Молюски допоможуть вилікувати рак, − дослідження вчених

image
30 Серпня 2019, 21:20
Поділитися:

Вчені знайшли неочікуваний та ефективний засіб проти раку. Так, особлива рідина молюсків здатна повністю пригнітити ріст злоякісної пухлини в мишей, повідомляє Phys.org.

В китайському університеті Уханя спеціалісти дізнались, що чорнила каракатиці спроможні практично повністю пригнітити ріст ракової пухлини.

Вся справа в наночастинах, які містяться в чорнилах молюска. Спеціалісти провели дослідження на мишах й виявилось, що наночастинки з чорнил каракатиці мають здатність перетворювати імунні клітини-макрофаги М2 в макрофаги М1. Перші у великій кількості містяться у ракових пухлинах, а інші − руйнують пухлинні клітини «перетравлюючи» їх та активуючи Т-лімфоцити.

Під час експериментів учені встановили, що наночастини в «комплекті» з інфрочервоним світлом знищують більше ніж 90 % пухлинних клітин у культурах, і  майже повністю пригнічують ріст злоякісних новоутворень у живих мишей. Також вони зупиняють формування метастазів.

Вчені розробляли штучні наночастини, але вони виявились дорогими та складними у виготовленні. Виявлені наночастини в чорнилах каракатиці можуть допомогти створити діючі та доступні ліки проти раку.

Надалі дослідники планують вивчити інші природні матеріали, які мають протиракові властивості.

«Наша дослідницька група зараз вивчає біомедичний потенціал природних матеріалів, таких як волосся, чорнило каракатиці, бактерії, грибки і навіть клітини людського організму як лікувальний носій ліків», − зазначають вчені з китайського університету.

Джерело: Трибуна Бровари