На Подолі покажуть 250 анімацій із 40 країн світу

image
4 Вересня 2019, 17:47
Поділитися:

Сьогодні, 4 вересня, стартує міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтв LINOLEUM. Захід триватиме до 8 вересня і протягом цих днів буде показано понад 250 різноманітних короткометражних анімаційних фільмів з понад 40 країн, а експерти галузі проводитимуть безкоштовні тематичні лекції та майстер-класи.

Вже шостий рік поспіль у рамках фестивалю LINOLEUM прихильники авторської анімації мають змогу переглянути роботи сучасних аніматорів з усього світу. Цьогоріч всі покази конкурсних та позаконкурсних програм відбуватимуться в кінотеатрі «Жовтень» (вул. Костянтинівська, 26). 


КІНОПРОГРАМА

LINOLEUM вже традиційно є найбільшим показом авторської анімації в України. Він відображає сучасні тенденції, напрямки, рухи та загальний розвиток анімаційної галузі; протягом фестивалю будуть показані нові роботи відомих аніматорів, амбітних експериментаторів та перспективних початківців з усього світу;
Зарубіжна конкурсна програма складається з 52 стрічок. У рамках цієї секції можна буде ознайомитись зі стилями, філософією та баченням аніматорів США, Великобританії, Німеччини, Франції, Данії, Польщі, Ізраїлю, Бразилії, Естонії, Китаю, Японії, Ірану, Лівану тощо.
LINOLEUM розвиває і вітчизняну анімаційну галузь, щороку проводячи Український конкурс. Цього року за перемогу в цій категорії змагатимуться 8 фільмів, серед яких найбільш відомою є анімація «Кохання» Микити Лиськова. Ця робота вже встигла завоювати ряд перемог на міжнародних фестивалях, а її прем’єра відбулася в Ансі – одному з найбільш знакових анімаційних фестивалів світу.


На події є що подивитися також кліпмейкерам та працівникам рекламної сфери, адже на фестивалі буде проводитись Конкурс комерційної анімації, яка зазвичай складається з музичних кліпів та рекламних роликів, виконаних в анімаційній техніці. У цій категорії представлено і 8 робіт з України, серед яких відео Сашка Даниленка на пісню популярної співачки Alyona Alyona та кліп Володимира Власенко на хіт «У мене немає дому» гурту «Один в Каное». 

5 вересня відбудеться допрем’єрний показ документального фільму-портрету «Зірка Давида Черкаського» про легендарного українського та радянського мультиплікатора. Стрічку презентують її творці, а також колеги та друзі Давида Яновича, які разом із ним працювали над створенням культових «Пригод Капітана Врунгеля», «Лікаря Айболита», «Острова скарбів» та багатьох інших анімаційних фільмів.

7 вересня в арт-просторі IZONE проходитиме ретроспектива Давида Яновича Черкаського – показ його 7 раритетних, менш відомих творів. Вхід вільний за умови попередньої реєстрації.

Програма фестивалю насичена іншими спеціальними та тематичними показами, які зможуть задовільнити смаки досить різних груп глядачів. Наприклад, LADIES FIRST – 12 анімаційних короткометражок, які створені жінками про жінок, у яких осмислюється світ з точки зору жінок. 6 вересня у рамках фестивалю вже другий рік відбудеться позаконкурсна програма еротичної анімації ÉROTIQUE EST MAGNIFIQUE – 13 короткометражок для дорослих із 9 країн світу.
В арт-просторі IZONE відбуватимуться безкоштовні покази VR-анімації за підтримки VR-Store – експерта у світі VR, AR та відео-360.


Є що дивитися на LINOLEUM і наймолодшому глядачеві – 7 та 8 вересня у рамках Дитячої програми буде продемонстровано 42 коротких метри. Покази будуть розбиті на спеціальні блоки для двох вікових категорій: 2 – 6 та 7 – 12 років.


ОСВІТНЯ ПРОГРАМА


З 5 до 8 вересня в креативному просторі IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8) діятиме LECTORIUM LINOLEUM 2019. 19 насичених лекцій, воркшопів та майстер-класів, присвячених ключовим питанням сучасного мистецтва, медіа-бізнесу, анімації та медіа-арту. Освітня програма буде цікавою та корисною для митців, аніматорів, та всіх, хто мріє долучитись чи вже залучений до креативної індустрії.

Серед тем лекцій:
– Відеоарт та телебачення: українське відеомистецтво 1990-х рр. (доробок тієї епохи та тогочасні прийоми, які можуть стати у пригоді й зараз).
– Від цифрової утопії до цифрового побуту (як технології зрештою перетворились в частину побутової екосистеми людини). 
– Авторська презентація книги «Пропаганда, ідеологія, анімація. Спотворені історичні фантазії» (історія та сучасність мультиплікації крізь призму ідеологічної заплутаності анімації).
Вхід вільний, за попередньою реєстрацією


ВИСТАВКОВІ ПРОЕКТИ 

Протягом фестивалю LINOLEUM 2019 в арт-просторі IZONE будуть відкриті три унікальні експозиції:

– «Від ілюстрації до анімації» – поліфонія монологів відомих українських митців, які перейшли до анімації з живопису та ілюстрації.

– OST.ua (Original Soundtrack.Ukraine) – серія вигаданих кіноафіш 2018-2019 рр. художника Дмитра Кривоноса. Незвичне поєднання українських народних пісень і світових кінохітів.

– «Рутенія. Анімована абетка Василя Чебаника». З доволі замкненої області мистецтва, яким є шрифтове, через художню інтерпретацію та анімацію, 33 художники проекту виводять шрифт у масовий культурний простір.


Тема LINOLEUM 2019 – Точки Дотику.
Сучасність пропонує широкий спектр можливостей та свободу вибору практично в усьому. Та ця свобода, так само, породжує питання – як людям, поділеним на численні спільноти, у зв’язку з релігійним різноманіттям, різними політичними позиціями та світоглядами продовжувати безконфліктно співіснувати між собою? Організатори впевнені, що анімація – найуніверсальніша мова у всесвіті. 

Де: конкурсні та позаконкурсні покази відбуватимуться в кінотеатрі «Жовтень» (вул. Костянтинівська, 26).
Вартість квитків: 40 грн за один сеанс. 
Всі покази, окрім Дитячої програми, тільки для аудиторії 16+.

Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM (від англ. cлова line лінія і латинського oleum олія) — найбільший показ авторської анімації в Україні. 

Крім міжнародного і національного конкурсів, фестиваль складається з серії майстер-класів та лекцій від професіоналів індустрії, показів експериментальної анімації та відеоарту, тематичних позаконкурсних скринінгів та дитячої програми. Головна мета: показати, що анімація – це не тільки розвага для дітей, але й вид сучасного мистецтва, де за допомогою нових технологій можна підіймати актуальні теми, залучаючи до цього широку інтелектуальну аудиторію. 

Ми є в Telegram (стеж за збоями в міському транспорті з нами).

Джерело: Вечірній Київ