Вісник Кагарличчини — Святковий настрій на цілий рік

image
30 Серпня 2019, 23:56
Поділитися:

Наприкінці літа жителі Великих Пріцьок традиційно відзначають День села.
Цього разу урочистості проходили 17 серпня. Через прохолодну погоду організатори вирішили провести свято не на вулиці, як минулого року, а в сільському Будинку культури. Приміщення було прикрашене квітами, історичними світлинами та численними святковими композиціями з овочів і фруктів. А в холі закладу всі охочі мали змогу помилуватися виробами майст­ринь Наталії Садовської, Наталії Хижняк, Тетяни Семченко, Тетяни Кваші та Галини Юрченко.
Близько шостої години вечора в залі зазвучали позивні, а згодом всі заспівали гімн Великих Пріцьок. Свято розпочалося.
Серед запрошених на урочистості були і знані земляки: член Національної спілки письменників України Ніна Вернигора, учений секретар відділення вищої освіти Національної академії педагогічних наук України Микола Набок, кандидат історичних наук Леся Малоока, представники сільськогосподарських підприємств та жителі сусідніх сіл. До речі, усі, хто завітав на свято, отримали в подарунок календарики із зображенням Великопріцьківської Берегині, а почесні гості – ще й «Прісин оберіг», спеціально виготовлені з нагоди Дня села.
До великопріцьківчан з вітальними словами звернулися голова села Олександр Микитянський, а також заступник голови Кагарлицької районної ради Олег Волошин, перший заступник Кагарлицького міського голови Олег Пурій та сільський голова Демівщини Олександр Мозговий. Почесні гості вручили Олександру Микитянському пам’ятні подарунки, а художній колектив «Демівщаночка» подарував ще й музичні вітання та запальні танці у власному виконанні.
Традиційно сільському голові вручили святковий коровай, після чого почесне право покласти квіти до пам’ятника Герою-Солдату було надано воїнам-односельчанам Юрію Дрогальчуку та Олександру Кірієнку.
Багато пісень того вечора лунало зі сцени у виконанні фольклорно-етнографічного ансамблю «Журавка» Великопріцьківського сільського Будинку культури (художній керівник – Надія Крапива, концертмейстер – Віктор Крапива). Їхні пісні супроводжувалися гучними оплесками з залу та вигуками “Браво”. Втім, не лише “Журавка” того дня зривала овації. Глядачам до вподоби були і виступи юних великопріцьківчан: декламатора Олександра Швеця, вихованців дитсадка «Яблунька», співачок Юлії та Дарини Омельченко, а також Даші Зварич, Олі Кравченко, Дані та Артема Літвінових.
Родзинкою цьогорічного святкування Дня села стала поява на сцені сільської берегині Великої Прісі. Мудра жінка звернулася до земляків з настановою, а також прочитала молитву за село та його жителів, яку вголос з нею повторювали всі, хто був у залі.
Того дня вперше на святі вручалися відзнаки “За вагомий внесок у розвиток села”. Цієї честі були удостоєні: ветеран Великої Вітчизняної війни Іван Миколайович Козленко, директор фермерського господарства Олег Вітенко, молодший науковий співробітник Великопріцьківського сільського історико-краєзнавчого музею Надія Вегера-Предченко.
Під час урочистостей Олександр Микитянський оголосив підсумки конкурсу “Двір зразкового порядку” та вручив грамоти і грошові сертифікати родинам Івасенків, Грицанів та Білявських.
На святі було вшановано іменинників-ювілярів, старійшин села, Михайла та Марію Клепків, які відсвяткували золоте весілля, а також Романа й Людмилу Зваричів та Анатолія й Наталію Блондиків, які відзначили срібне весілля.
На завершення ж урочистостей організатори висловили вдячність спонсорам: Василю Барановському, Олегу Вітенку, Володимиру Вітенку, Миколі Волошину, Віктору Дикому, Катерині Демиденко, Юрію Круцику, Сергію Мільковському, Олексію Овчаренку, Олені Овчаренко, Юрію Падальченку, Миколі Предченку, Віктору Ружанському, Костянтину Семченку, Сергію Скорікову, Віктору Чайківському, Леоніду Бацану та Анатолію Шевчуку.
Свято продовжилося концертом Володимира й Олени Пасек, безпрограшною лотереєю та пригощанням рибною юшкою, варениками, капусняком і запашними пиріжками.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна