Причини високої ціни на картоплю

image
6 Вересня 2019, 15:59
Поділитися:

Фото Сергій Марченко

Високі ціни на картоплю, низька врожайність та згортання професійного картоплярства в Україні — основні тенденції сезону 2019. Чому найдешевший овоч з борщового набору несподівано став найдорожчим — з’ясовували «Вісті».

Ціни кусаються

У супермаркетах картопля нині коштує від 18 до 20 грн за кг. На ринку аналогічна ціна. Для порівняння: минулого року середня оптова ціна на цей час становила 4-5 грн за кг. Відповідно, і роздрібні ціни були нижчими. 

Щодо прогнозів, суттєвого здешевлення цього року не буде.

Експерти прогнозують, що можливе сезонне зниження ціни, коли фермери зберуть урожай, і картопля масово потрапить на ринок. Однак напередодні зимових закупівель висока ціна повернеться. Єдиний варіант зниження вартості продукту, за словами експертів, — цінова стабілізація за рахунок експорту.

Утім, практики з такою думкою не погоджуються.

«Поки про імпортну картоплю не йдеться, адже ціна її з урахуванням розмитнення вища, ніж вітчизняна. На нашу картоплю оптова ціна — 10 грн за кг. На польську зараз — 10.50 грн плюс розмитнення. Тому купувати імпортну будуть, коли ціни зрівняються, це взимку, коли закінчиться своя бульба. Імпортна на вигляд красива, одна в одну, але «пластмасова»», — висловлює думку місцевий підприємець Валерій.

Отже, високі ціни пов’язані з тим, що в Україні був неврожай ранніх і середніх сортів картоплі. Також, за попередньою інформацією фермерів, скорочення врожайності очікується в межах 20% щодо пізньої картоплі. Відповідно, пропозиція на ринку зменшиться. Причиною зменшення картоплі може бути і те, що в Україні зростає виробництво чипсів. Підприємства закуповують більше картоплі для своїх потреб, зменшуючи пропозицію на роздрібному ринку.

Картопля схожа на горіхи

Перші «картопляні жнива» принесли небажаний результат. Люди почали копати картоплю, проте урожай не втішає.

«Посадили 10 відер картоплі — викопали п’ять розміром з волоський горіх. Літо було спекотним, картоплі не вистачило дощів», —  журиться пані Ніна, мешканка села Старе на Бориспільщині.

На Рівненщині погода теж була несприятливою. Спочатку заморозки, потім підтоплення. Велика частина урожаю картоплі знищена. Жителі говорять, що минулого року закупівельна ціна становила 3-4 грн за кг, а цього року оптом приймають по 12-13 грн.

«У Чернігівській області урожай цього року нижче на 30-50%. Причому у всіх домогосподарствах. Ті, в кого городи на пагорбах, викопали багато бульби, але вся — невелика. У кого городи в низині, отримали нормальну картоплю, але мало. У мене невелика машина, тому я швидко її завантажую, але великі фури їздять тижнями, щоб назбирати картоплю на продаж», — розповідає Валерій, який багато років займається картопляним бізнесом, доставляє товар на Київщину.

У картопляному світі немає рівності

Щоб приготувати смачну картоплю, варто знати, які властивості притаманні кожному сорту. Сорти відрізняються хімічним складом і технологічними властивостями. Щоб картопляна страва вдалася, важливо вибрати сировину з відповідними характеристиками. Головна відмінність — у процентному змісті крохмалю, і за цим критерієм картоплю поділяють на дві основні категорії: крохмалисту і воскову. Крохмалисту картоплю застосовують для приготування перших страв, пюре і запікання. Але горе тому кухареві, хто для салату стане варити картоплю з високим вмістом крохмалю — ввібравши воду, вона розвариться і буде клейкою. У салат краще класти картоплю воскових сортів, у якої тонка шкірка і водяниста м’якоть, низький зміст крохмалю (менше 16%).

Для перших страв і пюре обирайте такі сорти:

Адретта (добре розварюється, колір шкірки і м’якоті жовтий);
Беллароза ( розсипчаста і ніжна);
Щедрик (один з кращих сортів селекції останніх років Інституту картоплярства НААН, що поєднує в собі високу врожайність і відмінні смакові якості. Добре розварюється і не темніє при термічній обробці);
Ароза (ідеально підходить для приготування перших страв і відмінні смакові якості).

Для смаження, салатів і фарширування:

Слов’янка (її вивели українські селекціонери. Великі клубні, хороша урожайність, невеликий вміст крохмалю, не розварюється);
Санте (використовувати для напівфабрикатів, чипсів, запікання, фарширування. Через низький вміст крохмалю не придатна для картопляного пюре);
Гранада (вивели німецькі селекціонери в 2015 р. Не розварюється, зберігає форму).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама