Вісник Кагарличчини — «Святе місце на землі, де родила мати»

image
30 Серпня 2019, 22:29
Поділитися:

Іменини села Сущани відзначалися у неділю, 25 серпня, але складалося враження, що проходили вони в атмосфері попереднього свята – Дня незалежності нашої держави. Про це свідчило розмаїття прапорів перед сільським Будинком культури, транспарант над сценою «З Днем Незалежності! З Днем села!» і, головне, святкове вбрання сущанців. Багато з них прийшло на свято у національних вишиванках, надто ж дітки і шкільна молодь, мов квіти, прикрашаючи і залу, і сцену сільського вогнища культури.
Символічно, що й захід розпочався із виконання сільськими артистами двох гімнів – спочатку України, а за ним – села.
Традиційно громаду сущан привітав її голова Василь Трохименко, а також поважні гості. Від райдержадміністрації і районної ради вітання озвучив завідувач методичним центром відділу культури РДА Юрій Король. Він же вручив голові села Подяку та цінний подарунок. Грошовий сертифікат та вітання від Кагарлицької міської ради передав жителям Сущан заступник міського голови Володимир Бойко. Але найщедрішими виявилися подарунки від заступника голови ПрАТ «Агрофорт» Зіновія Лялюка – картина і сертифікат на 60 тис. грн на ремонт БК. Крім того, він зазначив, що підприємство при народженні дитини виділяє батькам 3 тис. грн, незалежно від місця їх роботи.
Свої вітання землякам адресував також депутат районної ради Володимир Мартиненко.
А потім настала черга музично-пісенних вітань. Сущанську громаду приїхали привітати художні колективи із сусідніх сіл – Мирівки та Германівки з короваями і концертними програмами.
Свій коровай спекли до свята і самі сущанці. Право розрізати його на куски було доручено представникам аграріїв села Зіновію Лялюку та Володимиру Мартиненку, після чого дівчатка пригостили ним всіх присутніх у залі.
Хвилиною мовчання, покладанням квітів до пам’ятника героям було вшановано загиблих у роки війни, під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Живі квіти і танцювальний номер було адресовано сільським учасникам АТО.
Історію села у вигляді діалогу з іноземцем, який випадково потрапив у Сущани, нагадала присутнім місцева дівчина Ганна.
Не обійшлося й без особистих вітань на адресу окремих категорій сільчан. Зокрема, матерям-героїням України Варварі Мишак, Ганні Герлянд, Людмилі Мишак, Тетяні Глушко, Наталії Трохименко, Ірині Молодід. Дуже приємно, що у невеликому, але красивому селі люди відзначаються довголіттям. Найстаршій жительці Марії Миронівні Онищенко виповнилося 96 років. За 90 мають за плечима також Марія Омелянівна Семененко, Ганна Йосипівна Пономаренко, Ганна Корніївна Мудра, Панас Левкович Мудрий. Їм та ювілярам по 80 і 70 років також були адресовані музичні вітання. Як і новому подружжю села у складі Світлани Лашевської та Володимира Шабатіна.
А заключним акордом свята стало масове виконання «Гімну Євромайдану».
Дякуючи вокальному колективу сільського Будинку культури «Червона калина» і особливо юним артистам за організацію прекрасного свята, очевидно, художній керівник закладу культури відзначила, що «ці дівчатка і хлопчики ще раз засвідчили, що Сущани – це не хутір, а повноцінне українське село із славною історією і щасливим майбутнім».
Станіслав МИХАЙЛОВСЬКИЙ

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна