поліпшити імунну функцію. А якщо людина писатиме від руки, а не набиратиме текст на клавіатурі, терапевтичний ефект буде більший.

Можливо, із сучасними людьми, які вже давно звикли користуватися комп’ютерами, це не подіє, але експерти вважають, що люди багато втрачають, коли цілком відмовляються від письма від руки.

«Коли ми пишемо букви, у мозку активізовуються ті зв’язки і шляхи, які проходять або перетинаються зі шляхами, які керують емоціями»– розповідає Вірджинія Бернінгер, почесна професорка освіти в Університеті Вашингтона, повідомляє Medium.

Коли ми натискаємо на букву на клавіатурі, мозок виконує зовсім інше завдання та використовує інші зв’язки. Дослідження 2017 року показало, що ділянки мозку, пов’язані з навчанням, активніші, коли люди виконують завдання від руки, а не на клавіатурі. Автори дослідження говорять, що письмо може сприяти глибокому кодуванню нової інформації набагато краще, ніж друкування.

Те, що письмо від руки є повільним процесом, може бути ще однією перевагою, принаймні в деяких випадках. Дослідження 2014 року показало, що студенти, які робили записи від руки, показували кращі результати навчання та розуміння.

Коли люди пишуть, то мають більше часу, щоб придумати слово, яке найкраще підходить, що може сприяти кращому самовираженню.

Також існує  припущення, що записи від руки можуть допомогти людям у певних ситуаціях встановити більш тісні зв’язки.  Наприклад, лікар, який робить записи про симптоми пацієнта від руки, може налагодити краще взаєморозуміння з пацієнтами, ніж лікар, який набирає інформацію на комп’ютері.

Також дослідження показують, що вміння писати спершу друкованим, а потім курсивними літерами допомагає молодим людям розвивати навички критичного читання і мислення.

Також існують безліч досліджень, які дозволяють припустити, що онлайн-форми спілкування є більш токсичними, ніж діалог в офлайні. Більшість дослідників, які вивчають спілкування в Інтернеті, припускають, що відсутність взаємодії віч-на-віч і відчуття «невидимості» винні у грубій якості багатьох онлайн-взаємодій. Коли людина пише від руки, їй доводиться використовувати більше часу та енергії, ніж вона б використовувала на клавіатурі. І почерк, на відміну від набраного тексту, унікальний для кожної людини. Тому люди зазвичай цінують рукописну замітку більше, ніж електронну пошту чи текст.

Джерело: Трибуна Бровари