В Україні фінансуватимуть комплексні проєкти енергомодернізації багатоповерхівок

image
10 Вересня 2019, 18:25
Поділитися:

Фонд енергоефективності запускає програму «Енергодім» щодо фінансування комплексних проєктів енергомодернізації багатоповерхівок, що дозволить зменшити споживання енергоресурсів, повідомляє «Сьогодні».

«Фонд відкриває можливості з фінансування комплексних проектів енергомодернізації через програму «Енергодім». Будуть запропоновані відповідні пакети, які зможуть вибирати ОСББ – «Легкий» і «Комплексний», – зазначила міністр розвитку громад і територій Альона Бабак.

За її словами, міністерство очікує скорочення споживання енергоресурсів у багатоквартирних будинках за пакетом «Легкий» до 20%, за пакетом «Комплексний» – до 60%. Бабак зазначила, що використання пакету «Комплексний» також може зменшити платіжки за теплову енергію в два і більше разів.

«За 5 років, за розрахунками наших партнерів і фонду, очікується, що проекти будуть впроваджені в мінімум 16 тис. будинків і буде досягнуто скорочення споживання енергоресурсів до 1,5 млрд кубів газу», – підсумувала Бабак.

Як повідомила міністр, в бюджеті України на програму енергомодернізації в цьому році передбачено 1,2 млрд грн. Крім того, уряд Німеччини і Європейський Союз нададуть додаткову допомогу в 100 млн євро.

Директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну уточнила, що пакет «Легкий» передбачає проєкти вартістю в середньому 700 тис. грн, з яких 40% буде компенсуватися фондом. Обов’язкові пункти такого проєкту:

установка лічильників (якщо їх немає);
установка індивідуального теплового пункту;
утеплення труб.

Крім того, ОСББ зможе отримати фінансування на низку інших заходів на вибір: заміну вікон і дверей, модернізацію освітлення і т.д.

Пакет «Комплексний», крім обов’язкових заходів із «Легкого» пакета, передбачає комплексне утеплення (теплоізоляція стін, покрівлі, підвалів), 50% витрат на яке компенсуватиме фонд.

Джерело: Трибуна Бровари